Svaki odmor ne čini samo odlazak na destinaciju i boravak na istoj, već i planiranje, priprema, pa čak i uzbuđenje oko odlaska i istraživanje o lokaciji na kojoj ćemo boraviti nekoliko dana. Bilo da se radi o odlasku na letovanje u inostranstvo ili putovanju na planinarenje ili skijanje, samo pakovanje stvari u auto može biti izuzetno stresno.

Koferi za auto su dodatna oprema za sve automobile koji omogućavaju da se sav prtljag lepo spakuje i osigura i da svi putnici u automobilu putuju udobno, što je jako važno pogotovo tokom vožnji koje traju po nekoliko sati.

Kako se pakuju stvari u kofer?

Svi koferi za auto imaju određenu nosivost koja nikako ne sme da se premaši i da se kofer preoptereti. Najčešće je nosivost jednog kofera od 50 do 75 kilograma, što je i više nego dovoljno za pakovanje za odmor. U kofer treba spakovati lakše stvari, poput garderobe, kozmetike, obuće i pelena za bebe. Najpraktičnije bi bilo da stvari prethodno spakujete u mekane torbe ili rančeve, a tek onda ih stavite u kofer. Preporučuje se da se prtljag u koferu dodatno obezbedi kako ne bi „šetao“ u toku vožnje i destabilizovao auto. Kada na ovaj način spakujete stvari u kofer, u prtljažniku Vam ostaje dovoljno mesta za sav kabasti prtljag kao što je oprema za planinarenje, kampovanje, kolica ili prenosni krevetac za bebe.

Kako se montiraju koferi za auto?

Koferi za auto se montiraju na krovne nosače. Ukoliko na automobilu imate fabrički ugrađene nosače onda nema potrebe da kupujete nove, već kofer birate prema dimenzijama krova i nosača. Zapravo, za svaki tip autombila postoji lista na kojoj je naglašeno koji koferi za auto se mogu na njega montirati i te liste imaju svi prodavci kofera.

Svi koferi za auto imaju žljebove koji naležu na nosače. Potom se, radi dodatne sigurnosti kofer za nosač pričvršćuje pomoću metalnog navoja u obliku slova U koji treba da obuhvati nosač i da mu vrhovi uđu u sam kofer, gde se pričvršćuju maticama. Preporuka je da se u toku vožnje na svakih 100 kilometara proveri da li je kofer dobro pričvršćen i, ako je potrebno, da se dodatno zategnu matice u unutrašnjosti kofera.

Najsigurniji koferi za auto

Koferi za auto koji su prošli crash testove i imaju sertifikat o tome su definitivno najbezbedniji. Upravo se prilikom izvođenja tih testova pokazalo kako će kofer da utiče na ponašanje automobila prilikom udarca, prelaska preko rupa, tokom naglog skretanja. Oni koferi za auto koji su dobili pozitivnu ocenu na svim ovim testovima i imaju izdat sertifikat su malo skuplji, ali obezbeđuju dodatnu sigurnost u toku vožnje.

Da li postoji razlika u vožnji sa montiranim koferom

Koferi za auto stvaraju dodatno opterećenje i pružaju otpor prilikom vožnje, koliko god njihov dizajn bio aerodinamičan. To znači da sa montiranim koferom nećete moći da vozite više od 130 km/h, što je prosečna dozvoljena brzina na svim auto putevima u Evrop (osim u Nemačkoj). Sa montiranim koferom ne bi trebalo da vozite oštro, da naglo ulazite u krivine kako ne biste destabilizovali automobil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *