Verovatno ste se našli u situaciji da vam oči nekontrolisano i pojačano suze bez posebnog razloga. Taman se našminkate i posle nekog vremena, suze koje ne možete da kontrolišete, unište vam šminku na očima. Osim ovog estetskog problema, suzne oči su poprilično česta pojava, a javljaju se kod osoba svih uzrasta i podjednako i kod muškog i ženskog pola. Suze su posebno važne jer prirodno vlaže suzokožu oka i čiste ga od različitih čestica prašine, ali i od bakterija i infekcija. 

Međutim, pojava pojačanog suzenja oka može biti parametar određenih zdravstvenih bolesti, pa ukoliko primetite navedeni problem na jednom ili oba oka, obavezno se javite vašem oftalmologu. 

Koji su uzroci pojave suzenja očiju?

Suzenje očiju može se javiti iz više razloga, a najčešća su dva – da oči produkuju više suza nego što bi trebalo, kao i da suzni kanali ne propuštaju sve suze pa dolazi do suzenja oka

Pojačana proizvodnja suza može biti simptom različitih stanja oka. Jedno od njih je upravo pojava suvog oka, koje prouzrokuje osećaj nelagodnosti, peckanja i grebanja, što dovodi do suzenja očiju. Osim navedene pojave, preterano suzne oči mogi biti uzrok i različitih infekcija oka, kao i uticaja spoljašnjih faktora. Neki od njih su:

  • Obavljanje poslova gde ima mnogo prašine ili gde se koriste iritirajuće hemikalije
  • Pojava stranog tela u oku
  • Mehanička povreda oka – strane čestice u oku, kao i korišćenje kontaktnih sočiva mogu napraviti površinsku ogrebotinu na površini oka, kada se javlja bol, crvenilo, osetljivost i suzenje oka.
  • Alergije – u vreme proleća, istovremeno uz cvetanje kreće i alergija na polen, koju prati uz suzenje očiju i kašalj, kao i curenje iz nosa. Alergija se može javiti i na prašinu, kućne ljubimce, grinje i druge agense.
  • Pojava trihijaze – predstavlja stanje kada trepavice rastu nepravilno, tj. ka oku. Na taj način one iritiraju oči, što uslovljava pojačano suzenje. Odlazak oftalmologu je sigurno rešenje ovog problema, koji će preusmeriti rast trepavica ili ih ukloniti. 
  • Konjuktivitis – predstavlja virusnu ili bakterijsku infekciju oka, koja je praćena svrabom, crvenilom, peckanjem, ali i suznim očima. Lečenje se razlikuje u zavisnosti od vrste konjuktivitisa, pa ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija, ona se leči kapima za oči na bazi antibiotika, dok je virusni bezopasniji.  
  • Blefaritispredstavlja upalu kapaka duž same ivice kapka, gde se nalaze trepavice. Sipmtomi su suzenje, crvenilo, peckanje u očima, ali i oticanje kapaka.

Neprohodnost suznog kanala javlja se i kod odraslih i kod dece, gde može biti urođeni problem ili kao posledica upale. Kada su suzni kanali suženi ili u potpunosti blokirani, oni ne propuštaju suze, što može rezultirati povećanom infekcijom oka. 

Kada se javiti oftalmologu?

Uzroci pojave navedenog simptoma diktiraće i ozbiljnost problema i odlazak kod oftalmologa. Suzenje očiju se uglavnom uspešno rešava i to za nekoliko dana. Međutim, ukoliko se uz pojavu suznih očiju pojave i bolovi, oticanje, crvenilo ili zamagljen vid, lekarska pomoć je neophodna. 

Kućno lečenje podrazumeva češći odmor očiju od telefona, televizora ili računara, korišćenje kapi za oči ili lagane masaže kapaka. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *