Smeštena u tropskom raju jugoistočne Azije, Šri Lanka je sa svojim divnim plažama i pejzažima postala jedna od vodećih dalekih turističkih destinacija. Zbog njenih prirodnih lepota, često je opisuju i kao “Dragulj Indijskog okeana”.

Međutim, nije samo priroda ono što Šri Lanku čini interesantnom za turiste. Na ovom ostrvu u Indijskom okeanu žive različite etničke grupe, pa je primetna velika kulturna raznolikost. Ovde se prepliću hinduizam, budizam, islam i hrišćanstvo pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatom tradicijom i običajima lokalnog stanovništva, ali i da uživaju pa čak i učestvuju u nekim od brojnih festivala koji se održavaju tokom čitave godine.

Zato i ne čudi što je upravo Šri Lanka prvi izbor za putovanje velikog broja turista iz celog sveta koji vole da obilaze daleke destinacije, pa tako i sve većeg broja turista iz Srbije i regiona. Na ovom prelepom ostrvu sve obiluje tradicijom, običajima i festivalima, a mi vam predstavljamo samo neke od njih. 

Sinhalska i tamilska Nova godina

Obeležavajući kraj sezone žetve, Šri Lanka slavi svoju Novu godinu poznatu i kao Aluth Avurudda. Prema starom verovanju, tada princ mira silazi na Zemlju da blagoslovi ljude srećom i mirom. I Sinhalci i Tamilci imaju svoje rituale kao što su sviranje rabana (vrste bubnja), pripremanje kiribath-a ( slatkiša od pirinča i kokosovog mleka) i kavuma (kolača).

Za razliku od Nove godine na zapadu, ovaj festival se obično održava sredinom aprila, kada se cela zemlja ujedini u slavlju. Tokom fesivala ljudi se staraju da im kuće budu čiste i uredne, kupuju novu odeću i pripremaju veliki broj tradicionalnih slatkiša. Deca se mažu biljnim uljima kako bi se uklonila sva negativna energija i zli duhovi. Pucanje petardama i organizovanje raznih takmičenja su takođe tradicija kada je u pitanju ovaj praznik. Ovaj festival promoviše zajedništvo među kulturama i jačanje veza među različitim religijama. 

Vel festival

Vel je jedan od najvažnijih hinduističkih festivala tamilske zajednice u Šri Lanki, koji odražava versko i kulturno nasleđe hinduizma. Glavna proslava u Kolombu privlači hiljade hodočasnika sa celog ostrva, ali i veliki broj stranih turista. Posvećen je Bogu rata Skande-i (sinu Šive) odnosno kako ga još nazivaju Muruganu. Održava se svake godine krajem jula ili početkom avgusta i traje oko deset dana.  

Poznat je po impresivnim procesijama (organizovano ceremonijalno kretanje grupe ljudi), bogato ukrašenoj povorci i religioznim ritualima. Centralni deo proslave je obred sa zlatnim obručem koji simbolizuje oružje Murugana. Ovaj festival obuhvaćen je turama velikog broja turističkih agencija. 

Vesak Poya

Možda i najvažniji praznik za budiste u Šri Lanki koji obeležava tri važne prekretnice u Budinom životu. To su njegovo rođenje, prosvetljenje i dostizanje nirvane nakon smrti. Proslave se organizuju širom ostrva a najupečatljivije su u glavnom gradu Kolombu koji je početna stanica za većinu putnika, kao i u Kandy-ju. 

Ovaj događaj još nazivaju i festival svetlosti. U vreme održavanja festivala ispred kuća se postavljaju lampe i jedinstveno ukrašeni fenjeri. Hramovi su takođe lepo dekorisani sa svetlima i jarkim bojama. 

Ako se nalazite u Kandy-ju ili njegovoj blizini tokom meseca maja, stavite ranac na leđa i obavezno posetite hram Raja Maha Vihara. Legenda kaže da je Buda jednom prilikom posetio ovu lokaciju, a danas je ona baš za vreme Vesak Poya praznika krcata hodočasnicima sa celog ostrva ali i turistima koji žele da nauče nešto o kulturi ovog ostrva.

Ajurveda – tradicionalana medicina

Ajurveda predstavlja tradicionalni način lečenja u Šri Lanki. Naziv potiče od sanskritske reči “ayus” što znači život i “veda” u prevodu znanje ili nauka. Doslovno prevedeno “nauka o životu” ili nešto preciznije “nauka o dugovečnosti”.

Ovaj sistem narodne medicine ima dugu tradiciju na ostrvu, koja traje više od 5.000 godina. Smatra se jednim od najstarijih medicinskih učenja i praksi na svetu. Ajurveda je zasnovana na filozofiji ravnoteže tela, uma i duha.

Ključni principi ovog medicinskog učenja se temelje na pet elemenata a to su: voda, vazduh, vatra, zemlja i etar, koji su prisutni u svemu što je priroda stvorila uključujući i ljude. Svaka osoba ima svoju jedinstvenu kombinaciju ovih elemenata, “dosha”, kako je Šrilančani nazivaju. Ravnoteža ovih elemenata je ključ dobrog zdravlja. 

Ajurveda igra izuzetno važnu ulogu u tradicionalnom lečenju i održavanju zdravlja. Postoji puno centara i spa salona koji pružaju ovu vrstu tretmana i terapije. Osim lokalnog stanovništva, brojni su i turisti koji posećuju spa centre ovakvog tipa. Lokalno stanovništvo sa velikim uvažavanjem i ljubavlju čuva ovu drevnu veštinu tradicionalnog lečenja. 

Kandyan ples

Ovaj tradicionalni plesni stil potiče iz regije Kandy na Šri Lanki. Predstavlja važan deo kulturne i umetničke baštine i smatra se nacionalnim plesom. Karakterističan je po obilju dramatičnih pokreta, muzike i unikatnim kostimima. 

Kandyan ples se izvodi u posebnim prilikam, na festivalima, ceremonijama ali i u hramovima. Često je deo verskih procesija i svetkovina poput Vesak festivala, ali i kada se proslavlja rođenje, prosvetljenje ili obeležava smrt Bude. 

Plesači nose raskošne tradicionalne kostime koji su bogato ukrašeni kao i maske i neobične šešire. Na maskama su često prikazani duhovi, bogovi, demoni i legende iz šrilanske mitologije. 

Pokreti koje izvode plesači su ritmični, graciozni i prate ih zvukovi životinja, poput ptica, slonova ili zmija. Često su prilično zahtevni sa rotacijama i visokim skokovima, što podrazumeva da plesači moraju imati veliku fizičku snagu.

Uz ples ide i tradicionalna muzika i instrumenti od kojih su najčešći udaraljke, razne vrste bubnjeva, gongovi, ali i duvački instrumenti. Ako ste na letovanju na Šri Lanki, potrudite se da ne propustite ovaj tradicionalni ples. 

Jela, začini i čajevi kao deo tradicije na Šri Lanki

Trgovci začinima iz celog sveta su na ovo ostrvo osim robe donosili i recepte za pripremanje različitih jela. Zato i ne čudi što je kuhinja Šri Lanke toliko raznovrsna

Jedno od prepoznatljivih jela koje se može smatrati domaćim je “lamprais”. To je u stvari pirinač sa dodatkom mešavine začina i ćuftom, koje se umota u list banane i tako peče. 

Šri Lanka je poznata po svojim začinima. Šrilančani ih obilato koriste u svojim jelima i ono što je interesantno je da obično ne prate recept. Tako da će jedno isto jelo kada ga spremaju različiti kuvari imati potpuno drugačije ukuse. 

Ipak, kada pripremaju jela za turiste, Šrilančani koriste manje začina. Ali ako ste smeli i želite da kao turista isprobate sve pa i pravi specijalitet sa Šri Lanke, napomenite to kuvaru i zatražite više začina. Jedan od najpoznatijih začina koji prema rečima lokalnog stanovništva vuče poreklo upravo sa Šri Lanke, jeste cimet

Stanovnici Šri Lanke imaju dugu tradiciju ispijanja čaja, a ova ostrvska zemlja je jedan od najvećih proizvođača čaja na svetu. Broj fabrika koje se bave poslom sakupljanja lekovitog i aromatičnog bilja je velik, a fabrike se pretežno nalaze u planinskim predelima. Poznato je i da kraljevska porodica Ujedinjenog Kraljevstva pije cejlonski čaj (Cejlon je stari naziv za Šri Lanku).

Sa svojom bogatom tradicijom i kulturom Šri Lanka je svakako destinacija koju biste trebali posetiti ako ste ljubitelj dalekih putovanja. Tradicija, običaji i festivali su samo jedan deo onoga što ova prelepa ostrvska zemlja ima da ponudi. Uz to, neverovatno je bogata prirodnim lepotama, sjajnim plažama ali i hramovima koje posećuje veliki broj hodočasnika i turista. Pa ako još uvek razmišljate gde biste mogli na odmor, razmislite o Cejlonu odnosno Šri Lanki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *