Ako ste mislili da je kupvina dečijih rančeva laka i brza, onda je očigledno da ste već tu kupovinu obavili, ali bezuspešno ili se, zapravo, do sada niste našli u situaciji gde je potrebno odabrati onaj pravi.

Postoje mnoge stvari koje treba ispitati kada se torba kupuje, jer on je u najvećoj meri odgovoran hza to na koji način će se detetu razvijati kičma. Svaki nekvalitetan, nepodesan torba, učiniće da dete krivo hoda, krivi jednu stranu kičme, savija kičmu zbog tereta, što može imati posledice koje se kasnije ne mogu sasvim ispraviti. To je jedna od činjenica na koju lekari često upućuju, jer se već u ranoj mladosti veliki broj pacijenata javlja zbog bolova u leđima izazvanih zbog deformiteta nastalih usled nošenja ranca ili nepravilnog sedenja.

 

Torbe za vrtić i predškolsko

Oni do kojih prvo dolazimo jesu torbe za vrtić, a nakon njih slede oni koji su potrebni za predškolsko. Najpre, razlika je u veličini. torbe za vrtić su manji, uglavnom od nekog tanjeg materijala, jer su potrebni za presvlaku, eventualno pelene i flašicu, ukoliko je dete koristi. Kako torbe za vrtić služe takvom pakovanju, a uglavnom ih nose roditelji, retko deca, bitno je da budu manji, da kad žele mališani mogu da ih nose na svojim leđima, te da imaju dovoljno prostora za potrepštine. 

torbe za predškolsko se već razlikuju. S obzirom na to da se u njima već nose sveske, neke knjige, dodatni pribor i materijali, potrebno je da imaju kvalitetniju potporu za kičmu i ramena, koja se ne razlikuje u odnosu na izgled i dobre karakteristike rančeva za školu, odnosno, kasnije školovanje.

 

Djacke torbe za školu

Dok su torbe za vrtić manji, oni za predškolsko i školu su veći, samu veličinu birajte na osnovu visine, težine i konstituciju tela vašeg deteta. Kada odaberete odgovarajuću veličinu, kako za jedne, tako i za druge rančeve važi isto, a to je potreba postojanje potpore na poleđini i naramenicama ranca. Bitno je da i poleđina i kaiševi koji idu preko ramena imaju postavu od anatomske pene koja će se prilagoditi konstituciji tela deteta. Na taj način dete neće ništa žuljati, smetati tokom nošenja, a sam teret koji nosi će se ravnomerno rasporediti svuda. Pored toga, bitno je da kaiševi budu širi, da šire zahvataju ramena, te da oba kaiša imaju mogućnost povezivanja dodatnim kaiševima ispod grudnog koša. Tako se teret sasvim ravnomerno raspoređuje, pa deca ne hodaju iskrivljeno ili povijeno, oba ramena drže u istom visinskom nivou, pa se tako ne remeti normalan razvoj kičme.

 

Fizički izgled – djačke torbe za devojčice i za dečake

Neminovno je da postoje dve kategorije, a to su torbe za dečake i djačke torbe za devojčice. Po nekoj logici i očekivanju, torbe za dečake su uglavnom plavi, uz određene crtane junake ili junake iz igrica, dok su torbe za devojčice rozikasti, sa određenim životinjama, uglavnom izmišljenim, vilama i princezama iz bajki. Ono što je najvažnije jeste da se u sam izbor izgleda ranca ne mešate mnogo, jer dete tu bi trebalo da ima punu slobodu, kako bi u školu išlo uz sve ono što voli i što mu prija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *