Ako vas interesuje koje je voće najzdravije na svetu, bez velikog dvoumljenja reći ćemo vam da je to marakuja – egzotično voće koje uspeva isključivo u krajevima sa tropskom klimom. Smatra se da vodi poreklo iz Južne Amerike, mada i mnoge druge države poput Indije i Australije se mogu pohvaliti količinom izvoza ovog voća u druge predele sveta.

Neke vrste marakuje se mogu gajiti i na našim prostorima zbog pogodnosti tla i klime.

U nastavku teksta fokusiraćemo se na sve blagodeti i lekovita svojstva ove zaista „moćne voćke“.

Ukoliko još uvek niste osetili ukus marakuje, savetujemo se da već danas odete do obližnjeg marketa i probate ovu vrstu voća.

Još od davnina se koristi lečenje raznih bolesti

Marakuja je voće po obliku dosta slično kiviju, a kiselkasto – slatkast ukus podseća na južno voće – grejpfrut. Stari Evropljani su uočili još od davnina lekovitost lišća marakuje koje su koristili za lečenje glavobolje i nesanice.

Naučno je dokazano da marakuja sadrži sve važne vitamine i minerale za očuvanje zdravlja. Pozitivno deluje na imunitet pa se preporučuje njena upotreba u sezoni virusa i gripa kada vladaju respiratorne infekcije.

Marakuja je prebogata vitaminom C i predstavlja savršen antioksidans za čišćenje organizma od štetnih materija. Može se konzumirati kao plod koji je prethodno potrebno preseći na pola pa kašikom jesti kompletnu unutrašnjost, kao i u obliku soka ili čajeva.

Pospešuje varenje i eliminiše nadutost u stomaku

S obzirom da u sastavu sadrži pregršt vlakana, marakuja spada u grupu najzdravijeg voća za digestivni sistem. Naime, redovnom upotrebom, metabolizam se ubrzava a iz organizma se izbacuju toksini čime se poboljšava sam tok varenja.

Pozitivno utiče na upale u organizmu

Marakuja je odličan antioksidans koji utiče na eliminisanje štetnih radikala iz organizma, dok istovremeno poboljšava protok krvi pa je savršen odabir za sve one koji imaju problema sa cirkulacijom.

Visok sadržaj vitamina A pozitivno deluje na kožu

Ako niste znali, marakuja sadrži ne samo visok nivo vitamina C, već se može pohvaliti i enormno visokim sadržajem vitamina A koji je bitan za našu kožu i njenu elastičnost. Osobe koje je redovno primenjuju u ishrani nemaju problema sa borama i mnogu znatno ublažiti sam proces starenja.

Isto tako, marakuja je prebogata gvožđem, magnezijumom, fosforom i kalijumom, kao i vitaminom B-6 neophodnim za opšte zdravstveno stanje svakog čoveka.

Snižava krvni pritisak

Marakuja se naročito preporučuje svima koji imaju visok nivo holesterola u krvi, kao i onima sa kardio- vaskularnim oboljenjima koji pate od povišenog krvnog pritiska. Dokazano je da deluje na smanjenje pristiska u krvi jer sadrži u sebi minerale koji eliminišu povećanu masnoću u krvi koja je ujedno i glavni okidač za nastanak hipertenzije.

Sadrži nizak glikemijski indeks pa je idealno voće za dijabetičare

Većina voća koju jedemo sadrži u sebi visok nivo šećera pa treba biti umeren sa njihovim konzumiranjem. Ovako nešto se ipak ne može reći i za marakuju – voće sa niskim glikemijskim indeksom. Zbog toga je ovo odlično voće za sve one kojima je dijagnostifikovan dijabetes i koji su na terapiji zbog ove bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *