Postoji mnogo načina da zaštitite svoj dom, ali ništa ne može biti bolje i trajnije od ugradnje sigurnosnih vrata na vašem imanju. Sigurnosna vrata su savršeno rešenje da sprečite neželjene goste u vašoj kući, od dece koja se igraju na ulici, do lopova koji žele da provale i ukradu vredne stvari, a scenariji na tu temu su u poslednje vreme, nažalost, sve raznovrsniji. Kako je bezbednost i sigurnost u savremenom dobu sve više na ispitu, ugradnja sigurnosnih laznih vrata je sve više obaveza, a sve manje luksuz koji utiče na estetiku.

Kada želite da instalirate najbolja vrata za kućnu sigurnost, pored cene, važno je uzeti u obzir neke finije detalje kako bi ulazna vrata zadovoljila i estetske i funkcionalne kriterijume.

Evo detaljnog pogleda za najbolja sigurnosna vrata za domove kako biste mogli da donesete pametnu odluku prilikom investiranja. Ulazna vrata su arhitektonski element koji se ne menja tako često, investicija je dugoročna, pa je zato i vrlo bitno da izbor bude pravi!

Šta su sigurnosna vrata?

Sigurnosna vrata su vrata napravljena od čvrstih materijala dizajniranih da se odupru nasilnom ulasku. Obično imaju ojačane okvire, jače šarke i brave. Neki modeli takođe mogu imati dodatne funkcije kao što su sigurnosne šipke ili rešetke. Sigurnosna vrata imaju jake brave, nekoliko tipova zaključavanja, ojačana su sa svih strana i izgađena od visokokvalitetnih materijala.

Prednosti sigurnosnih vrata u odnosu na obična ulazna

  • Ona pre svega pomažu u odvraćanju provalnika i čuvaju vašu porodicu.
  • Sigurnosna vrata za stanovanje takođe mogu pomoći u zaštiti vašeg doma od teških vremenskih uslova. Ovo je važno ako živite u područjima visoke vlažnosti vazduha ili u područjima gde su učestali udari jakog vetra. 
  • Ojačana ulazna vrata mogu dodati dodatni sloj izolacije vašem domu, pomažući da dom leti bude hladniji, a zimi topliji, dajući vam maksimalnu privatnost. I zaista u ovo vreme kada intenzivno razmišljamo o energetskoj efikasnosti i zaštiti živote sredine, ugradnja sigurnosnih vrata koja će uticati na uštedu energenata je imperativ svih nas.
  • Na kraju, ali ne najmanje bitno, sigurnosna vrata su vrhunsko rešenje za sprečavanje neželjenih gostiju u vašem domu. Za ulazna vrata se sve češće koristi izraz sigurnosna vrata, čime se naglašava njihova primarna funkcija – zaštita imovine od obijača.

Koje sve parametre uzeti u obzir prilikom odabira sigurnosna vrata?

Evo nekoliko bitnih faktora koje treba uzeti u obzir kada birate najbolja vrata za kućnu sigurnost.

Materijal

Prvi korak u odabiru najboljih sigurnosnih vrata za domove je upoznavanje sa različitim dostupnim opcijama, pre svega u pogledu materijala: drvenim, metalnim i kompozitnim. Svaki tip ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je važno znati koji najbolje odgovara vašim potrebama. Evo nekih od najpopularnijih opcija sigurnosnih vrata dostupnih na tržištu danas:

Drvo

Drvena vrata su dobra sigurnosna vrata jer su jaka i izdržljiva. Takođe se mogu ojačati bravom sa zasunom kako bi bila još sigurnija. Manja je verovatnoća da će drvena vrata biti oštećena nasilnim ulaskom nego staklena ili metalna vrata. Za povećanu sigurnost, drvena sigurnosna vrata treba da budu debela 1 3/4 inča ili više. Drvo je odličan izolator, a njegova masivnost daje celom domu rustičan i klasičan karakter.

Čelik

Sigurnosna vrata od čeličnog gvožđa su najbolja opcija za stambene i poslovne prostore zahvaljujući svojoj snažnoj i izdržljivoj prirodi. Ova vrata takođe mogu biti opremljena bravama koje je teško otvoriti, što ih čini još sigurnijim i gotovo nemogućim za obijanje. Može se pojaviti u kombinaciji sa drugim materijalima (sa drvetom), čime se vizuelno oplemenjuje prostor i čini estetski privlačnijim.

Fiberglass

Vrata od fiberglasa su odlična opcija za stambena sigurnosna vrata jer su jaka i izdržljiva. Oni mogu da izdrže veliku silu, pa ih je teško probiti. Ova sigurnosna vrata za domove su otporna na vatru i neće se deformisati ili pucati na ekstremnim temperaturama. Osim toga, ne trunu i ne rđaju.

Sigurnosne rešetke

Sigurnosne rešetke pružaju dodatni sloj zaštite odvraćanjem od uljeza i čuvanjem vaše porodice. Pored toga, sigurnosne rešetke se mogu lako instalirati i relativno su im niske cene. Pored toga, oni nude različite opcije dizajna kako bi upotpunili izgled vašeg doma. Kod nas se češće postavljaju u poslovnim prostorima i prodavnicama.

Kada birate najbolja sigurnosna vrata za vaš dom, materijal je jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir. Vrata napravljena od čvrstih materijala poput čelika ili gvožđa pružiće najbolju zaštitu od nasilnog ulaska. Ali ova vrata mogu biti skupa i možda neće odgovarati vašem budžetu. Ako tražite najbolju moguću zaštitu, moraćete da izaberete vrata od najjačeg materijala koji možete da priuštite.

Dimenzije

Kada tražite spoljna sigurnosna vrata, važno je uzeti u obzir dimenzije vrata. Širina i visina vrata će odrediti koliko prostora morate da radite prilikom postavljanja sigurnosnih vrata.

Instalacija

Kada birate ulazna sigurnosna vrata za vaš dom, trebalo bi da razmotrite proces ugradnje. Dobra instalaterska kompanija će vam pomoći da odaberete prava vrata za vaš dom i da ih pravilno instalirate. Ovo će osigurati da vaša vrata budu efikasna u odvraćanju uljeza i zaštiti vašeg doma. Vrata moraju biti ispravno postavljena kako ne bi došlo do deformacije (zbog čega ne bi funkcionisala) ili do neželjenog zaključavanja. Dok sobna vrata možete i sami da postavite, za ulazna vrata vam savetujemo da uzmete profesionalce. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *