Da li proveravanje poslovanja neke firme predstavlja mukotrpan posao, koliko je sve komplikovano, sta je od podataka o poslovanju javno dostupno, koliko su izvori podataka pouzdani, samo su neka od pitanja koja se nameću ukoliko želimo proveriti poslovanje neke firme.

Proveru poslovanja neke firme možemo posmatrati sa različitih aspekata. To može biti provera firme kao potencijalnog poslodavca, ili provera poslovanja firme odnosno privrednog subjekta, koji bi mogao postati partner prilikom pokretanja sopstvenog posla. Bonitet firme je najvažniji pokazatelj poslovanja privrednog subjekta koji ne samo da govori o njegovj solventnosti već i o samom rastu, razvoju i drugim ekonomskim pokazateljima.

Jedna od najvažnijih stvari za donošenje dobrih poslovnih odluka, kako u smislu zaposlenja tako i u smislu započinjanja sopstvenog posla, jeste prikupti sve neophodne informacije, kako bi se na samom početku izbeglo sve ono što bi nas eventualno moglo kočiti u ostvarivanju poslovnih ideja. 

Svako ko počinje privatni biznis iz bilo koje oblasti, trebalo bi temeljno da se posveti proveri poslovanja svih potencijalnih saradnika, a to se pre svega odnosi na izbor potencijalnih partnera (kooperanati, dobavljači…) Ovo je posebno važno kako se ne bi desilo da se praktično i pre početka poslovanja nađemo u situaciji da samo izgubili kao  vreme tako i novac.

IZVORI PODATAKA GDE SE MOGU PROVERITI PODACI FIRME

Živimo u eri interneta, što nam omogućava da većinu stvari možemo proveriti online, i da se možemo informisati upravo preko zarlzičitih sajtova i platformi. Neke od najznačajnijih za proveru poslovanja neke firme su: Sajt Narodna banka Srbije (NBS), Sajt Agencija za privredne registre (APR), Platforma Company wall business, Google pretrage, Drustvene mreže…

NARODNA BANKA SRBIJE

Jedan od efikasnih načina provere finansijskog stanja određene firme jeste preko sajta Narodne banke Srbije, preko koga možemo doći do veoma korisnih informacija koje se odnose na redovno izmirivanje finansijskih obaveza firme kako prema partnerima, tako i prema zaposlenima. U odeljku „Prinudna naplata“ može se pretražiti jedinstveni registar svih računa pravnih lica i preduzetnika iz Srbije. Veoma bitan podatak do koga na ovaj način možemo doći jeste da li je račun odrđene firme bio blokiran u prethodnom periodu, što je veoma važno. Dakle preko sajta Narodne banke Srbije možemo steći uvid u finansijsko stanje odredjene firme.

AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE

Svakako jedan od najznačajnijih i opštepoznatih načina provere poslovanja neke firme je preko sajta Agencije za privredne registre. Preko sajta Agencije za privredne registre možemo saznati dosta korisnih informacija koje će nam pružiti pravu sliku o određenoj firmi. Ova provera je besplatana, i dostupna svim gradjanima, ono sto nam je potrebno je vreme, racunar i internet konekcija.

COMPANY WALL BUSINESS

Company wall business je poslovna platforma za proveru i praćenje poslovanja i poslovnih aktivnosti svih privrednih subjekata sa kojima želite da ostvarite potencijalnu saradnju. Dovolljno je da u pretrazivacu ukucamo navedeni naziv Comany wall i da pratimo uputstva na sajtu, sve ostalo je dosta jednostavno, ukoliko raspolazemo ulaznim podacima, poput naziva firme, PIB-a ili Maticnog broja, itd…

„GUGLANJE“

Od velike važnosti za uspešnost jedne firme je njena prezentacija na internetu. Upravo zbog toga je jedan od značajnih načina provere poslovanja neke firme žargonski rečeno „guglanje“ i pronalaženje web prezentacije firme, kako bismo videli način na koji odredjena kompanija ili firma vidi sebe, kao i šta je to čime se bavi.  Takođe, ne manje važno je i takozvano pretraživanje profila određene firme na društvenim mrežama, zahvaljujuci kojima možemo da se upoznamo sa naćinom na koji se firma predstavlja kao i sa komentarima posetilaca koji nam takođe mogu reci dosta toga o poziciji i uspešnosti na tržištu.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli bar malo da Vam priblizimo nacine na koje mozete proveriti poslovanje neke firme iz bilo kog razloga da su vam te informacije potrebne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *