Da li znate kako su ljudi nekada zapisivali brojeve još dok nisu svi imali papir i olovku? A kako biste sabirali, oduzimali, množili i delili brojeve da ne znate da pišete i da nemate čime da beležite dobijeni rezultat? Drevna Kina je pronašla još hiljada godina rešenje za beleženje rezultata tokom računskih operacija.

Pre nego što su se pojavili papir i olovka u upotrebi je bila abakus računaljka. Abakus računaljka svoje poreklo vodi sa područja Kine, a kako se koristi abakus osim starih Kineza odmah su saznali i Japanci. Naime, čim se pojavila abakus računaljka, ubrzo je postala jedan od svetskih izuma, jer se sa razvojem civilizacije i ovaj izum širio svetom. Nakon Japana, mogla se abakus računaljka pronaći i u drugim delovima sveta, a zanimljivo je da se ona i danas može naći u nekim zemljama na Istoku.

Abakus računanje

Drevna sprava na kojoj se izvode osnovne računske operacije – sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje naziva sa abakus. Abakus računanje ne podrazumeva upotrebu olovke i papira, a koristi se u svakom numeričkom sistemu. Abakus ima dve osnovne forme, a danas je najpoznatija forma abakusa koji ima ravnu površinu sa tablicom brojeva, kao i okvir na kojem se nalaze kuglice koje su nanizane u redovima.

Abakus ima tri osnovne forme koje se danas koriste. To su kineski abakus, japanski, kao i ruski. Razlika između ovih formi jeste u broju žica i kuglica, kao i u horizontalnoj liniji koja kod nekih deli abakus, a kod nekih ne. uglavnom, svaki abakus ima pravougaoni ram i vertikalno postavljene žice na kojima se nalaze kuglice u nizu.

Kako se koristi abakus?

Svi se mi sećamo svoje prve računaljke u školi. Jedna boja rama, kuglice u dve boje, a žica u trećoj boji, pa prevlačenje kuglica sa jedne na drugu stranu malo iz šale, a malo i u zbilji. Učitelji su se trudili da objasne kako sabirati i oduzimati, a mnogima je abakus služio za igru. Ipak, trebalo bi pojasniti za one koji ne znaju kako se koristi abakus da je abauks samo sredstvo koje pomaže čoveku da lakše izračuna neki rezultat.

Kako se koristi abakus najpre vam može objasniti đak prvak, jer se jedna kuglica prevlači na jednu stranu, druga na drugu i sve to kada sredite dobijete neki broj. Eto, tako bi deca rekla, a ono što je važno jeste da abakus računaljka ništa ne sabira niti oduzima umesto vas. Ovo pomoćno sredstvo zahvaljujući kojem možete da zapamtite rezultat samo vam služi za rešavanje određene aritmetičke operacije, a složenije funkcije će se pojaviti tek kasnije kada nastanu prvi kalkulatori.

U svakom slučaju, neće vam biti potrebni mnogo vremena da shvatite kako se koristi abakus. Veoma jednostavan način za proste računske operacije olakšaće vašem detetu prve matematičke prepreke na putu do tačnog rešenja. Uz zabavu i igru i na jednostavan način možete svom detetu objasniti da matematika nije bauk i da je potrebno malo razumevanja i malo rada.

Potrebno je pristupiti objašnjavanju na pravi način, pa uz šareni abakus sigurni smo da će rešavanje domaćih zadataka ići mnogo lakše i brže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *