Ako razmišljate o otvaranju firme, važno je da se upoznate s nekim ključnim koracima i informacijama kako biste bili sigurni da idete pravim putem. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

Odaberite pravnu strukturu

Prva odluka koju morate doneti je koju pravnu strukturu želite za svoju firmu. Opcije uključuju preduzetnika, društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), akcionarsko društvo (a.d.) i druge. Razgovarajte sa stručnjacima za poslovno pravo kako biste doneli informisanu odluku.

Registrujte firmu

Nakon što ste odabrali pravnu strukturu, morate registrovati svoju firmu u nadležnoj instituciji. Ovo uključuje prikupljanje i popunjavanje potrebnih obrazaca i dokumentacije. Budite sigurni da ste ispunili sve zahteve i da imate sve potrebne informacije i dozvole.

Pronađite poslovni prostor

Sledeći korak je pronalaženje odgovarajućeg poslovnog prostora za vašu firmu. Razmislite o svojim potrebama i budžetu. Ako ne možete priuštiti sopstveni poslovni prostor, razmotrite mogućnost iznajmljivanja ili deljenje prostora s drugim firmama.

Izradite poslovni plan

Bez obzira da li otvarate firmu po prvi put ili ste već preduzetnik sa iskustvom, biznis plan treba da pruži odgovore na nekoliko ključnih pitanja vezanih za preduzeće i poslovni poduhvat u koji želite da uđete.

Sam biznis plan treba da pruži odgovore na sledeća pitanja:

  1. Koji su proizvodi ili usluge koje ćete plasirati na tržištu – koji proizvod ili usluga će se raditi u postojećoj ili novoj kompaniji, koje potrebe zadovoljava proizvod ili usluga, koje su osnovne karakteristike proizvoda ili usluga i koje su prednosti vašeg proizvoda ili usluga koje ćete ponuditi tržištu, u odnosu na konkurenciju
  2. Da li se proizvod ili usluga može prodati na tržištu – koji su konkurenti, koja su ciljna tržišta, kolika je tražnja, koje količine se mogu prodati, koje su prodajne cene na tržištu, kako organizovati prodaju i sl.
  3. Da li postoje proizvodne mogućnosti za realizaciju tih proizvoda ili usluga – koja tehnologija je potrebna, da li je dostupna, koliko košta, opis tehnološkog procesa, potrebne sirovine i materijali i sl.
  4. Kolika su finansijska sredstva potrebna za realizaciju poduhvata, odnosno startovanje preduzeća i koji se rezultati očekuju – kolika su sredstva potrebna, ko su potencijalni investitori i kreditori, očekivani prihod, očekivani troškovi, tok gotovine i sl.

Dobijte sve potrebne dozvole i dozvole

Pre nego što započnete s radom, morate se pobrinuti da imate sve potrebne dozvole i dozvole za vašu firmu. To može uključivati dozvolu za rad od relevantnih regulatornih tela i dozvole za specifične delatnosti u kojima želite da se bavite. Proverite lokalne zakone i propise kako biste bili sigurni da ste u skladu sa svim zahtevima.

Marketinške aktivnosti

Jedan od segmenata koji će vaš biznis plan obuhvatiti jeste i marketinška strategija, odnosno plan oglašavanja i promocije proizvoda ili usluga koje nudite. Preduslov za svaku uspešnu kupovinu jeste da kupci pre svega znaju za proizvod, a ukoliko ne ulažete u marketing, šanse da do toga dođe su male.

Iz tog razloga vam je kao i za svaki drugi, tako i za ovaj aspekt poslovanja, potreban plan. Morate znati šta su prvi koraci, šta su ciljevi i kako da do njih dođete. Navedeni aspekti se predviđaju marketing planom, koji zahteva doslednost, ali i adaptabilnost.

1. Definišite svoj izazov

Slično tehnici pisanja priča, umesto od početka, u ovoj fazi kreće se od kraja. Počnite sa krajnjim ciljem koji imate na umu.

Pitanja koja bi trebalo da postavite sebi jesu: Koje probleme želim da rešim? Koji izazovi moraju da se ispune? Koje bi mogućnosti trebalo iskoristiti? Sa kojim se opasnostima treba suočiti

2. Definišite svoje SMART ciljeve

SMART ciljevi podrazumevaju specifične, merljive, dostižne, realistične, vremenski određene ciljeve. Da biste svoj tim vodili na pravi način i kreirali održiv marketing plan, važno je da ih se pridržavate.

Kako definisati SMART ciljeve na najproduktivniji način? Ovi ciljevi bi trebalo da budu povezani sa vašim izazovima, mogućnostima i pretnjama koje ste odredili u prethodnom koraku. Stoga bi trebalo jasno navesti rezultat koji se postiže ispunjenjem svakog od SMART ciljeva.

3. Postavite svoju strategiju

Vaša strategija bi trebalo da podrži vaše odabrane taktike i troškove marketinga. Dok su se prethodne sekcije bavile njihovim profilisanjem, u ovoj sekciji definisaćete kako planirate da rešite izazove i ispunite svoje ciljeve.

Kako da dođete do efektne strategije? Jedan od načina je da zauzmete kritičku distancu. Pokušajte da razmišljate kao svoja ciljna publika. Zapitajte se kojim bi putem trebalo da nastavite da biste preneli svoju poruku toj ciljnoj grupi i, kao i obično, kako ćete rešiti njihov problem.

6. Procenite svoje resurse

Resursi koje marketing plan uzima u obzir jesu ljudi, tehnologija i budžet za marketing. Relevantna pitanja u ovoj sekciji uključuju:

  • ljudske resurse – Da li imate dovoljno ljudi sa odgovarajućim skupom veština? Da li treba da tražite spoljne saradnike za ispunjenje određenih delova svog plana? Da li su vam potrebne usluge eksterne PR agencije, grafičkog dizajnera ili nešto treće?
  • tehnologiju – Da li je vaša tehnologija ažurirana? Koja je tehnologija potrebna da bi vaša marketing taktika bila uspešna i da li su ciljevi izvodljivi u okviru vašeg budžeta?
  • budžet za marketing – Da li se vaš marketing plan uklapa u unapred određeni budžet ili se budžet formira na osnovu taktike?

Ovo su bila neka od zlatnih pravila kreiranja marketing plana koji donosi rezultate u uslovima ograničenog budžeta.

Pratite i prilagođavajte se

Kada otvorite svoju firmu, važno je da pratite svoje poslovanje, analizirate rezultate i prilagođavate se promenama. Redovno nadzirite finansijske podatke, klijente i konkurenciju kako biste bili sigurni da ste na pravom putu ka uspehu.

Nadam se da vam ove informacije pomažu da shvatite ključne korake za otvaranje firme. Uvek je dobro dobiti stručnu pomoć i konsultirati se sa zakonodavnim stručnjacima kako biste bili sigurni da sve obavljate pravilno. Srećno s otvaranjem vaše firme!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *