U zavisnosti od toga da li se renovira jedna ili sve prostorije, renoviranje kuće ili stana, kao uostalom i bilo kog objekta, renoviranje kuće ili stana, kao uostalom i bilo kog objekta, zahteva prilično ozbiljna ulaganjazahteva prilično ozbiljna ulaganjaa glavno pitanje koje se u svemu tome nameće jeste koliko će sve to koštati. 

Istina je da renoviranje stana nije nešto što zahteva manja ulaganja, ali ona ne moraju biti ne preterano velika, pa je pre svega potrebno ispisati s jedne strane šta je to sve što biste promenili, šta biste želeli da izmenite, a sa druge strane, koji je to budžet kojim raspolažete. Na svotu budžeta uvek dodatje još nekih najviše 20 % od nje, što je zapravo iznos koji će vam biti potreban za sve one nepredviđene troškove koji se neminovno javljaju tokom svakog renoviranja. 

Tek onda, kada se naprave ovakva dva spiska, može se sastaviti lista prioriteta, mogu se napraviti planovi i organizacija, pa se onda kreće u realizaciju.

Instalacija i stolarija

Dve stvari o kojima je najpotrebnije dobro promisliti jesu sve instalacije u stanu, kao i sama stolarija. Prilikom renoviranja, ovo su dve stavke koje zahtevaju najkvalitetnije popravke i promene, kako biste u svom domu mogli da živite nesmetano i sasvim udobno. U starijim zgrada i kućama, elektro instalacije su prilično loše, pa već samim razmišljanjem se dolazi do zaključka da je potrebno promeniti sve. I ovde se budžet ništa ne pita, jer je kvalitet iznad svega. Međutim, kod vodoinstalacija je moguće spojiti niže cene i kvalitet. Danas se uglavnom savetuje razvođenje cevi spolja, pa se umesto nekadašnjih metalnih, koriste plastične cevi, koje iziskuju značajno manje ulaganja, što je odlična stavka za ulaganje. 

Na isti način možete vagati i kod ugradnje stolarije. PVC ili ALU stolarija, pored razlika u ceni imaju i razlike u nekim prednostima i manama, pa ukoliko vam ona jeftinija ne remeti ništa prema svojim manama, eto odličnog načina da uštedite, a učinite jednu vrlo dobro i sasvim potrebnu promenu. Ono kod čega ne bi trebalo toliko štedeti jesu sigurnosna vrata, jer će povećati bezbednost vašem domu, dok sami prozori i roletne, zapravo svi imaju jaku izolacijsku moć, pa tu već o cenama možete slobodno da razmišljate.

Renoviranje manjeg stana

Izazov renoviranja malog stana je veliki, budući da su neophodni dobar plan, odlična organizacija, kao i savršeni majstori koji će to sve izvesti u delo. Međutim, postoji nekoliko stavki koje će tokom renoviranja vašeg stana učiniti da on bude funkcionalniji, lepši, a možete uz sve to i da uštedite. Jedna od prvih jeste da se odlučite za izradu unikatnog nameštaja po meri. Osim što ćete na ovaj način maksimalno iskoristiti prostor kojim raspolažete, savršeno uklopiti komade nameštaja međusobno, nameštaj po meri je najčešće i jeftiniji od svih ostalih verzija gotovih proizvoda koji su često čak i slabijeg kvaliteta. 

Uz sve to, ukoliko želite nešto da pregradite, nikako se ne odlučujte za zidanje nekih pregradnih zidova, već za regips ploče kojima se pregrađuje lako i jednostavno ili moderna harmonika vrata, pri čemu ćete dobiti odličnu pregrađenu prostoriju, za manje vremena i bez čekanja, a uz dosta niže cene.

Na taj način će vam i beli zidovi doprineti lepoti doma, ali i čuvanju budžeta, kao i biranje laminata i tarketa, kojih imate u različitim bojama i izgledu, nego što je to hoblovani parket koji zahteva mnogo vremena i mnogo više ulaganja. Zapravo, bitno je samo da upoređujete rešenja jedna sa drugim i da spojite kvalitet koji vam odgovara sa cenom, te ćete na taj način dobiti savršenu kombinaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.