EKG holter

Holter monitoring srca je dijagnostička metoda koja se koristi u kardiologiji sa ciljem da se pronađu određene anomalije u funkcionisanju ovog organa, putem praćenja njegovog rada u realnom vremenu u trajanju od 24, 48 časova a ponekad i duže. 

Informacije koje se tom prilikom prikupljaju, lekarima mogu pružiti uvid u stanje srčanog mišića, kao i to da li postoje veće oscilacije u visini krvnog pritiska, da li se javljaju aritmije, koji je uzrok pojava vrtoglavica, eventualnih gubitaka svesti iz nepoznatog razloga, poznatih i kao sinkope i dr. 

Kada pacijent dođe na kardiološki pregled i opisuje simptome lekaru, koji uključuju lupanje i preskakanje srca, bol u grudima i sl. onda je najbolje uraditi dalju dijagnostičku analizu stanja srca, uz pomoć EKG holtera koji će pratiti rad srca. Na ovaj način praćenjem, koje može trajati od 24 časa pa sve do sedam dana, lekar će dobiti informacije o uticaju svakodnevnih životnih aktivnosti na funkcionisanje pacijentovog srca. 

Na aktivnost, ritam i način na koji srčani mišić radi, utiče nekoliko faktora. Pre svega to je doba dana tokom kog se srce napreže (u toku dana) ili odmara (u toku noći). Zatim, na rad srčanog mišića utiču i naše svakodnevne aktivnosti, poput hodanja, trčanja, penjanja uz stepenice i sl.

Pored toga, jako je važno i da li smo izloženi stresu tokom dana, velikom broju uznemirujućih, ali i pozitivnih vesti. 

Kada i kome se preporučuje holter monitoring srca?

Već smo pomenuli neke od situacija u kojima lekari preporučuju ovu dijagnostičku metodu, ali osim za praćenje rada srčanog mišića, ona se koristi i u nekim drugim situacijama. Holter krvnog pritiska se preporučuje pacijentima koji imaju česte oscilacije u visini pritiska, kako bi se utvrdio uzrok zbog koga se to dešava. Pored toga, na ovaj način se može pratiti oporavak pacijenata koji su imali infarkt, ali i dejstvo terapije koju uzimaju na dnevnom nivou. 

Holter monitoring srca se koristi i za procenu radne sposobnosti kod određenih profesija koje podrazumevaju visok stepen fizičke pripremljenosti zaposlenog i savršeno zdravlje. Pa tako piloti, vatrogasci, astronauti, ronioci i padobranci obavezno prolaze ovu proveru.

Test opterećenja
Puls Kardiološki Centar

Takođe, sportisti često prolaze niz lekarskih pregleda, pa je u okviru kardiološkog pregleda preporučeno da se uradi i holter monitoring, kako bi se na vreme otkrile eventualne srčane mane.

Kako izgleda nositi holter monitoring jedan dan?

Praćenje rada srčanog mišića holterom se obavlja tako što se na grudni koš pacijenta postave elektrode, koje su povezane sa malim aparatom veličine mobilnog telefona i on se nosi prikačen oko pojasa ili na grudima okačen poput lančića.

Vrlo je važno da tokom nošenja holtera, pacijent zapisuje simptome ili tegobe koje se javljaju tokom dana, kako bi lekar mogao da uporedi te zapise sa onima sa aparata i na osnovu toga donese konačan zaključak o stanju pacijenta.

Vođenje jednog ovakvog svojevrsnog dnevnika aktivnosti, donosi novi ugao posmatranja, koji lekaru daje dodatne informacije o ličnom doživljaju, intenzitetu i vrsti simptoma. 

Saveti za nošenje holtera 

  • Tokom nošenja aparata ne treba odlepljivati, pomerati ili skidati elektrode, jer može doći do prekida u praćenju neophodnih parametara. 
  • Takođe ne treba plivati ili se tuširati u tom periodu. 
  • Treba izbegavati približavanje mikrotalasnoj rerni, detektorima za metal, električnoj četkici i sl. aparatima, jer njihova neposeredna blizina može uticati na rad aparata.
  • Precizno vođenje dnevnika aktivnosti i subjektivnih tegoba je neophodno, kako bi lekar dobio što preciznije i detaljnije informacije.
  • Pacijent treba da obavlja uobičajene dnevne aktivnosti kao da ne nosi holter. 

Ukoliko vam je preporučeno da uradite holter monitoring srca, onda je ovo pravi trenutak da ga zakažete u Puls kardiloškom centru, gde ćete dobiti sve potrebne informacije o ovoj i brojnim drugim dijagnostičkim procedurama, koje se obavljaju u ovoj kardiološkoj bolnici. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *