Kada pogledate mapu sveta, uz obalu istočne Afrike, pomalo neprimetno od veličine kontinenta kome pripada, leži neverovatno ostrvo Zanzibar. Zvanično pripada državi Tanzaniji, ali ima određenu vrstu autonomije u odnosu na ostatak zemlje. 

Danas je to jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Africi i to sa dobrim razlogom. Obala Zanzibara nudi neke od najlepših plaža, mesta podjednako dobra za plivanje, ronjenje i surfovanje. Međutim, nisu samo more i plaže ono po čemu je ovo ostrvo poznato. Na njemu žive veoma gostoprimljivi ljudi koji sa ponosom čuvaju svoju tradiciju i prirodne lepote koje ih okružuju.

Ako ste nekada razmišljali o obilasku neke daleke zemlje, znajte da destinacija kao što je Zanzibar donosi putovanje za nezaborav. Predstavljamo vam mesta koja obavezno treba posetiti i stvari koje morate probati kako biste na pravi način doživeli ovo čarobno ostrvo na istoku afričkog kontinenta. 

#1 Stone Town: Istorijski šarm i arhitektonska raskoš

Stone Town je najstariji deo grada Zanzibara. Ime je dobio na osnovu reprezentativnih zgrada i rezidencija izgrađenih od kamena – svetlog koralnog krečnjaka. Grad je smešten na zapadnoj obali ostrva. Ako ne dolazite u njega trajektom iz Tanzanije onda vam ostaje jedino opcija putovanja avionom. Ostrvi ima jedan međunarodni aerodrom koji se nalazi na obodu grada Zanzibar i od Stone Town-a je udaljen 8 kilometara. 

Bogatstvo fascinantnih arhitektonskih stilova i kultura učinili su stari deo grada Zanzibara,  Stone Town delom UNESCO-ve svetske baštine koji je na listu ove organizacije stavljen 2000. godine. Možda vam neće biti baš lako da sami istražite uske kaldrmisane ulice Stone Town-a, pa potrošite nešto novca i angažujte lokalnog vodiča koji će vas provesti ovuda pešačkom turom tokom koje možete mnogo naučiti o istoriji, arhitekturi, kulturi i hrani na ostrvu. 

Stari grad opisuju često i kao “otvoreni muzej arapske arhitekture”. Njegova arhitektonska lepota se ogleda u starim kamenim zgradama, čija su drvena ulazna vrata i balkoni ukrašeni predivnim rezbarijama. U vreme kada su se gradile ove zgrade predstavljale su simbol bogatstva i raskoši.

Ne propustite da obiđete i Sultanov trg nekada središte političke moći, a danas se na njemu nalazi pijaca na kojoj možete kupiti tradicionalne suvenire kao predivnu uspomenu sa ovog sjajnog putovanja

#2 Zatvorsko ostrvo, utočište džinovskih kornjača 

Čangu, poznato i kao zatvorsko ili karantinsko ostrvo nalazi se oko 5,5 kilometara severozapadno od Ston Town-a. Do njega se lako može doći čamcem a ture polaze više puta u toku dana. Ostrvo je dugačko svega oko 800 metara i široko oko 230m. Davnih 1860-tih godina korišćeno je kao zatvor za robove koji su se bunili protiv svojih gospodara. Otuda i njegov naziv “Zatvorsko ostrvo”.

Međutim, priča o ovom ostrvu ima i daleko lepšu stranu. Čangu je utočište za oko 100 retkih džinovskih kornjača koje naučnici zadnjih godina pokušavaju razmnožiti. Pre oko jednog veka tadašnji britanski guverner je Zanzibaru poklonio četiri Aldabra džinovske kornjače. Tokom godina njihov broj se povećao na oko 200 ali se takođe zbog krivolova u jednom trenutku ponovo smanjio na samo sedam. Interesantno je da one mogu živeti i po 250 godina. 

#3 Nungwi i Kendwa: mesta sa najboljim plažama

Teško je reći koje su plaže na Zanzibaru najbolje. Jako teško, mišljenja su podeljena, jer ih je neverovatno mnogo. Ipak, prve među jednakima bi mogle biti plaže u mestima Nungwi i Kendwa. Oba mesta se nalaze na krajnjem severu ostrva. Istoimene plaže su od sitnog belog peska na kojima se možete izležavati i sunčati do mile volje. A ako više volite vodu onda je tu plavo, čisto i prozirno more.

Nungwi je takođe i dom velikih luksuznih odmarališta. Ovde se nalazi najveći broj hotela sa 5 zvezdica koji pružaju all inclusive uslugu. Poslednjih godina mesto je pomalo postalo prenatrpano turistima iz celog sveta, pa vam možda neće prijati ta gužva, pa vam predlažemo drugu opciju.

Kendwa je takođe na severu ostrva, ali u odnosu na Nungwi pet ili šest kilometara južnije. I ovde su plaže od belog, sitnog peska ali za razliku do prvopomenute destinacije, nema toliko puno turista koji vam mogu ponekad narušiti uživanje. 

Obe opcije su odlične za one koji vole da vreme na odmoru provode uglavnom na plaži. 

#4 Paje, surferska prestonica Zanzibara

Paje je najveće mesto na jugoistoku ostrva i veoma je popularno među ljubiteljima surfovanja. Ovde su plaže možda i najbolje ako se izuzmu Nungwi i Kendwa. Uglavnom su peščane, a s obzirom da skoro cele godine duva vetar od istoka ka zapadu, odnosno ka obali, Paje je pravi raj za ljubitelje jahanja na talasima. Treba pomenuti i obližnja mesta Jambiani, Bwejuu i Michamvi, takođe veoma popularna kod turista koji vole sportove na vodi. 

Malo severnije od pomenutih mesta je i jedan od najpoznatijih restorana na ostrvu, kuća na steni usred mora “The Rock”. Prava atrakcija i česta slika na razglednicama i suvenirima iz Zanzibara.

Ukoliko volite ronjenje onda je Paje takođe odlična opcija. Čitavi koralni grebeni okružuju ovaj deo ostrva, a fauna je neverovatno raznovrsna pa možete roniti u društvu šarenih riba, morskih kornjača i delfina.

#5 Šuma Jozani

Šuma Jozani je zaštićeni nacionalni park površine od oko 50 kvadratnih kilometara koji nudi jedinstvenu priliku za susret sa retkim i ugroženim životinjskim vrstama. Jedna od životinja simbola ostrva je Zanzibarski leopard. Čui, kako ga zovu stanovnici Zanzibara je navodno izumro mada takve tvrdnje nisu zasnovane na zvaničnim podacima. 

Ipak, životinja sa kojom se sreću svi turisti koji posete ovaj jedinstven nacionalni park su crveni kolobus majmuni. Danas u parku ima preko 6.000 jedinki dok su se nekada smatrali jako ugroženom vrstom. Osim njih, na ostrvu koje još nazivaju i “Afrički dragulj indijskog okeana”  živi i preko 40 vrsta ptica i više od 50 vrsta leptira.

Šetnja kroz zanzibarsku šumu omogućava vam da doživite netaknutu prirodu i otkrijete raznolikosti divljeg životinjskog sveta, uključujući egzotične ptice, ali isto tako i razne endemske vrste biljaka. Ova šuma je odličan primer pravog eko turizma. Osim što se ulaznica naplaćuje i od prihoda ulaže u održavanje nacionalnog parka, od tog novca se zidaju i škole na celom ostrvu. 

Treba istaći da čuvari parka na dnevnom nivou mogu da prime samo ograničen broj posetilaca. Oni će vas u pratnji vašeg vodiča provesti stazom prirode i upoznati sa biljkama koje se u rezervatu prirode nalaze. Reći će vam njihova imena ali i dati informacije o njihovoj lekovitosti.

Zanzibar sa svojom jedinstvenom mešavinom istorije, prirodne lepote i kulture, pruža turistima nezaboravno iskustvo koje će ih očarati i zapanjiti. Stoga, otputujte u istočnu Afriku, otkrijte ovaj skriveni raj na Zemlji i stvorite uspomene koje ćete zauvek nositi u srcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *