Hemoroidi, poznati i kao piles, su proširene vene koje se nalaze u rektalnom području. Oni mogu biti unutrašnji, smešteni unutar rektuma, ili spoljašnji, locirani oko anusa. Hemoroidi nastaju usled povećanog pritiska u donjem delu rektuma, što može biti uzrokovano različitim faktorima kao što su dugotrajno sedenje, hronični zatvor, trudnoća, ili genetske predispozicije. Simptomi uključuju krvarenje tokom defekacije, bol, otok, i ponekad izražene kvržice oko anusa.

Kada je operacija preporučena?

Većina slučajeva hemoroida može se lečiti konzervativnim metodama, kao što su promene u ishrani, povećan unos vlakana, topički tretmani, i tople kupke. Međutim, u slučajevima kada ovi tretmani ne donose olakšanje, ili kada hemoroidi uzrokuju ozbiljne simptome kao što su značajno krvarenje, jaka bol, ili kada postoji rizik od komplikacija poput tromboze, operacija može biti preporučena.

Ukoliko ste osoba koju već duži niz godina muče hemoroidi, možda je vreme da se jednom za svagda rešite ovog dosadnog zdravstvenog problema. Sigurno da ste čuli za najrazličitije prirodne metode poput raznih biljnih čajeva i masti koje se koriste specijalno za ovu vrstu bolesti. Međutim, glavni nedostatak prirodnih preparata je taj što oni samo privremeno mogu rešiti problem šuljeva i ublažiti osećaj bola i peckanja. 

Trajno rešenje svakako predstavlja operacija hemoroida, i to pre svega thd metoda koja garantuje da vam se hemoroidi više neće javiti. Ostale operacione metode ne garantuju stoprocentno izlečenje pa mnogi pacijentu prosto budu razočarani kada im se ponovo pojave hemoroidi nakon nekog operacionog tretmana. Ukoliko ste odlučili da se podvrgnete operaciji, poželjno bi bilo da izaberete najbolju hiruršku kliniku sa dugogodišnjim iskustvom u svom radu kako biste bili sigurni da će konačan rezultat biti pozitivan.

Lekari obično razmatraju operaciju za hemoroide koji ne reaguju na druge tretmane, posebno za teške ili komplikovane slučajeve. Odabir tretmana zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu i položaj hemoroida, simptome, zdravstveno stanje pacijenta, i njihove lične preference. Važno je da se pacijenti konsultuju sa svojim lekarom kako bi razmotrili sve dostupne opcije i odabrali najprikladniji tretman za svoje specifično stanje.

Tradicionalna hirurška metoda

Tradicionalna hirurška metoda za tretman hemoroida, poznata kao hemoroidektomija, podrazumeva hirurško uklanjanje hemoroidnih tkiva. Ova procedura se obično preporučuje za unutrašnje hemoroide koji su dosegli treći ili četvrti stepen, kao i za spoljašnje hemoroide koji uzrokuju značajne simptome. Operacija se obavlja pod opštom ili spinalnom anestezijom, što znači da pacijent neće osećati bol tokom zahvata.

Tokom  operacije, vaskularni hirurg pažljivo uklanja proširene hemoroidne vene i zatvara ranu šavovima. U nekim slučajevima, može se primeniti tehnika koja minimizira tkivno oštećenje i smanjuje bol nakon operacije. Operacija obično traje oko sat vremena, a većina pacijenata može otići kući istog dana.

Prednosti tradicionalne hirurgije

Jedna od ključnih prednosti tradicionalne hirurške metode je visoka efikasnost u trajnom uklanjanju hemoroida, posebno kod velikih i komplikovanih slučajeva. Ova metoda ima visoku stopu uspešnosti i nisku stopu recidiva, što znači da se simptomi ređe vraćaju. Takođe, pruža brzo olakšanje od simptoma kao što su krvarenje i bol.

Potencijalni rizici i mane

Kao i svaki hirurški zahvat, hemoroidektomija nosi određene rizike, uključujući infekciju, krvarenje, i mogućnost problema sa kontrolom stolice. Bol u postoperativnom periodu može biti značajan, i može zahtevati upotrebu analgetika. Takođe, potrebno je određeno vreme za oporavak, obično nekoliko nedelja, tokom kojih pacijenti mogu osećati nelagodu i mogu biti ograničeni u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Pacijenti bi trebali imati detaljan razgovor sa svojim lekarom o potencijalnim rizicima i koristima operacije, kao i o očekivanjima tokom oporavka. Važno je naglasiti da se odluka o operaciji donosi na osnovu pojedinačne procene svakog pacijenta, uzimajući u obzir njihovo zdravstveno stanje i težinu simptoma.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *