Lepo vreme, pored toga što svima izmami osmeh na licu i pozitivnu energiju, tera nas da što više vremena provodimo u prirodi. Oko nas zelenilo, cveće, mirisi, sve ono što nas mami da budemo napolju sa decom. A za njih je proleće pravo vreme za uživanje. Dobili su nove patike, skidaju teške jakne i mogu da se posvete fizičkim aktivnostima više nego inače. Neki mališani će odabrati trotinete, drugi guralice, balans bicikle, neki samo loptu, ali je jasno da će dvorišta i parkići biti puni razigrane dece.

Šatori privlače i stare i mlade

Kada vidimo da je neko postavio šator, odmah pomislimo na uživanje i neko društvo koje zna da kvalitetno provede vreme u prirodi. Mnogi pomisle kako je postavka šatora zapravo naporna, a ustvari, za iskusne to je svega nekoliko minuta posla. Kada neko se odluči da kampuje, pa makar i na jedan dan, nije nigde u žurbi, odlučio je da se opusti. Isto važi i kada samo na par sati ode u prirodu sa decom, pa vidite šareni šator za decu raširen na livadi. Ti roditelji znaju koliko je mališanima važno da imaju svoj kutak i da se sklone od pogleda starijih. Nesmetana igra samostalno ili u društvu veoma prija deci, a kada znate da su spremni da pomognu da se njihov šator postavi, onda je pravo zadovoljstvo to i učiniti za njih.

Obezbedite im guralice za decu za uređene parkiće

Lopta, konopac za preskakanje, badminton i frizbi su idealni za šumovite planine i izletišta. No, za trotinete, guralice za decu i balans bicikle birajte uređene parkiće jer je vožnja u njima bezbedna, pre svega zbog uređenih staza. Deca, ali i odrasli prilikom svakog odlaska u prirodu treba da imaju nešto od sportskih rekvizita kako bi im bilo zanimljivo, mada su i knjige, stripovi, bojanke odlično rešenje da se upotpuni vreme.

Knjiga i priroda su baš dobar spoj

Iako je internet na telefonima dovoljno jak, a signal gotovo u celoj zemlji dobar, ipak vreme provedeno u prirodi može da se organizuje i uz dobru knjigu. Ne mora cela porodica da ima čitalački čas, ali kraći odmor od brojnih aktivnosti može da se provede uz dobru knjigu. Deca treba da imaju naviku čitanja, a najlakše će je steći ako im je usadimo od malih nogu. Uz knjigu se zaspi, ali i odmara ili jednostavno upija novo znanje. Knjiga je dobar drug u svakoj prilici, uz nju nikada nije dosadno.

Ponesite užinu i sokiće

Deci u igri vreme brzo prolazi, pogotovo ako imaju dobro društvo. Neka su veoma aktivna i stalno žedna, pa bez dovoljne količine vode ne idite u prirodu. Ujedno, lako se i ogladni pa su sendviči, zdrava užina i grickalice važni za dodatnu energiju. Na piknik možete poneti i ono što deca manje vole, pogotovo kad su u društvu, jer tada nisu probirljivi a i glad ih savlada tako da je svaka hrana prihvatljiva.

Odlazak u prirodu traži pripremu, najbolje dan ranije. U isto vreme i vraća preporođenog čoveka, punog pozitivne energije, srećnog što je bio na otvorenom, čistom vazduhu, koji nam je preko potreban, naročito kada izađemo iz duge zime, baš kao ovih dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *