Svako kada se nađe pred kupovinom koju nikad ranije nije obavljao našao se na velikim iskušenjima I nedoumicama. Prvi put renovirate kupatilo, a niste birali ni prethodne pločice – šta vam je činiti?

Otići u salon keramike, naravno. Kad tamo – pločica ne zna im se broj, sve različite po mnogo toga jedne od drugih. Izabrali biste sve, ali nemate toliko kupatila da ih sve upotrebite, na kraju krajeva ni finansijskih sredstava. Odjednom entuzijazam pada jer morate da se odlučite za jedne, da to budu one koje će biti moderne i za deset godina, jer ne nameravate baš svaki čas da ulazite u tolike radove i troškove, da budu kvalitetne, a opet ne preskupe… Samo polako – nije pogrešio onaj ko se dovoljno informisao i pri tome znao šta želi i koliko novca može da izdvoji. Kada su vam nepoznate u jednačini jasne, rešićete zadatak zvani renoviranje kupatila.

Za pločice za kupatilo cena govori o materijalu, poreklu i uopšte o kvalitetu

Kada krenete u razgledanje po salonu keramike, ili na sajtu nekog specijalizovanog prodavca pločica, videćete da postoji razlika u cenama i to često vrlo drastična. Jasno nam je da nije svejedno koja je pločica u pitanju, postoje razne vrste, materijali od kojih se prave, dimenzije u kojima se rade, različiti tipovi završne obrade – sve to utiče da je za pločice za kupatilo cena u širokom rasponu. Najskuplja je španska i italijanska keramika, zato što je uvozna, ali se i po mnogo čemu drugom izdvaja od domaće, a to nije samo cena. Mnogi od tih modela su jedinstveni i ekstravagantni, a nadasve visokokvalitetni, te se takva keramika plaća više nego bilo koja druga. Cena nas u mnogim slučajevima ograničava, naročito kada kupatilo nije jedino koje renoviramo – i zato se mnogi najčešće drže čuvenog najboljeg odnosa cene i kvaliteta ili zlatne sredine.

Teško je vizualizovati pločice u svom kupatilu

U salonu, kao što pomenusmo, postoji toliko različitih vrsta, a u mnogima su postavljene i neke kombinacije koje bi olakšale kupcima da zamisle kako bi to izgledalo u njihovom kupatilu. Ipak, u većem broju slučajeva im je vrlo teško da zamisle kako će te određene pločice izgledati. U kupovini ne treba žuriti, niti sve završiti u jednom odlasku u radnju – pustite da se utisci slegnu prvi odlazak u salon keramike iskoristite za to da vidite koje sve vrste, oblici, dezeni i boje postoje. Kada krenete da se oslučujete za jednu po jednu stavku, doći ćete i do konačne odluke.

Za svaki uspešan posao sa pločicama velika je zasluga na keramičaru

Kada ste napravili savršen izbor pločica za kupatilo, došlo je vreme da se zamisli sprovedu u dela – a to radi keramičar. On ima ulogu da iskoristi pun potencijal pločica i propisno ih zalepi da ne dođe do preranog pucanja ili odlepljivanja. Takođe, u njegovim rukama je i vrlo važno prekrajanje i sečenje pločica da bi se u određene delove uklopile, te tu majstorsko iskustvo dolazi do izražaja – svaki dobar majstor je onaj koji zna kako da najbolje iskoristi dobijeni materijal, ili ko unese dozu kreativnosti u načinu lepljenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *