Ideja i kreativnost oduvek su bili ključni za svaki biznis. Ali, problemi tek kreću onda kada tu ideju treba realizovati. Savremeno doba iznedrilo je mnoge tehnologije pomoću kojih se brže ideja sprovodi u praku i postaje konkurentan proizvod. Zato je PLC tehnologija mnogima pomogla da dođu do uspeha, a uz PLC kontroler, svoje mesto je posebno pronašla CNC tehnologija.

S pravom se moe reći da su ove tehnologije sigurni garant za uspeh.

A zašto?

PLC je pouzdano rešenje za precizno automatsko upravljanje tehnologijom. Zavaljujući ovoj modernoj tehnologiji mnoge potrebe se brzo i lako u industrijskom rešenju rešavaju. Brojne promene su se desile u oblasti industrijske kontrole, pa je tako sa napretkom tehnologije i kontrola napredovala. PLC tehnologija se vremenom usavršavala i sada predstavja nezaobilazno rešenje u mnogim kompleksnim industrijskim kompanijama.

Šta podrazumeva PLC tehnologija?

U okviru PLC sistema objedinjeni su tehnologija automatskog kontrolisanja, komunikaciona tehnologija i kompjuterska tehnologija. Osim što se lako održava, PLC se veoma lako i programira, pa ne iznenađuje što je zauzela posebno mesto kada je o automatizaciji industtrijske proizvodnje reč.

Ovaj programabilni logički kontroler imaju veoma važnu ulogu u kontroli industrijske automatizacije. Da bi se efikasno podesila temperatura, kontrolisali pritisak i potisak i da bi  se izbrojio tačan broj proizvoda, više ljudi ne moraju da se muče, tu je PLC.

Čemu služi CNC tehnologija?

U industriji se mnogo teže kreativna ideja pretvara u proizvod. Zbog čega?

Naime, prvo nastaje vizija, zatim grafičko rešenje, pa dizajn proizvoda. Ali da bi se dizajnersko rešenje konvertovalo u predviđen format, poput Cam ili CAD, prvo mora da se konvertuje u G-kod, odnosno na mašinski jezik. Reč je o tekstualnom fajlu koji sadrži skup naredbi koji služe za upravljanje mašinom. Konverzija grafičkog dizajna u jezik mašine podrazmeva usmeravanje pokreta koji će dalje dovesti do proizvoda koji je izrađen prena unapred utvrđenoj specifikaciji.

Obuka za rad na CNC tehnologiji

Prema tvrdnjama mnogih proizvođača, obuke za rad na CNC mašinama nisu previše komplikovanje, pa često sami proizvođači ili pak njihovi distributeri uz kupljene mašine obezbeđuju i obuku za rad na njima. Kao i u svakoj proizvodnji u industriji postoje mašine koje su manje ili više kompleksne i za rukovanje na nekim mašinama potrebno je više vremena, dok je za neke mašine obuka znatno jednostavnija.

Recimo, ako je mašina kompleksnija onda firma angažuje stručna lica koja će zaposlene obučiti za rad na novoj tehnologiji. Tako se najbrže i najlakše zaposleni upoznaju sa novim sotverom is vim njegovim funkcijama.

Isplativost ulaganja u CNC tehnologiju

Iako se u prvi plan najčešće ističe cena modernih mašina, treba posebno istaći da je kupovina CNC tehnologije više nego isplativa. Ali, da bi se ulaganje u ove mašine isplatilo, da bi se troškovi proizvodnje smanjili i brzo povratilo uloženo, mora da postoji dobar i realan biznis plan. Pritom, neophodno je da se istraži tržište i da se pregledaju ponude koje proizvođači modernih mašina imaju.

A na cenu utiče, ne samo proizvođač, već i performanse koje tehnologija poseduje kao i kompleksnost same mašine. Razvj ovih mašina paralelan je sa razvojem novih tehnologija, pa ne iznenađuje što njihova evolucija traje od industrijske pa sve do ove tehnološke revolucije i pitanje je kada će biti okončana.

Razvoj modernih tehnologija doprineo je bržoj i lakšoj proizvodnji!

Zamislite samo kako je bilo nekada. Evo, na primer, zamislite kako se nakit nekada proizvodi. Ceo proces tekao je ručno, a juveliru je bilo potrebno nekoliko nedelje, pa i meseci kako bi izradi unikatan proizvod. Danas je juvelirima proizvodnja znatno olakšana. Zahvaljujući CNC ruteru brzo i lako se obrađuju obojeni metali poput zlata, srebra i mesinga. Brže se materijal seče, obrađuje, matira, gravira, a sve što se nekada radilo isključivo ručno, danas se obrađuje mašinski. Nema se više vremena za dugootrajnu proizvodnju, jer ako niste prvi, pojede vas konkurencija.

CNC tehnologija može da posluži i za obradu bakra i drugih metala čime se poslovanje može znatno proširiti.

Mogućnosti CNC tehnologije

Danas su veoma brojne mogućnosti koje CNC  tehnologija pruža. Ako se pogledaju proizvođači nameštaja, svi oni koji žele serijsku proizvodnju i pri tome žele da ostanu konkurentni na tržištu, bez ove tehnologije svoju proizvodnju ne mogu više ni da zamisle. Prošlo je vreme ručnog sečenja, sklapanja i obrađivanja drveta. Danas sve to rade mašine.

Osim u industrijskoj proizvodnju, u svetu se CNC tehnologija koristi i u kafićima. Da, da, dobro ste pročitali, CNC tehnologija je svoje mesto našla i ovde, a evo čega su se mnogi barovi dosetili. Naime, danas je moguće zahvaljujući CNC mašinama led iseći u neobične i interesantne motive, predmete i tako stvoriti jedan novi doživljaj prilikom ispijanja pića.

Iako se zahvaljujući ovim modernism mašinama znatno proširila, kvantitet nije na uštrb kvaliteta. Šta to znači? Naime, iako se sada brzo i lako proizvede na hiljade komada određenog proizvoda, treba napomenuti da će proizvodi biti kvalitetni bez obzira što je njihov broj veliki, jer standard ne sme da odstupa od zadatih parametara.

Proizvodnja više različitih proizvoda u isto vreme

Nova tehnologija ne samo da je ubrzala, već i znatno proširila proizvodnju. To znači da više ne mora da se proizvodi samo jedan proizvod. Naime, dok je proizvodnja serije određenog proizvoda u toku, moguće je učitati i drugi program koji služi za pravljenje potrebnog alata ili proizvodnju nečeg drugog.

Sve se okreće u korist proizvođača, a ako i vi želite svoju proizvodnju da usavršite i da brzo postanete konkurentni na tržištu, onda prelistajte sajtove i dobro se raspitajte o kupovini novih mašina. Mnogi stručnjaci savetuju da je najbolje prvo kupiti CNC mašinu koja služi za obradu drveta, jer ona uglavnom dolazi u paketu sa softverom koji služi za mašinsko modeliranje, a uz to omogućava i laku promenu delatnosti.

E sada, postavlja se ključno pitanje. Kupovinom novih mašina da li će se onda nužno smanjiti broj zaposlenih u nekoj firmi? Pa, to sve zavisi od osnivača preduzeća i ako se rukovodstvo firme odluči za kupovinu nove tehnologije, ne mora to odmah da bude znak za uzbunu. Nekada na tri mašine može da radi jedan čovek, ali da li će tako i biti zavisi od kompanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *