Lepo je otići na putovanje, uživati u novim predelima i upoznavati nove ljude i kulture. Prilikom pakovanja stvari koje želite da ponesete na putovanje potrebno je da u zavisnosti od vrste putovanja, dužine i komfornosti samog putovanja odlučite kako ćete se spakovati – u putnu torbu, kofer ili će vam izbor biti sportski rančevi.

Svaka od ove tri vrste prtljaga ima svoje prednosti i mane koje treba imati u vidu kada se odlučujete šta poneti na put i u šta se spakovati. U ovom tekstu ćemo vam sugerisati koje su prednosti i mane pakovanja u velike i male sportske rančeve.   

 

 

 

 • Mali sportski rančevi za vikend putovanja

 

Sve češće ljudi se odlučuju za kratka – vikend ili produženi vikend putovanja. Za ovakva putovanja nisu vam neophodni veliki koferi ili torbe, već sve što vam je potrebno za dva, tri dana može da stane u manje sportske rančeve. Sve ćešće možemo na putovanjima sresti pre svega mlade ljude koji putuju sa rančevima. Takodje, sportski rančevi mogu biti idealan izbor i za duža putovanja za ljude koji na putovanja nose samo najosnovnije stvari (npr. na letovanje- kupaći kostim, peškir za plažu, par šorceva i majici, japanke, neseser,…).

 

 

 • Prednosti malih rančeva:

 

– sa malim rancem imate veću mobilnost. Bez obzira na prevozno sredstvo i puteve mali ranac na ledja i bez ograničenja se možete kretati. 

– male dimenzije. Mali ranac je moguće staviti gde god tako da ćete preskočiti pakovanje stvari u gepek, odluku da li čekirati torbu prilikom putovanja avionom i da li staviti torbu u prtljažnik autobusa. Ranac malih dimenzija možete staviti ispod sedišta. Neke low cost kompanije prilikom kupovine karata podrazumevaju da putujete sa rancem manjih dimenzija (veći prtljag se dodatno naplaćuje). 

– multifunkcionalnost samog ranca. Mogu se koristiti kao osnovni prtljag za manja putovanja ili dopunski ( za hranu, šoping,.). Takodje, za jednodnevne izlete vam mogu biti izuzetno korisni jer sve što vam treba za jedan dan ćete staviti na ledja i uživati. 

 

 Mane malih sportskih rančeva:

– potrebno je vreme da pronadjete ono što tražite. Na žalost, ponekad je potrebno da izvadite sve iz ranca da biste našli ono što tražite. 

– ograničenost količine stvari koja može da stane. I pored vašeg minimalizma prilikom pakovanja, mali ranac može biti mali. Za letnja putovanja mali rančevi mogu biti ekonomični ali za putovanja na kojim vam je potrebno slojevito oblačenje neće biti odgovarajući. Takodje, za pakovanje odela, svečanih haljina i ostale formalne garderobe nije idealno rešenje jer će se sigurno izgužvati. 

– lomljivost stvari. Na žalost, u rancu može da se desi da vam se osetljive ili lomljive stvari slome. 

 

Sve u svemu mali sportski rančevi su odlični za kraća putovanja, vikend varijante, izlete ili letovanja i u slučajevima kada morate da menjate različita prevozna sredstava.

 

 

 • Veliki sportski rančevi i putovanje

 

Veliki sportski rančevi mogu biti idealni za vaše putovanje ako ne želite da nosite u rukama torbu ili vučete teške kofere, već da sve što ste poneli na put stavite na ledja i slobodnih ruku putujete. U velike rančeve spadaju oni kapaciteta od 30 do 50 litara. 

 

Prednosti velikih ranačeva:

 • organizovanost prilikom pakovanja. Ovi veliki rančevi imaju veliki broj pregrada pa je lakše organizovati stvari koje nosite
 • mobilnost koju pružaju. Za razliku od kofera koji morate nositi u rukama veliki ranac nosite na ledjima a možete spakovati sve što biste spakovali i u kofer. Takodje, ako bude trebalo da žurite i potrčite (npr. prilikom presedenja i menjanja prevoznog sredstva) lakše ćete potrčati sa rancem na ledjima nego sa koferom a i manje su šanse da vam neko ukrade stvari. 
 • multipraktičnost. Pored pakovanja za more, planinu ili neku turističku destinaciju ranac vam može koristiti i kad treba u gradu nešto da prenesete s jednog  mesta na drugo, kad idete na izlet, kada se selite,…

 

Mane velikih sportskih rančeva:

  • veličina ranca. Veliki rančevi su obično skupi i nije lako pronaći idealan ranac koji će odgovarati vašoj gradji. 
  • bezbednost. Za razliku od kofera koji se mogu zaključati rančevi na žalost ne mogu, pa postoji mogućnost da vas neko pokrade ako ostavite ranac bez nadzora.
  • težina ranca. Težak ranac na ledjima može biti vrlo naporan za nošenje. Posebno može biti problem za ljude koji imaju problema sa kičmom. 
  • stvari se lakše organizuju u koferu nego u rancu, čak iako ranac ima dobru funkcionalnost i veliki broj pregrada, džepova i rajsflešusa. 
  • rolanje garderobe. Prilikom pakovanja u ranac garderoba mora da se urola i sigurno će se izgužvati.

 

 • odgovarajuće dimenzije. Nije lako naći odgovarajuću veličinu ranca za konkretan put. Nije dobro ako je ranac poluprazan ili ako je prepunjen jer je nošenje tada neudobno.

 

 

Sve u svemu veliki sportski rančevi su odlični za put sa više destinacija, kada morate da menjate smeštaj i koristite različita prevozna sredstava a pritom vam mali ranac nije dovoljan za sve ono što biste poneli sa sobom.

 

Saveti za kupovinu sportskih rančeva (bez obzira da li je mali ili veliki)

Bez obzira na dimenzije ranca (mali, srednji ili veliki) najvažnije je da vam bude udoban. Takodje, važno je da materijal od kojeg je ranac napravljen bude izdrljiv i da je vodootporan. Dobar vodootporan materijal obezbedjuje da vaše dragocene stvari (pre svega se misli na tehničke stvari koje nosite sa sobom na put- fotoaparat, tablet, laptop, zvučnik…) neće pokisnuti i ispasti iz ranca. Preporučujemo da kupite anatomski ranac koji ima podesive naramenice i koji ima dodatne kaiševe da biste mogli da rasporedite teret i da vam bude udobno dok ga nosite (posebno je bitno ako duži vremenski period treba da vam bude na ledjima).

 

Zbog bolje organizacije stvari koje nosite na putovanje poželjno je ranac ima dosta pregrada i džepova. Postoje rančevi koji imaju dodatke kao što su: jedan ili više odeljaka, posebne pregrade za laptop (različitih dimenzija), odeljak za cipele, bočne pregrade, džepove za sitnice – telefon, ključeve, naočare ili neke druge osetljive stvari, dodatke za muzičke konektore, kabanicu, držač za skejt i druge slične dodatke, dodatak za tablet i razni prednji i bočni džepovi. 

 

Ranac treba da bude i funkcionalan i udoban. Udobnost ranca zavisi od naramenica i bitno je da se one mogu podešavati i prilagoditi osobi koja nosi ranac. Pre kupovine sportskog ranca važno je proveri da li ranac odgovara vašoj gradji tako što ćete ga isprobati. 

 

Ukoliko ste u potrazi za brendom koji ispunjava sve navedene uslove, preporučujemo vam da obratite pažnju na Pulse rančeve, jer Pulse važi za domaćeg proizvođača koji vodi računa i o funkcionalnostima ranca, ali i o izboru najkvalitetnijih materijala kako bi se osigurala trajnost i udobnost. 

 

Svejedno da li ranac kupujete za putovanja, planinarenja ili svakodnevnu namenu nošenje svih potrebnih stvari na ledjima će učiniti da se osećate slobodnije i da imate veću kontrolu nad svojim kretanjem i pokretima. Uživanje u pejzažima, novim gradovima i predelima, spomenicima i ljudima, kao i neizostavno fotografisanje i pravljenje selfija uz slobodne ruke uz ranac na ledjima biće lepše. Kupite ranac i isplanirajte svoje sledeće putovanje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *