Druga konferencija na Zlatiboru

Poslednjeg vikenda oktobra, 28. i 29. poljoprivrednici Zlatiborskog kraja imali su priliku da prisustvuju nizu stručnih predavanja i prezentacija sa temom tehnoloških inovacija u poljoprivredi.

Organizator, Inovacioni biznis centar Zlatibor, kraj najvećeg broja poljoprivrednih radova na otvorenom iskoristio je da, drugi put zaredom, na godišnjem okupljanju individualnih proizvođača, predavača iz naših eminentnih  naučnih institucija, predstavnika kompanija i državnih izaslanika inicira razgovore i predstavi konkretne primere primene inovacija u poljoprivredi.

Kako je poljoprivreda za Zlatiborski okrug jedna od najvažnijih delatnosti, uočivši mogućnosti koje pružaju kapaciteti, odnosno prirodni resursi u sinergiji sa znanjem, IBC je na ovogodišnjem skupu akcentovao potencijale u oblasti stočarstva u primarnoj i prerađivačkoj industriji. Inovacije kao imperativ našeg vremena nisu imanentne ni poljoprivredi, ali je potrebno više razgovora, razmene iskustava pa je i zbog toga ovaj skup dobio na važnosti.

Govorilo se o novim tehnološkim rešenjima u korišćenju kvasaca za ishranu goveda, o povećanju plodnosti ovaca putem sinhronizacije i indukcije estrusa, o proizvodnji sireva, ali i o pčelarstvu koje je poslednjih godina u Zlatiborskom okrugu postalo poseban predmet interesovanja. O upotrebi dronova u poljoprivredi govorio je Zoran Stojanović iz Agrodrona, asocijacije za bespilotne sisteme, a o digitalnom nadzoru pčela svoja iskustva je podelio predstavnik start up inovativne kompanije BEEHOLD iz Niša.

Pročitaj još: Kako postati dispečer za Američko tržište

Govornik na konferenciji

O dobrobitima digitalizacije, kao i primene najnovijih tehnoloških rešenja u primarnoj proizvodnji. Na uvodno izlaganje nadovezali su se svojim izlaganjima, potrudivši se da sa prisutnim proizvođačima razmene mišljenje, i stručnjaci: Dragan Tankosić, direktor PSS Bačka Topola, docent Poljoprivednog fakulteta iz Beograda, dr Mladen Popovac, dipl. ing Snežana Glamočić sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad, kao i prof. Dr Ivan Pihler iz iste naučne institucije.

Teorijska znanja potkrepljena rezultatima na eksperimentalnim dobrima i primerima iz prakse govorila su u prilog osnovnoj ideji skupa: da bez implementacije savremenih dostignuća u oblasti tehnologije nije ni realno očekivati bolje rezultate, i adekvatno tome, trend rastućeg prihoda. Budućnost poljoprivredne proizvodnje, čulo se na ovoj konferenciji, jednako je dinamičnog rasta kao i ostale privredne grane, a osnova očekivanja razvoja jednaka je količini uloženog znanja.

Pomoćnih ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, podržavši ovakva okupljanja istakao je napore države da kroz različite programe subvencija i podsticaja podrži razvoj poljoprivredne proizvodnje u duhu primene najnovijih tehnologija. Koristeći pogodnosti koje omogućava država, čulo se ovom prilikom, poljoprivrednici imaju jednake šanse kao i proizvođači u ostalim privrednim granama da stvore dinamičnu i produktivnu budućnost za sebe i svoje porodice.

Konferencija je realizovana u okviru projekta podržanog od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *