Renoviranje kupatila sigurno spada u jedan od ozbiljnijih poduhvata i intervencija u enterijeru. Sve to iz razloga obima radova koje želite da izvedete, kao i iz razloga troškova koje ćete imati.

Prvo što treba da uradite jeste da donesete odluku o tome da li renoviranjem želite da obuhvatite i instalacije ili ne, jer će od toga umnogome zavisiti čitav posao i investicija. Radovi na instalacijama znače da ćete morati da pre keramičara angažujete električara, i da završite sa elektroradovima, a zatim prđjete na keramičarske radove, i opremanje kupatila. Posle eventualnih elektroradova, a kako biste izbegli curenje vode i vlagu, morate uraditi i dobru hidroizolaciju. Svakako ne treba zanemariti činjenicu da je jedna od najvažnijih stvari i  izbor dobrih majstora koji će izvoditi radove. Zato vam može koristiti da se konsultujete sa svojim prijateljima i poznanicima koji su imali iskustva pa da na osnovu toga donesete odluku.

Šta pre odlaska u kupovinu?

Kada ste definisali šta sve želite da radite, kada ste se opredelili za stil u kome želite da bude vaše kupatilo i kada ste izabrali majstore, potrebno je da zajedno sa njima uradite detaljan predmer i predračun radova, kako biste znali na kolike troškove treba da računate i šta vam je sve potrebno.  Osnovna stavka na osnovu koje ćete uraditi proračun jesu tačne dimenzije vašeg kupatila. Kada znate šta vam je sve potrebno i koje su to količine, možete krenuti u razgledanje i nabavku keramičkih pločica i sanitarija. Na tržištu postoji veliki broj renomiranih proizvođača keramičkih pločica i sanitarija za kupatilo, kao i veliki broj maloprodajnih objekata, tako da sigurno možete pronaći sve ono što vašem senzibilitetu i budzetu bude odgovaralo.

Sanitarije za kupatilo

Kada govorimo o sanitarijama za kupatilo, to se odnosi na tuš kabine, wc šolje, pisoare, bidee, kade i lavaboe. Sve nabrojane sanitarije za kupatilo proizvode se od akrila, keramike, posebnih vrsta drveta, mermera, stakla, fibrglasa, itd. Za koju vrstu materijala ćete se odlučiti zavisi sa kolikim budzetom raspolažete, ali i od toga kakav estetski efekat želite da postignete. Osim što sanitarijama za kupatilo treba da postignete lep vizuelni utisak, one takođe treba da vam obezbede i maksimalnu fukcionalnost u prostoriji. Neizostavne sanitarije u kupatilu su lavabo i wc šolja. U tom smislu mozete birati izmedju ugradnog, nadgradnog, zidnog,  ili ćete se ipak opredeliti za klasični tip lavaboa koji može biti sa polustubom ili stubom. Kad je u pitanju izbor wc šolje one su sto se tiče boje uglavnom bele, ali mogu biti i u drugim bojama. U zavisnosti od toga kakav vam je odvod wc šolja može biti podna ili zidna. I jedan i drugi model se montiraju na pod, a razlika je u tome da li je odvod u pod ili u zid. Jedna od najpopularnijih opcija u poslednje vreme je monoblok wc šolja. Vodokotlić je direktno montiran na wc šolju i na njemu se nalazi dugme za pokretanje vode u wc šolju.

Tuš kada kao deo tuš kabine ukoliko je to vaš izbor za kupatilo

Ukoliko ste se odlučili za tuš kabinu umesto kade za svoje kupatilo, na raspolaganju su vam dve opcije. Prva je kupovina i montaža tuš kade za kupatilo na koju se postavlja tuš kabina, a druga je da pod u celom kupatilu kompletno obložite keramikom tako da će nivo poda u celom kupatilu biti isti sem u delu kabine gde mora imati odgovarajući pad zbog odvoda. Za bilo koju varijantu da se odlučite, hidroizolacija mora biti kvaliteto urađena. Tuš kade se najčešće proizvode od keramike ili akrila, a mogu biti pravilnog ili ovalnog oblika. Proizvode se u dimenzijama od 80 x 80, što predstavlja minimm, pa do 160x 90cm. Ukoliko ste od onih tiopva ljudi koji baš i nemaju vremena za leženje u kadi, tuš kadama ćete istovremeno postici i funkcionalnost i željeni estetski efekat.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *