Da li znate da je krvarenje u trudnoći u najvećem broju slučajeva sasvim normalna i redovna pojava i da nema nikakve bojazni zbog njegovog pojavljivanja?


Svako krvarenje u trudnoći izaziva ogroman strah i stres, jer se uglavnom odmah pomišlja na to da je došlo do spontanog pobačaja i do prekida trudnoće. Međutim, ovo nije istina, jer u više od 40% slučajeva, nekad i u više od 80% slučajeva, to krvarenje ukazuje samo na neke druge stvari, nekada na određena stanja koja zahtevaju terapiju, određeno ponašanje, a nekada samo dolazi kao reakcija na promenu koja se dešava u organizmu. Bitno je da ne paničite ukoliko se kravrenje dogodi, već da obavestite svog ginekologa i odete na pregled kako biste tačno utvrdili njegov uzrok.
Uzroka, istina je, može da bude mnogo, pa je zbog toga i važno da se utvrdi koji je tačno, a ovo su neki od najčešćih tokom cele trudnoće.

Krvarenje tokom prvog trimestra

Najveći broj krvarenja prati simptome trudnoće u prvom trimestru, jer tada postoji najveći broj uzročnika koji ga izazivaju. Na prvom mestu, često se događa da se krvarenje javi u vreme koje je predviđeno za menstruaciju, zbog čega žena i ne zna da je u drugom stanju, pa sazna dosta kasnije. Krvarenje tada može biti kratko i malo, ali može biti i obilnije, zbog čega se i ne pomisli na trudnoću.
Krvarenje u trudnoći tokom prvog trimestra može biti izazvano i samim ginekološkim pregledom, posebno u prva 24 časa, kao i seksualnim odnosima. Može ga izazvati i hematom, ukoliko se pojavio, a tada se najčešće uzima hormon progesteron, jer se njegovo pojavljivanje vezuje za smanjenost ovog hormona u organizmu. Ukoliko je žena bila Na vantelesnoj oplodnji moguće je u prvi nedeljama da se javi i implantacijsko kravrenje, koje se javi procentualno kod 30% žena, ali ne znači spontani pobačaj, već jednostavnu reakciju organizma na promene koje se događaju.
Krvarenje u trudnoći može biti izazvano i infekcijama, urinarnim i vaginalnim, polno prenosivim infekcijama, a svakako tu su i mogućnost vanmaterične trudnoće i pobačaja, zbog čega se svako krvarenje mora prijaviti odabranom ginekologu.

Krvarenje u drugom trimestru i kasnoj trudnoći

Drugi trimestar je miran period trudnoće, period kada se rizik od pobačaja znatno smanjuje i kada brojni simptomi nestaju. Međutim, i tada može doći do krvarenja, ali su ona uglavnom izazvana ginekološkim pregledima i seksualnim odnosima. Nekada se dogodi da krvarenje u trudnoći bude izazvano postojanjem određenog zdravstvenog problema, zbog čega je važno sve odmah prijaviti doktoru, kako bi se na vreme reagovalo i trudnoća uredno iznela do kraja.
Krvarenje se može dogoditi i nekoliko dana ili nedelja pred porođaj, ali u većini slučajeva se to dešava isključivo iz prirodnog razloga, a to je priprema organizma na porođaj, kada čep koji zatvara grlić materice napušta organizam i time polako započinje proces rađanja deteta. Naravno, kao što je već napomenuto, to se nekada događa svega nekoliko dana pred porođaj, a kod nekih žena i nekoliko nedelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *