Pomeramo se od grada i gužve, od gradske vreve, urbanih kafića i restorana, pizze na parče, splavova i žurkovanja do zore. Sve ovo nije loše, deo je bogate ponude naše zemlje, ali se vraćamo malo prirodi i nekim predelima koji se često zaobilaze, nekad iz neznanja da postoje, a nekada iz jednostavne potrebe da se isključivo posete gradovi, vidi njihova arhitektura i prošeta asflatiranim ulicama. Zato vas danas vodimo u šetnju koja zahteva trenerku, patike, a negde će biti potreban i kupaći kostim, dok je svima zajedničko uživanje u neverovatnim prizorima i lepotama koje nude.


Fruška gora – polja lavande

Na pomen Fruške gore svima najpre pada na pamet šuma, lepa priroda, brojni manastiri, i sve to se nikako ne zaobilazi kada se do nje dođe, ali tome moramo da pridodamo i polja lavande koja su na Fruškoj gori prisutna već nekoliko godina.
Sve one neverovatne fotografije iz Provanse i Toskane na kojima lavanda dominira, sada je moguće napraviti i nadomak Novog Sada, na Fruškoj gori gde se lavanda uzgaja baš kao i svuda u svetu. Ova biljka se danas koristi najviše u medicinskoj i kozmetičkoj industriji, ali dok raste, dok cveta i miriše, lavanda pruža raj za oči, um, dušu, zbog čega ne smete zaobići ovaj delić Srbije na svojoj mapi putovanja. Pored savršenog mirisa i izgleda, neverovatno purpurne boje, lavanda tera insekte od sebe, korovne biljke, pa je to samo još nešto što pruža draž ovim poljima.

 

Tara

Planina Tara je sama po sebi toliko lepa i ima toliko mesta koje bi trebalo videti i obići da je potrebno i nekoliko dolazaka samo da bi se sva obišla. Kada pravite plan šta videti na Tari, možda nije loše da uzmete i udaljenost u obzir. Evo primera udaljenosti pojedinačnih lokacija u odnosu na Bajinu Baštu, grad lociran u podnožju Tare. Od ovog grada , trebaće vam 40 km do brane u Zaovinskom jezeru. Popularno odmaralište na Tari Mitrovac udaljeno je 25 km od Bajine Bašte, dok je naselje Predov Krst udaljeno 33 km. Do drugog izletišta Kaluđerske Bare potrebno je 16 km uzbrdo od Bajine Bašte. Prema ovim popularnim odmaralištima, biće lako locirati poznate vidikovce na Tari – a ovo svakako ne biste trebali propustiti!

Vlasinsko jezero – plutajuća ostrva

Od nekada najveće močvare na Balkanu, Vlasinsko jezero je postalo atrakcija među turistima zbog ovog prirodnog fenomena, a to su plutajuća ostrva koja se na njemu nalaze. Na jednom od njih je čak moguća i plovidba jezerom, što je više bajkovito iskustvo, nego što bi se reklo da je istinito, ali je moguće, pa ovu lepotu s juga Srbije ne smete zaboraviti nikada kada pravite planove za nove avanture.

Krupajsko vrelo

Istočna Srbija ima svoj dragulj neverovatne vrednosti i to je nesumnjivo Krupajsko vrelo. Ovo kraško jezero smaragdno zelene boje, okruženo prirodom koja je nepojmljiva ponekad, čini da se zapitate da li je moguće da se zaista nalazi u Srbiji i da li se radi o stvarnom mestu ili fotošopiranom predelu. Ipak, fotografije ni ne prenose lepotu u potpunosti, jer je uživo sve daleko, daleko lepše i zaista oduzima dah.

Prerast Šuplja stena

Zadržavamo se u Istočnoj Srbiji zbog prirodnog fenomena i spomenika prirode koji je zakonom zaštićen. Visine 45 metara, prirodni most nastao od stene, kamena, nalazi se iznad reke Valja Prerast koja ga je sama pravila vekovima. Iako je teško poverovati, ljudska ruka ovde ništa nije radila, već sve sama priroda.

Krčedinska Ada

Nadomak Inđije nalazi se rečno ostrvo na kojem priroda opstaje u svom pravom smislu, zajedno sa životinjama koje na ovom prostoru žive. I dok je priroda svakidašnja, bar za našu zemlju, neverovatnom je čini to što se tuda slobodno kreću, hrane i žive konji, magarci, goveda, ribe, ptice, a posebna atrakcija su podolska govečad kojih retko gde ima. Ljudi koji se nalaze na Adi su tu samo da obezbede bolje uslove životinjama koje tu žive sasvim slobodno i u skladu sa zakonima svoje prirode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *