Putovanje sa bebom je za mnoge roditelje veliki izazov, zato ga dugo planiraju i organizuju. Neki roditelji pauziraju sa putovanjima dok su bebe baš male, neki se ne plaše ni putovanja do dalekih destinacija iako znaju da je takvo putovanje rizik za bebu zbog mogućih zaraznih bolesti koje je na takvim mestima vrebaju.

Dok je dete malo daleke destinacije nisu preporuka, ali putovanje do bližih destinacija svakako jeste. Ukoliko je reč o destinaciji koja je blizu,  u Srbiji, onda putovanje sa bebom neće biti naporno i komplikovano. Roditelji treba da biraju turističke lokacije koje su blizu njihovog mesta i prilagodjene su odmoru sa bebom, ima ih u svakom delu Srbije, počevši od severa ka jugu: Palić, Srebrno jezero, Tara, Vrnjačka banja, Soko banja.

Veliki izbor pelena za bebe, kozmetike i hrane olakšava pripreme

Cilj putovanja sa bebom je da ona promeni okruženje, da se iz gradske vreline skloni u prirodno okruženje, gde je klima daleko prijatnija. Kako bi uživali u odmoru sa bebom, roditelji treba dobro da pripreme taj odmor, zbog promene ustaljenog ritma prvenstveno se misli na mentalnu pripremu za putovanje. Na putovanju sa malim detetom su moguće neželjene situacije, više je izloženo oštrom vazduhu, drugačijoj klimi zbog koje može da se razboli. Roditelji treba adekvatno i brzo da odreaguju zato nema mesta panici.

Na putovanje sa bebom se nosi priručna apoteka koja treba da sadrži sprej za nos na bazi fiziološkog razvoja, probiotik, lek za temperaturu, sredstvo za rehidrataciju. Hidriranje prirodnim putem i čest unos vode je važan aspekt bezbednog putovanja. Za put od nekoliko dana potrebno je dovoljno čiste odeće bar za dve-tri presvlake na dan i  odgovarajuće pelene. U radnjama beby opreme je veliki izbor pelena za bebe, treba odabrati odgovarajuće za put. Male bebe tokom putovanja treba isključivo dojiti, a nešto starije bebe hraniti kašicama za bebe i hranom koja može da se pripremi u apartmanskim uslovima. Beba na putovanju treba da bude zaštićena od bakteriološki neispravne hrane.

Odgovarajuće pelene za putovanje

Roditelji ne treba da se oslone na činjenicu da će pelene kupiti u mestu odmora. Iako je veliki izbor pelena za bebe, može se dogoditi da baš odgovarajuće pelene nisu dostupne. Najbolje je da se odgovarajući broj pelena ponese na put. Za bebu do godinu dana potrebno je 4-5 pelena na dan. Veliki izbor pelena za bebe u različitim modelima i dezenima olakšava roditeljima izbor. Za put se biraju pelene koje su od finih pamučnih materijala koji prijaju koži.

Tokom odmora beba će biti aktivnija no inače, biće po ceo dan u peleni, zato se biraju jednokratne pelene koje imaju tu prednost prilagodjavanja telu i pokretima bebe. Jednokratne pelene su odličnog kvaliteta. Upijaju veliku količinu tečnosti  i tako beba duže ostaje suva. Za put se biraju pelene sa ojačanom ivicom da tečnost iz pelene ne procuri. Nije jednostavno presvlačiti bebu u prirodi svakog trenutka, zato bespotrebna presvlačenja treba da se izbegnu i bebi se iz tog razloga oblači pelena sa ojačanjem i gumicom koja brani tečnost da procuri iz pelene. 

Savetovanje sa pedijatrom prilikom pakovanja apoteke i kozmetike za put

Pre putovanja, posebno ako je reč o odlasku na more, treba bebu da odvedete u posetu pedijatru da on potvrdi da je beba zdrava i da ne treba da nosite neke posebne lekove na put. Savetima će odbaciti deo roditeljskih briga. Daće spisak neophodnih stvari za priručnu apoteku. U zavisnosti od vremena putovanja predložiće i adekvatnu kozmetiku.

Tokom prolećnih putovanja bebe su sklone alergijama zbog dužih boravaka u prirodi i izloženosti alergenima. Kupke, kremice za telo i lice i pelensku regiju su sastavni deo kozmetike koja se koristi kod kuće ali se nosi i na put. Za posebne prilike nosi se posebna kozmetika koja bebino telo treba da oslobodi od crvenila i pruži joj ugodan osećaj hladjenja. Pedijatar zna koja je krema najbolja za suvu kožu beba sklonu alergijama i ekcemima. 

Šta bebe jedu tokom putovanja?

Na putovanjima je najlakše sa bebama koje sisaju ili piju adaptirano mleko. Jedina briga tokom putovanja za bebu koja sisa je da mama pazi šta jede, mora da unosi laganu hranu koja ne nadima i pije flaširanu vodu.  Ukoliko beba pije formulu, ona se nikako ne nosi pripremljena u izlazak i šetnju. Potrebna količina se spakuje u sterilnu flašicu, a u termos ponese topla voda i adaptirano mleko se priprema u prirodi pred sam obrok.

Sa mališanima starijim od pet meseci se ne kreće na put bez kvalitetne i zdrave hrane za dopunski obrok. Pred put je važna odluka o tome da li treba poneti gotove kašice ili ih pripremati u apartmanu. Lakše je i udobnije kad beba jede gotove kašice. Važno je izbegavati svaku vrstu hrane za koju postoji i najmanja sumnja da može biti bakteriološki neispravna, da može naškoditi bebi i pokvariti putovanje.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *