Odgovornost prema zdravlju uvek treba da bude na vrhu liste prioriteta. Često zaboravimo koliko je važno biti zdrav i koji je to blagoslov. Kada govorimo o zdravlju često zaboravimo na zubara, jer se njemu uglavnom javljamo samo kada nešto zaboli.

I oralno zdravlje je jednako važno kao i svako drugo. U trenutku kada krene da vas boli zub ili ostanete bez zuba shvatite koliko je značajno oralno zdravlje i koliko je bitno voditi računa o njemu. Lakše je naravno sanirati zub koji vas boli, nego nadoknaditi zub koji nemate. Ipak, znate da je i to moguće, te ne treba da brinete, ukoliko izaberete dobru stomatološku ordinaciju.

Kada dođe do situacije da morate da izvadite neki zub, da mu jednostavno više nema leka, onda ne treba da očajavate, već da prihvatite tu situaciju i da vidite kako da je najbolje rešite. Stomatolozi kažu da je najbolje rešenje u većini slučajeva ugradnja implanta. Zbog toga smo posetili stomatološku ordinaciju Panakeia u Beogradu i razgovarali o implantima i generalno implantologiji. U nastavku prenosimo sve korisne informacije koje smo saznali od iskusnih stomatologa.

Implantologija i zubni implanti

Šta je implantologija?

Pre nego što konkretno krenemo da navodimo sve karakteristike zubnih implanata i pre nego što krenemo da govorimo o prednostima, vrlo je važno pojasniti šta je uopšte implantologija. Dakle, implantologija je grana stomatologije, koja se odnosi upravo na ugradnju implanata. Implantologija je veoma napredovala, kao i mnoge druge grane stomatologije, zato i pacijenti danas imaju više poverenja i češće se i odlučuju na odlazak kod zubara, jer znaju da će u potpunosti rešiti svoj problem na pravi način. I dobra stvar je ta što implantologija toliko napredovala da gotovo da nema nerešivih slučajeva. Nekada je bilo teško baš svakom pacijentu ugraditi „veštačke zube“. Danas nema nepristupačnog terena i neodgovarajućih pacijenata. Danas je moguće ugraditi implante bilo kom pacijentu, bez obzira na problem koji ima.

Šta je zubni implant?

Zubni implant je u suštini šraf, od čvrstog materijala koji se ugrađuje u kost vilice. Implant treba da zameni koren zuba koji je izvađen ili je izgubljen – prosto i jednostavno rečeno. Većina pravi grešku kada govori o zubnim implantima, jer misli da je ugradnjom zubnih implanata završen posao. Ne, nije. Dakle, kao što smo rekli zubni implant je samo šraf, koji ide u viličnu kost. Tek nakon što se ugradi taj šraf, koji je praktično osnova i koji pruža maksimalnu garanciju, onda se tek radi izrada krunica za zube, na primer, a mogu se uraditi i proteze, kao i mostovi. Dakle, implant nije isto što i veštački zub.

Kome se i zašto preporučuje ugradnja implanata?

Pravi su srećnici oni koji i dalje imaju sve svoje prirodne zdrave zube, oni koji nisu morali da izvade niti jedan zub i oni koji i te kako ulažu mnogo napora da bi njihov osmeh izgleda fenomenalno. Naravno da nije uvek uzrok problema loša oralna higijena ili ishrana. Jednostavno, problemi sa zubima nastaju iz različitih razloga i nekada će naravno stomatolog predložiti vađenje.

Postoje i one osobe koje nemaju više zuba ili one osobe, koje su na žalost, ostale bez svih zuba. Kada ostanete bez jednog zuba, onda to i nije tako strašno,ukoliko se ne vidi. Međutim, kada ostanete bez više zuba svakako da je vaš život otežan, jer teže govorite, nije vam lako da žvaćete hranu, samim tim birate mekšu hranu, zatim, vaše lice izgleda drugačije, odnosno starije ukoliko nemate sve zube.

Naravno da se implanti preporučuju pre svega osobama koje nemaju niti jedan zub, s obzirom da drugo rešenje ne može da postoji za takve osobe. Kada vam fali nekoliko zuba opet su najbolja opcija implanti. Ukoliko vam fali samo jedan zub, rešenje može biti i most, ali se i u ovom slučaju preporučuju implanti, a zbog čega je to tako objasnićemo u narednom pasusu.

Zbog čega je bolje ugraditi implant nego zubni most?

Ukoliko vam fali jedan ili eventualno više zuba, onda se verovatno pitate da li je bolje da vam stomatolog izradi most ili da vam ugradi implant, a zatim i krunicu za zube. Naravno da će vam stomatolog reći šta je pravo rešenje u vašem slučaju, međutim, brojne prednosti su upravo na strani zubnih implanata.

Implanti „čuvaju“ ostale zube, jer nema brušenja i nema bilo kakvih oštećenja drugih zuba, da bi se samo jedan zub nadoknadio. Zubni implant se ugrađuje u viličnu kost, te ne remeti funkciju drugih zuba dok je za izradu mosta potrebno brušenja dva obično zdrava zuba, koja će i biti most novom zubu.

Zubni implant se može ugraditi svima, a to nije slučaj sa mostovima. Kod izrade mostova zubi koji se bruše, moraju da budu zdravi i stabilni, jer ukoliko nisu, onda nema mogućnosti za ugradnju mosta. Pošto ne zavise od drugih zuba, zubni implanti mogu da budu ugrađeni u bilo čiju viličnu kost.

Zubni implanti su dugotrajnija opcija, jer se rade tako da ne mogu da naprave problem, niti na bilo koji način da ispadnu. Mostovi nisu baš uvek sigurni, jer kao što je već i rečeno, zavise od drugih zuba i ukoliko se njima nešto desi, onda nastaje problem i sa samim mostom.

stomatoloska ordinacija

Šta prethodi ugradnji implanata?

S obzirom da je proces ugradnje implanata veoma zahtevan, tačnije vrlo ozbiljan, tako mu se i mora pristupiti, te se obično traži dobra priprema. Naime, stomatolog će pre svega uraditi jedan vrlo detaljan pregled vaše vilice i vaših zuba i tek će onda dati zeleno svetlo. Biće potrebno i da uradite 3D snimak vaše vilice, jer je to prekopotrebno timu, koji će se baviti vama. To znači da ne odlučuje jedan doktor samo kako će proces izgledati, nego obično tri i to: oralni hirurg, specijalista protetike i specijalista parodontologije. Ovaj tim je potreban kako bi sve proteklo u najboljem redu i kako biste vi bili zadovoljni.

Proces ugradnje zubnih implanata

Ugradnja zubnih implanata ne boli, jer se radi pod lokalnom anestezijom, kao i većina sličnih stomatoloških intervencija. Obično traje u proseku oko pola sata za jedan zub, odnosno za jedan implant. Naravno može da traje duže ili koji minut kraće, sve zavisi od onog ko izvodi zahvat, ali i od samog pacijenta, tačnije njegovog oralnog stanja. Tek nakon toga može da usledi ugradnja krunica za zube.

Šta nakon ugradnje – kako da vam implanti duže traju?

Zubni implanti nekome traju celog života, dok se obično kaže da traju duže od 10 godina. Međutim, vrlo je važno slušati savete stomatologa. Dakle, oralna higijena je veoma važna, najvažnija u celom procesu. Nije sve na stomatologu. Čak i ako on uradi dobro svoj deo posla, a ukoliko se vi kao pacijent ne pridržavate svih saveta, onda vam i neće tako drugo trajati implant.

Kontraindikacije

Kontraindikacije su veoma retke, jer se uglavnom savremeni implanti prave od titanijuma. To podrazumeva da su oni pre svega biokompatibilni i da ne mogu da izazovu neke probleme kod punoletnih pacijenata. Međutim, samo u 3% slučajeva mogu da izazovu komplikacije, a to zavisi od veštine onoga ko izvodi zahvat, odnosno od njegove sposobnosti da sve obavi kako treba, kao i u nekim slučajevima zbog prirodne reakcije organizma, ali se to jako retko dešava. Zato je jako bitno izabrati profesionalni stomatološki tim, perfektnu ordinaciju, sa iskustvom, kako biste otklonili sve moguće rizike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *