Ukoliko ste strasni vozač, ljubitelj automobile, kamiona ili nekih drugih motornih vozila, jedno je sigurno, vi znate šta su to dpf filteri I čemu služe, ali I kojiko je bitan servis dpf filtera za dug vek I dobra rad svakom vozilu. Međutim, oni koji nisu dovoljno upućeni, skoro da I ne znaju da dpf filteri postoje, zbog čega je potrebna jedna ozbiljna edukacija.

Na prvom mestu, dpf filtere uglavnom imaju turbo dizel motori EURO 4 I viših standard. Dpf filter, kao što mu I samo ime kaže, jeste filter koji se nalazi u izduvnom sistemu automobila, kamiona, autobusa, kombi vozila I drugih motornih vozila, koji zadržava čestice čađi. Kod starijih motornih vozila postoji samo dpf filter, dok je kod novijih automobila, u kućištu u kojem je dpf filter često I katalizator koji ide nakon turbine.

Svrha ovog dpf filtera jeste ta da se smanji emisija izduvnih gasova, pa se tako čađ I sve ostale nečistoće zadržavaju u filter, kada se određeno motorno vozilo kreće po kraćim relacijama. Međutim, dpf filteri umeju da stvore različite problem nakon nekog vremena, kao I svaki drugi deo kod vozila, te se treba pozabaviti svime kako ne bi došlo do ozbiljnijih oštećenja koja umeju da oštete vaš budžet prilično mnogo.

Čišćenje dpf filtera

Postoji nekoliko načina na koje se sprovodi čišćenje dpf filtera, međutim, potrebno je da se pronađe onaj pravi, da to radi zaista stručno lice, kako se samim čišćenjem dpf filtera ne bi stvorilo neko dodatno oštećenje.

Jedan od pogrešnih načina čišćenja dpf filtera jeste ispiranje pod jakim mlazom vode, koje ume da ošteti sam filter, a posebno dolazi do oštećenja ukoliko postoji I katalizator, pa onda jak mlaz vode nečistoće gura između filtera I katalizatora. Najbolji način za uklanjanje svih nečistoća, a da se izbegne oštećenje filtera ili katalizatora, jested a se te nečistoće spale. Jedan od načina čišćenja dpf filtera je I čišćenje kiselinom, međutim, ovde se radi o načinu čišćenja koji je najmanje delotvoran vremenski.

Kiselina čini da se u unutrašnjosti filtera javlja smesa nalik na blato, čime ubrzo dolazi do brojnih unutrašnjih oštećenja koja čine da nekad servis nije ni moguć. Uz ovo, postoje I drugi načini čišćenja dpf filtera, no najbitnije je pronaći one koji ne izazivaju nikakva oštećenja, jer iako bi zamena novim bila najbolja opcija, ipak se radi o velikoj investiciji koju je često teško sprovesti.

Servis dpf filtera

Servis dpf filtera nije potreban samo u situacijama kada vidite da se nešto događa, već je kao I kod drugih delova automobile, kamiona, bilo kog vozila, potrebno raditi preglede koji će vam ukazati da li je potrebno da uradite nešto po pitanju određene popravke, odnosno, čišćenja dpf filtera.

Mogu se javiti različiti problemi u vezi sa dpf filterima, a neki od njih su veći pad u performansama, što vožnju ograničava na 3000 obrtaja, vozilo ulazi u “safe” ili “limp” mod, javlja se sijanje upozoravajuće lampice, brojni delovi motora se mogu oštetiti u velikoj meri, a sve to za sobom donosi I visoke troškove zamene. Zbog toga je potreban servis, a onda I čišćenje dpf filtera koje je bitno da se uradi na pravi način.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *