Prilikom uredjenja stana krucijalan momenat je postavljenje rasvete. Izuzetno je bitno odabrati odgovarajući luster i ostalu rasvetu jer osvetljenje može u velikoj meri da doprinese atmosferi u prostoriji i enterijeru uopšte. Ipak, postoje neka pravila koja treba imati na umu pre nego što počnemo da razmišljamo o kupovini lustera.

Kako da što efikasnije odaberemo, postavimo i koristimo lustere, pitali smo stručnjake iz salona rasvete Mobiliart i evo šta su nam rekli:

Kako odabrati luster odgovarajućeg stila?

Luster ima i funkcionalnu i dekorativnu ulogu u prostoru tako da pored toga što pruža osvetljenje može upotpuniti i oplemeniti prostoriju u kojoj se nalazi. Ako se pitate kako da nađete idealan luster,  bitno je znati da luster ne može da bude primarni izvor svetla u prostoriji. Luster je odličan dodatni izvor svetla i najbolje je kombinovati ga sa drugim svetlima koji se postavljaju u više nivoa i pravaca. Ne postoji striktno pravilo gde se može obesiti luster. Može se postaviti u hodniku, spavaćoj i dnevnoj sobi, kuhinji, trpezariji,.. Savetuje se da bude jedan luster po prostoriji, eventualno ako je izuzetno velika prostorija sa dva izdvojena dela mogu da budu i dva lustera. Takodje, prilikom izbora stila lustera (klasični ili moderni model) ne postoji pravilo sem da se vama svidja i da se uklapa u prostor. Moderni lusteri se prave od satin nikla i hroma. Nemaju mnogo dekoracije i jednostavnijih su linija. Odgovor na pitanje da li ste odabrali luster koji se slaže sa ostalim nameštajem u prostoriji možete potražiti od arhitekte ili stručnjaka za enterijer.

 

Na šta još treba obratiti pažnju?

Pri kupovini lustera treba voditi računa o njegovoj veličini, direkciji svetla i mogućnosti dodavanja diminga – prigušivanja svetla. Kod lustera je bitan njegov prečnik i visina. Prilikom odredjivanja veličine lustera tj. odgovarajućeg prečnika može pomoći sledeća formula:

(širina sobe u metrima + dužina sobe u metrima) x 10 = prečnik lustera u centrimetrima.

Na primer, ako su dimenzije prostorije 4 metra sa 5 metara, prečnik lustera treba da bude 90 cm.  Stručnjaci savetuju da je bolje kupiti veći luster ako se već dvoumite jer je tako manja šansa da pogrešite. Količina sijalica takodje može uticati na veličinu lustera. Obratite pažnju da svetlost lustera ne bude toliko intenzivna da vam sijalice blješte u oči i da ne možete normalno da gledate. Takodje, pravac svetla je bitan kao i da li su sijalice sakrivene unutar lustera ili vire jer je svetlost onda mnogo jača.  Ako vire i blješte rešenje može biti da postavite opciju diminga. Na ovaj način ćete moći sami da odredjujete koliko je svetla u prostoriji i da u skladu sa svojim potrebama prilagodjavate osvetljenost. Prilikom kupovine ovog “dodatka” koji je sve popularniji vodite računa da nisu svi dimeri uvek kompatabilni sa svim lusterima.

 

Gde i kako postaviti luster?

Izgled i funkcionalnost lustera zavise ne samo od njegovog oblika i veličine, već i od mesta u prostoriji i visine na kojoj je okačen pa je potrebno da vas upoznamo i sa najvažnijim informacijama vezanim za kačenje lustera.

Po pravilu luster se kači na visini od 200 cm u prostoriji u kojoj ljudi prolaze ispod njega. Ako je  plafon u prostoriji nizak onda se stavljaju plafonjerke jer se time može izbeći eventualno udaranje glavom u luster a i prostor će biti veći nego da je postavljen luster koji visi. Ako kupujete luster za trpezariju morate voditi računa o njegovoj veličini, veličini prostorije i broju sijalica u njemu. Obično luster u trpezariji ima 4 do 6 sijalica i prečnika je 60 – 65 cm. Savet stručnjaka je da luster koji stoji iznad stola za ručavanje bude od  1/2 do 2/3 širine tog stola i da je razdaljina izmedju stola i lustera od 70 do 90 cm jer je bitno da sto bude lepo osvetljen. U trpezariji je bitno da izvor svetla ne bude ni prenisko postavljen i da blješti u oči ali ni previsoko i da se onda ne vidi dobro. U slučaju da je plafon visok savetuje se postavljanje lustera iz više nivoa.

Najbolje je da angažujete profesionalaca da vam okači luster. Medjutim, ako želite da sami probate evo kratkog upustva. S obzirom da ćete raditi sa strujom savetuje se opreznost. Pored osnovnog  znanja o struji trebaće vam alat – bušilica, klješta, šafciger,izolir traka, tiplovi, spojnice … Prvo što treba da se uradi je da se isključi osigurač i proveri da nema struje. Potom na mestu na kojem želite bušilicom probušite plafon, stavite tipl u tu rupu a onda i kuku ili jednostavno zašrafite nosač lustera u tipl. Nakon kačenja lustera treba da spojite odgovarajuće žice iz lustera sa žicama koje viri sa plafona. Postoje ili dve ili tri žice u različitim bojama (faza, nula i uzemljenje). Za povezivanje žica možete koristiti spojnice. Vodite računa da spojite žice iste boje. I na kraju uključite osigurač opet i uključite luster da vidite da li radi. Završna aktivnost je da stavite masku lustera, pričvrstite je i uživate u osvetljenju koje ste sami postavili. Prilikom postavljanja lustera u trpezariji može se desiti da se razvodna kutija ne nalazi iznad stola. U tom slučaju možete ili pozvati električara da pomeri kutiju da bude iznad stola ili da iznad stola postavite nosač (kuku), okačite luster, a kabl stavite u kanalicu koja će voditi do kutije.  

 

Koje sijalice iskoristiti?

O lusterima se ne može govoriti a da se pažnja ne posveti i sijalicama. U skorije vreme sve više su u upotrebi lusteri sa LED tehnologijom. Ova tehnologija je toliko usavršena da se LED lusteri teško mogu razlikovati od tradicionalnih. Postoji veliki izbor lepo dizajniranih i modernih lustera sa LED tehnologijom. Zahvaljući velikim mogućnostima ove nove tehnologije prilikom dizajniranja mnogi dizajneri se odlučuju za nju. Veličina LED dioda je toliko mala da dizajneri prilikom osmišljavanja novih lustera ne moraju da brinu kako da ih sakriju ili prikriju već eksperimentišu sa materijalama i formama i prepuštaju se svojoj kreativnosti. LED rasveta pored toga što je zahvalna za dizajniranje vrlo je efikasna i pouzdana. Značajno štedi troškove i energiju. Sijalice sa LED diodama se pet puta manje zagrevaju od halogenih. Preporučujemo vam LED sijalice jer štede 1/5 energije, traju 25 godina ako se koriste 5 sati dnevno (50 000 sati im je vek trajanja). Vaš stari luster sa običnim sijalicama možete unaprediti, modernizovati i uštediti energiju tako što ćete staviti LED sijalice. Medjutim, estetska vrednost lustera se može promeniti ako obične sijalice zamenite LED i toga treba da budete svesni. Takodje, vodite računa da ako imate dimer na starom lusteru onda ćete verovatno morati da kupite nov dimer koji će biti kompatabilan sa novim LED sijalicama. Dimer nije vezan za luster već za sijalice. Ako kupujete nov LED luster i želite da imate mogućnost diming proverite tehničke specifikacije lustera i odaberite onaj dimer koji vam proizvodjač predlaže da je najbolji za taj odredjeni luster.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *