Industrija

Automatizacija  igra sve značajniju ulogu u globalnoj ekonomiji i privrednim delatnostima koje zahtevaju složene operacije savremene industrijske proizvodnje.  Nastala kao potreba za bržim, efikasnijim i jednostavnijim manipulacijama u proizvodnim pogonima kao i minimalizovanjem ljudskog faktora u mnogim segmentima proizvodnih procesa, automatizacija je u prošlosti imala ulogu u smanjenju troškova i povećanju obima proizvodnje. U savremenim industrijama njena primarna uloga leži u efikasnijoj kontroli kao i poboljšanju kvaliteta i fleksibilnosti proizvodnih procesa u cilju povećanja kvaliteta gotovog finalnog proizvoda.
Ispunjavanje standarda potrošača i konstantan rast konkurencije znači stalno usavršavanje procesa u cilju povećanja efikasnosti i produktivnosti.

Kada se razmatra uvođenje automatizacije u proizvodne procese, važno je potražiti rešenje koje će se holistički integrisati u postojeće operativne sisteme.
Jasno definisanje ciljeva projekata i zadataka koji će se automatizovati su od suštinskog značaja. Takodje, jednako je važno razmotriti u kolikoj meri želite angažovanje ljudskog faktora i komunikaciju sa opremom.

Pored definisanja naučnog procesa koji se koristi u novom sistemu, ključno je i identifikovanje potreba automatizovane manipulacije, poput načina premeštanja nečega iz tačke A u tačku B. To znači da razmišljate ne samo o vrsti automatizacije koja bi možda bila najprikladnija za vaše potrebe, već i o načinu na koji se vaši proizvodi prenose iz jednog proizvodnog procesa u drugi.

Plastične palete i primena u automatizaciji

Palete su jedna od najvažnijih komponenti proizvodnog prostora, skladišta kao i različitih faza transporta i isporuke, i predstavljaju standard za rukovanje i premeštanje proizvoda sa jedne lokacije na drugu.

U savremenom lancu snabdevanja, potražnja za paletama neprestano raste i njihov kvalitet može imati presudan uticaj na operativnu efikasnost i optimizaciju automatizovanim sistemima rukovanja. Zbog svojih specificnih karakteristika, univerzalnih dizajnerskih rešenja i visokog kvaliteta performansi, plasticne palete napravile su veliki prodor na globalno tržiste i u velikoj meri potisnule drvene palete koje su u prošlosti tradicionalno bile zastupljenije u proizvodnim procesima.

Kvalitet i standardizacija plastičnih paleta

Svojim jedinstvenim karakteristikama, plastične palete savršeno dopunjuju automatizovane sisteme za rukovanje i pružaju pouzdano sredstvo za sve vrste primena. Plastične palete predstavljaju idealno rešenje za mnoge probleme sa kojima se u proizvodnom procesu suočavaju automatizovani sistemi pre svega u minimiziranju grešaka i zastoja u radu mašina. Plastične palete su oblikovani proizvod i jedan od njihovih najvećih kvaliteta leži u uniformnosti. Konzistentnost i stabilnost u veličini i obliku povećava operativnu efikasnost automatizovanih sistema koji zahtevaju standardizovanu opremu da bi radili bez prekida.

Izdržljivost i čvrstoća plastičnih paleta znači da će automatizovani sistem koji rukuje samo plastičnim platformama pouzdano raditi sa manje nadzora i manje intervencija na ispravljanju grešaka i rešavanju problema zastoja, za razliku od automatizovanog sistema koji koristi palete napravljene od drugih materjala. Ovo se pre svega odnosi na skladišta koja isporučuju tešku industrijsku opremu jer pružaju snažniju i otporniju platformu koja pruža veću stabilost i zaštitu od pucanja.

Adaptilnost plastičnih paleta u automatizovane procese

Plastične palete su integrisani komadi plastike, a njihova konstrukcija smanjuje fokusirane tačke naprezanja što znači da su sile uključene u kretanje tereta ravnomerno raspoređene po celoj paleti, umesto da se fokusiraju na jedan element za učvršćivanje, poput eksera.
Ova karakteristika smanjuje mogućnost pomeranje proizvoda tokom transporta kao i mogućnost oštećenja proizvoda, palete ili opreme i igra veliku ulogu pre svega u transportu tečnih supstanci.

Plastične palete na ovaj način održavaju stabilno opterećenje i smanjuju habanje opreme, od automatizovanih sistema za manipulaciju preko različitih sredstava transporta pa sve do krajnjeg odredišta. To rezultira uštedom na troškovima i vremenu održavanja kao i mogućnostima oštećenja operativnog sistema.
Plastične palete mogu doneti uštedu troškova u gotovo svakoj industriji, ali kada higijena i održavanje u lancu snabdevanja predstavljaju presudni faktor, plastične palete predstavljaju očigledan izbor, posebno u visoko regulisanim industrijama za transport i skladištenje proizvoda koji su osetljivi na okruženje i koji zahtevaju visok nivo sanitarne zaštite.
Za kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom prehrambenih proizvoda poput mesa, živine, jaja ili mlečnih proizvoda, plastične palete pružaju rešenje za otpremanje hrane i pića koje se mogu lako očistiti kako bi se izbegla kontaminacija proizvoda i proizvodnih površina.  Ovo se takođe odnosi i na osetljive industrije poput farmaceutskih i na mnoge vrste papirnih proizvoda koje treba čuvati suvim i sterilnim.

Takodje, za razliku od drugih vrsta paleta, dizajn plastičnih paleta osigurava da se prljavština ne sakuplja ni na jednom delu strukture što olakšava proces čišćenja.

Plastične palete ne podležu insektima, gljivicama ili buđi što smanjuje troškove održavanja i izlaganje nosivih površina štetnim hemikalijama koje negativno mogu uticati na prenosivu robu, pre svega na osetljive proizvode koji uključuju hranu i piće.
Ove karakteristike omogućavaju nesmetan rad bez zastoja u svim segmentima automatizovanih procesa i pružaju veliku uštedu energije i smanjivanja troškova na dugoročnom planu.

Plasticne palete treba koristiti uvek kada postoji potreba za poboljšanjem sigurnosti proizvoda, održavanjem visokih standarda u kvalitetu robe kao i spuštanju ukupnih troškova poslovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *