Zubna faseta je tanka ljuspica (debljine od 0,3 do 1,3 mm) koja se pričvršćuje na obrušenu prednju stranu zuba. Fasete predstavljaju popularan izbor za sve one sa različitim stomatološkim nedostacima, flekama, velikim razmakom između zuba ili nepravilno oblikovanim zubima.

Zubnim fasetama se efikasno “maskiraju” zubni nedostaci kako bi se zubima dodao klasičniji izgled, a licu savršen osmeh. Procedura je krajnje jednostavna i gotovo bezbolna. U zavisnosti od vrste fasete nekad je za savršen osmeh dovoljna samo jedna poseta stomatologu, ali uglavnom se sve završi u par dana.

Zubne fasete

Ukoliko niste baš zadovoljni izgledom svojih zuba i ako želite da svom osmehu dodate malo sjaja, zubne fasete su možda najjednostavnije rešenje. Ovi tanki poklopci koji se postavlјaju preko prednjeg (vidlјivog) dela zuba, izgledaju kao prirodni zubi. Mogu se koristiti za ispravlјanje širokog spektra stomatoloških problema, kao što su:

 • zubi koji su mrlјama i flekama obojeni i izbelјeni;
 • usitnjeni ili ispucali zubi;
 • iskrivlјeni zubi;
 • neravni zubi i zubi sa velikim razmakom, posebno kod prednjih zuba u gornjoj vilici.

Fasete za zube se izrađuju od keramike ili kompozitnih materijala. Vaš stomatolog će vam pomoći da odaberete materijal koji je vama najprikladniji. Svaka vrsta fasete ima svoje prednosti i svoje mane. U nekoliko redaka pokušaćemo vam predstaviti i jedne i druge, a na vama je da u krajnjoj instanci procenite šta je za vas prihvatljivije.

Keramičke fasete

Keramičke fasete su tanke ljuspice koje se izrađuju po meri posebno za svaki zub.

Prednosti keramičkih faseta:

 • jake su i dugotrajne;
 • deluju potpuno prirodno;
 • manje oštećenje prirodnih zuba prilikom ugradnje u odnosu na neke druge estetske zahvate.

Da bi pripremio zube, stomatolog obično uklanja malu količinu zubne gleđi sa prednje i bočne strane zuba. Od debljine brušenog sloja zavisiće kasnija debljina fasete. Stomatolog zatim pravi otisak ili kalup na pripremlјene zube. On se takođe odlučuje za nijansu fasete koja će najbolјe odgovarati vašem licu i vašem osmehu.

Otisak se dalje šalјe u zubnu laboratoriju u kojoj se izrađuju fasete po meri. To može potrajati nekoliko dana. 

Pri sledećoj poseti stomatolog postavlјa fasete na zube da proveri oblik. Nakon osnovnih podešavanja, zubi se čiste i fasete se specijalnim vezivom pričvršćuju na zub.

Kompozitne fasete 

Kompozitne fasete za zube napravlјene su od materijala kojim se vrši i punjenje zuba prilikom popravki (ugradnja plombe).

Prednosti kompozitnih faseta:

 • obično treba ukloniti manje zubne gleđi nego kod postavljanja krunica ili keramičkih faseta;
 • manji broj poseta stomatologu – ponekad je dovoljna samo jedna poseta;
 • koštaju manje od keramičkih faseta;
 • lako se popravlјaju ako se oštete; iako kompozitne fasete uglavnom nisu tako čvrste ili otporne na habanje kao fasete izrađene od keramike.

Nakon što su zubi pripremlјeni ili preoblikovani, stomatolog pažlјivo vezuje i oblikuje kompozitni materijal koristeći boju koja je najprikladnija za vas.

Za očvršćivanje kompozita koristi se posebno svetlo za leplјenje zuba. Fasete su izglađene i polirane tako da izgledaju kao prirodni zubi.

Pre nego što nabavite fasete

Vaši zubi i desni moraju biti zdravi pre nego što ugradite fasete. Vaš stomatolog mora da reši sve probleme u vašoj vilici pre njihove ugradnje.

Fasete nisu uvek dobar izbor za pacijente koji škripe zubima jer vrlo lako može doći do pucanja. Ako noću stežete i škripite zubima, stomatolog vam može predložiti da tokom spavanja nosite plastični štitnik za zube.

Nakon što nabavite fasete

Fasete se mogu polomiti pod pritiskom. Izbegavajte grickanje noktiju i ne žvaćite tvrde predmete, poput olovaka ili leda.

Možda će vam trebati nekoliko dana da se naviknete, da osetite svoje fasete. Ako osetite bilo kakvu nepravilnost, javite se svom stomatologu. 

Održavajte zube i desni čistim svakog dana. I dalјe možete dobiti karijes i šuplјine ispod ili oko fasete. Fasete se moraju održavati svakodnevno i na isti način kao i prirodni zubi, četkicom, koncem itd. Vremenom mogu dobiti i karakterističnu žutu boju ukoliko se pravilno ne održavaju, potpuno isto kao i prirodni zubi. Previše kafe, konzumiranje alkohola i cigareta može ubrzati proces propadanja faseta, ali takođe može uticati i na zdravlje okolnih zuba koji nisu pod fasetama.

Moguće je da se fasete vremenom olabave. U tom slučaju možda će vam biti potrebne nove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *