cucanj sa sipkom

Kako izabrati prave i zdrave suplemente koji će efikasno poboljšati rezultate rekreativnog ili profesionalnog treninga i pozitivno uticati na mišiće i telo, a pritom neće naškoditi organizmu – pitaju se mnogi koji manje ili više redovno vežbaju u teretani ili van nje. Stručnjaci savetuju da se kao dodatak ishrani koriste samo oni suplementi koji su prošli kontrolu različitih regulatornih agencija i organizacija i ispunjavaju sve propisane standarde.

Ko trenira konstantno zna koliko je teško doći do željene figure i koliko se brzo ispada iz forme. Znaju to dobro i oni koji pokušavaju nekoliko meseci pred more da “nabace mišiće” ili izgube kilograme.

Ipak, redovno vežbanje je samo deo slagalice koja dovodi telo u skladne okvire. Za dobre rezultate pored pravilnog treninga neophodna je i zdrava ishrana. Ipak, često ni to nije dovoljno. Neretko oni koji uravnoteženo jedu i izbegavaju nezdravu hranu nisu zadovoljni efektima vežbanja. Stručnjaci ističu da čak i namirnice za koje mislimo da su zdrave često nemaju u svom sastavu dovoljnu nutritivnu vrednost.

Upravo zato se preporučuje i poželjna je upotreba različitih dodataka ishrani, naročito ako je reč o sportskim aktivnostima. Za pravilan unos makro i mikronutrijenata zalažu se nutricionisti koji daju smernice o optimalnoj ishrani za sportiste i pomažu u razvoju sportskih suplemenata koji zadovoljavaju njihove nutritivne potrebe.

Kako kažu, neizostavnu ulogu u lancu proizvodnje i upotrebe zdravih i efikasnih suplemenata imaju farmaceuti, istraživači iz oblasti sportske nauke i treneri.

Farmaceuti brinu o pravilnoj formulaciji i doziranju proizvoda koji nastaju u procesu proizvodnje pridržavanjem strogih standarda i propisa. Istraživači iz oblasti sportske nauke na osnovu studija prate uticaj suplemenata na sportske performanse i zdravlje sportista dok korisne informacije pružaju i sportski treneri i konsultanti koji imaju uvid u individualne potrebe sportista kada je reč o suplementaciji.

Šta suplementi daju mišićima?

Zbog čega je važno profesionalnim sportistima ili rekreativcima koji redovno treniraju da koriste provereno zdrave suplemente objasnili su stručnjaci.

Ako ste posvećeni fitnesu verovatno ste primetili da fizički napor kome se izlaže telo i mišići zahteva poseban režim ishrane. Važno je razumeti da vaši mišići zahtevaju posebnu prehranu zbog fizičkog opterećenja kojem su izloženi. Zato se upotrebljavaju raznovrsni suplementi koji imaju svoje specifične uloge i različite potencijalne koristi.

trening napolju

Kakav je sastav suplemenata koji doprinose boljim rezultatima i povećanju mišićne mase – interesuje verovatno većinu sportista i rekreativaca.

Za unapređenje fizičkih postignuća i povećanje mišićne mase možete se opredeliti za kreatin monohidrat i asortiman aminokiselina koji uključuje beta alanin, citrulin, BCAA, glutamine, arginin i druge važne aminokiseline. Gejneri kao visokokalorični dodaci ishrani vam mogu pomoći kod povećanja telesne i mišićne mase dok sagorevači masti podržavaju gubitak telesnih masa – naglašavaju u “Protein Box”-u.

Suplementi se mogu koristiti i pre treninga

Postoje i suplementi koji se koriste pre treninga za više energije i snage.

Pre-workout preparati će vam poboljšati fizičku izdržljivost i mišićni oporavak. Pored toga postoje i neizostavni vitamini i minerali, kao i biljni preparati koji potiču iz biljaka tribulus terrestris i ašvaganda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *