Personalni trening

Većina vežbača počne da vežba kako bi promenila svoj izgled ili poboljšala zdravstveno stanje. Želeći da to postignu na što brži i na što lakši način, često gube motivaciju i prestaju da treniraju. Oni zaboravljaju da problemi nisu nastali preko noći i da su posledica kontinuiranog nezdravog načina života. Da bi to promenili često preduzimaju niz brzih mera kao što su dijete ili sredstva koja podstiču mršavljenje.

Ukoliko takve metode ne daju rezultate oni razočarani usled ne postizanja željenih ciljeva prestaju da vežbaju i nastavljaju po starom sa nezdravim načinom života. Ne čineći njihov rad prioritetnim i odlažući odlazak u teretanu njihov san o telu iz snova zauvek ostaje samo san.

Personalni trener je najbolji način da se to promeni. Njegova uloga je da vas motiviše i ohrabri i pokaže vam pravi način kako da dođete do svog cilja i ostvarite svoje želje. Vežbači koji rade samostalno u teretani često nemaju pojma šta rade i da li vežbu rade potpuno ispravno.

Stoga, ukoliko želite da otklonite dilemu, kako osmisliti program treninga, koje vežbe uvrstiti u trening i koliko serija i ponavljanja je potrebno uraditi na treningu, najbolje je da se konsultujete sa personalnim trenerom oko potrebnih informacija.

Savet bi bio za sve koji započinju sa vežbanjem da postave sebi prave i realne ciljeve.  Za početak pronađite teretanu u svom okruženju i počnite sa vežbanjem. Radite u početku  vežbe koje vam prijaju i koje vam nisu naporne kako bi stekli naviku da odlazite na trening.

Kako steći motivaciju i izbeći greške u treningu?

Često svakodnevno čujemo u svom okruženju:  „Imao sam naporan dan na poslu, nemogu da idem na trening“ – postavlja se pitanje da li to znači da ste mentalno ili fizički umorni ili samo tražite razlog da ne odete na trening. Ako ste mentalno umorni, onda je teretana pravi način da se rasteretite i skrenete misli sa tekućih problema koji vas opterećuju. Ukoliko ste fizički umorni, probajte da trening odradite ujutru kada ste odmorniji. Bitno je da ostanete istrajni i odradite trening.

Sledeća stvar koju je potrebno uraditi je postavljanje cilja. Ukoliko imate 80 kg i želite da smršate i svoju težinu dovedete na 70 kg, najbolji način je da motivišite sebe, tako što ćete odrediti vremensko ograničenje i nagradu ukoliko postignete svoj cilj.

Za postizanje bilo kakvog cilja potreban je plan. Vaš plan bi trebalo da bude, da u prve dve nedelje nakon što započnete sa vežbanjem odlazite u teretanu 5 puta nedeljno. Pokušajte vežbe izvoditi što pravilnije. Trudite se da se skoncentrišete na pokret, a ne na opterećenje. Nemojte trening raditi do maksimuma, jer ćete sutra možda biti umorni, a to može da utiče na vašu motivaciju.

Treće nedelje probajte da podstaknete sebe i promenite svoju ishranu, tako što ćete koristiti zdravije namirnice u svojoj ishrani. Smanjite unos slatkiša i konzumiranje brze hrane. Počnite da pijete više tečnosti i izbacite sokove. Ako su vam prethodne nedelje protekle pravilno i niste odstupili od svijih planova.

Četvrte nedelje započnite praćenje potrošnje kalorija. Veoma je teško izmeriti tačne kalorije. Probajte da okvirno izmerite unos unetih kalorija, kako bi znali koliko je potrebno potrošiti.

Pete nedelje potrebno je napraviti plan vežbanja i ishrane i pridržavajte se njega. Vaš trening treba da sadrži vežbe koje angažuju više mišiča i one izolacione vežbe koje se fokusiraju samo na jedan mišić. Pronalaženje pravog plana treninga je težak zadatak i ukoliko niste sasvim sigurni da li je plan dovoljno dobar, potražite pomoć ljudi koji su dovoljno stručni da vam pomognu. Ukoliko nemate sredstava da platite trenera da to uradi za vas, savet bi bio da menajte plan treninga sve dok ne pronađete onaj pravi koji vama najviše odgovara.

Osme nedelje već morate videti neke promene na svome telu, naravno ako je plan bio adekvatan. Ukoliko izostanu rezultati, znaćete sigurno da ste nešto radili pogrešno i da je potrebno da modifikujete svoj plan ishrane ili treninga.

Desete nedelje stanite na vagu i proverite rezultate svog rada, ako i dalje niste blizu svog cilja pokušajte smanjiti kalorije i povećeti svoju dnevnu aktivnost tokom dana. Ako ste se svega pridržavali, cilj ćete postići najverovatnije i pre vremena.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *