Odabir najboljeg materijala za podove za vaš dom zavisi od nekoliko faktora, a ovi faktori variraju u zavisnosti od prostorije za koju birate podnu oblogu. Svaka soba u vašem domu ima svoje posebne zahteve. Na primer, kuhinjama i kupatilima su potrebni podovi koji dobro podnose vlagu, dok ulazima i dnevnim sobama potrebni su podovi koji mogu da izdrže učestalo gaženje po njima. Prisustvo dece i kućnih ljubimaca, pa čak i količina direktne sunčeve svetlosti koju soba prima, takođe su odlučujući faktori u izboru podova. A kada uzmete u obzir sve ove faktore, videćete da svaka vrsta poda ima svoje prednosti. U daljem tekstu možete se upoznati sa prednostima drveta kao poda, vinila i laminata.

Koje su prednosti drveta kao poda?

Drveni podovi, bilo da su čvrsti ili izrađeni, imaju mnoge prednosti. To je prirodni materijal koji se dobija i proizvodi na održiv način i nudi bezvremenski izgled koji unosi toplinu i eleganciju u dom. Toplo je pod nogama i čini ga ugodnim za hodanje, posebno u poređenju sa keramičkim ili porcelanskim pločicama. I kompatibilan je sa sistemima podnog grejanja ako je potrebna dodatna toplota. Drvo je takođe neverovatno izdržljivo , nudeći dugotrajnu stabilnost . Debela i čvrsta konstrukcija drvenih dasaka znači da ih je lako brusiti i obnavljati kada počnu da pokazuju znake habanja. Drveni podovi mogu, dakle, da traju i do 100 godina, u zavisnosti od njihovog kvaliteta i koliko se dobro održavaju. Jedan od nedostataka drvenih podova je cena . I to nije samo cena materijala, već i cena instalacije. Podove od tvrdog drveta može biti teško sami postaviti i najverovatnije će vam trebati pomoć majstora.

Koje su prednosti vinila?

Prednosti vinilnih podova značajno variraju u zavisnosti od vrste i kvaliteta proizvoda koji odaberete. Međutim, vinil pod, generalno, nudi neke značajne prednosti. Vinil je veoma izdržljiv materijal i odličan je izbor za oblaganje podova. Otporan je na oštećenja i vlagu, jednostavan za instalaciju i održavanje, udoban i tih pod nogama i dostupan u gotovo neograničenom rasponu boja i dizajna . Takođe je relativno pristupačanu poređenju sa drugim opcijama podnih obloga. Ovi kvaliteti čine vinil podove popularnim izborom za širok spektar potrošača, ali posebno za one koji traže niz opcija dizajna i stila kako bi mogli da se uklope tačno u dizajn koji odgovara njihovom stilu, i za one koji žele pod koji mogu sami da ugrade .

Koje su prednosti laminata?

Laminat je jeftiniji od alternativnih podnih obloga koje često oponaša, uključujući pločice i podove od punog i konstruisanog drveta. A zahvaljujući tehnici štampe visoke definicije, laminatni podovi mogu izgledati skoro potpuno kao pravo drvo i pločice, ali uz mnogo povoljniju cenu. Takođe se brzo i lako sami instaliraju , što ih čini još pristupačnijim jer ne morate da angažujete profesionalce. U zavisnosti od veličine sobe, laminatni pod možete postaviti za jedan dan. Pored cene, još jedna prednost laminata je njegova izdržljivost . Sa izuzetno jakim habajućim slojem, laminatni podovi su veoma otporni na ogrebotine, pritisak i mrlje. Gornji sloj je takođe veoma gladak, što znači da se laminatni podovi lako brišu i održavaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *