sandolin

Izrada nameštaja je umetnost koja zahteva pažnju, veštinu i znanje, posebno kada je u pitanju izbor pravog materijala.

Izbor materijala je ključan jer od toga zavisi dugovečnost, estetika i njegova funkcionalnost. Dva su osnovna faktora koja treba uzeti u obzir: vrstu materijala i način održavanja. Vrsta materijala direktno utiče na njegovu izdržljivost i izgled. Različite vrste drveta, na primer, imaju različite karakteristike kada je u pitanju dugovečnost, tekstura i boja. Međutim, izbor se ne završava samo na vrsti drveta – zaštita i održavanje su ključni za dugovečnost materijala koji je korišten pri izradu bilo kog komada nameštaja.

 

Osnova za dugovečnost drvenog materijala: sandolin

Sandolin je posebna vrsta laka koja se nanosi na drvene površine radi njihove zaštite i ulepšavanja. Ima sposobnost da prodre duboko u drvo i zaštiti ga od oštećenja, produžavajući mu životni vek. Njegova upotreba pri zaštiti nameštaja ima više prednosti. Prva i najvažnija uloga je zaštita od vlage. Vlaga je jedan od najvećih neprijatelja drveta jer može uzrokovati truljenje, pucanje i deformacije. Sandolin stvara vodootporni sloj na drvetu koji sprečava prodor vlage u drvo i time ga štiti od oštećenja. Ovo je posebno bitno za one komade nameštaja koji se nalaziili na otvorenom ili u prostorijama gde je vlaga česta pojava, poput kuhinje ili kupatila. Takođe, taj isti površinski sloj zaštite sprečava inskete da nanesu štetu drvetu, njegovoj strukturi i izgledu. Pored toga, sandolin lak u sebi sadrži UV filtere koji pružaju zaštitu od direktnog uticaja Sunca i UV zračenja koje izbledi drvo ili ga osuši.

Njegova primena je relativno jednostavna. Pre nanošenja, površina drveta treba da bude čista i suva, a potom se lak nanosi četkom ili krpom. Kada se osuši, može se naneti još jedan ruka sandolina kako bi se dodatno zaštitio materijal. Osim zaštite, on poboljšava i izgled drveta, naglašavajući njegovu boju i teksturu, pogotovo kada je u pitanju providni lak koji dodatno ističe prirodnu boju.

 

Prednosti i mane različitih vrsta drveta za izradu nameštaja

Postoji mnogo vrsta drveta koje se koriste za izradu različitih komada nameštaja, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane. Na primer, hrast je poznat po svojoj izdržljivosti i atraktivnom izgledu, ali je i teži za obradu, dok je bukva, s druge strane, mnogo lakša za obradu, ali je i manje otporna na uticaj vlage.

Važno je uzeti u obzir da svaka vrsta drveta zahteva određeni nivo održavanja. Dok neke vrste drveta mogu biti zadovoljne redovnim čišćenjem, druge mogu zahtevati redovnu primenu zaštitnih sredstava, kao što su različiti lakovi i premazi.

 

Pravi izbor završne obrade

Završna obrada je važan aspekt izrade nameštaja. Štiti drvo, poboljšava njegov izgled i produžava život. Postoje različite tehnike završne obrade, uključujući lakiranje, voskiranje i zaštita uljnim premazima. Izbor prave završne obrade zavisi od vrste drveta, stila nameštaja i uslova u kojima će se on koristiti.

Na primer, lakiranje je odličan izbor za komade koji će biti izloženi visokoj vlažnosti, dok je voskiranje pogodnije za one komade koji zahtevaju veći stepen sjaja. Sa druge strane, premazi sa uljem poboljšavaju izgled drveta i čine ga otpornijim na vlagu i oštećenja. Svaka završna obrada zahteva određeni nivo veštine i znanja. Zbog toga je uvek preporučljivo da se konsultujete sa stručnjakom pre donošenja odluke.

One Reply to “Izbor materijala za izradu nameštaja”

  1. namešjta od punog drveta je posao veoma skup i sve ređi. Gledam po IKEI, Jysku, Emezeti, sve iverica i paneli. Dosta često i PVC plastika. MOžda je takav nameštaj praktičan, trajan i jeftin, ali nije lep.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *