Januar je mesec svesti o zdravlju grlića materice. To znači da je odlično vreme da saznate kako Papa testovi mogu da vam spase život štiteći vas od raka grlića materice. Ovaj test je jednostavan test kojim se otvara vagina i lekarima se omogućava uvid u stanje žennskih reproduktivnih organa. Pitali smo stručnjake da nam kažu nešto više o tome.

Ovaj test spašava mnoge živote

Američko udruženje za rak procenjuje da će više od 13.000 žena u Sjedinjenim Državama dobiti dijagnozu raka grlića materice 2023. godine, a oko 4.250 će umreti od te bolesti. Na našim prostorima, procentualno gledano, situacija je još strašnija. Nekada je rak grlića materice bio jedan od najčešćih uzroka smrti od raka među ženama. Međutim, nakon što je razvijen Papa test, stopa smrtnosti od raka grlića materice značajno je opala.

Ovim testom mogu se otkriti promene u ćelijama grlića materice mnogo pre nego što se rak razvije. Takođe, ukazuje na to kada je reč ranom stadijumu raka grlića materice, tada ga je najlakše lečiti. Najbolji način za rano otkrivanje raka grlića materice je redovni skrining sa Papa testom u kombinaciji sa testom na humani papiloma virus (HPV)

Kada uraditi Papu?

Papa testovi vam su potrebni svake godine, jer je obično potrebno 3-7 godina da određene promene u ćelijama grlića materice postanu rak. Generalno, mi radimo ove testove jednom u tri godine za žene između 21 i 65 godina. Počevši od 30 godina, možemo preporučiti da ili nastavite sa Papa testom svake tri godine ili da uradite Papa test zajedno sa HPV skrining testom svakih pet godina. Ovo je poznato kao zajedničko testiranje. Ako postoji opasnost od raka grlića materice, preporučuje se češće testiranje. Ako se ne otkriju abnormalne ćelije tokom određenog vremena, možete prekinuti testiranje nakon što navršite 65 godina.

Priprema za test

Možete preduzeti nekoliko jednostavnih koraka da se pripremite za Papu. Izbegavajte seksa dva dana pre testa  i ne tretirajte tuširanjem, ni lekovima vaginu, kao ni spermicidne kreme, žele ili pene, jer mogu da ometaju abnormalne ćelije. Takođe je najbolje da ne zakazujete Papa test tokom menstrualnog perioda, ako je moguće, jer ga menstrualne tečnosti takođe ometaju.

Kako izgleda testiranje?

Papa bris funkcioniše – dok ležite na stolu za pregled tokom pregleda karlice, vaš lekar ubacuje alat koji se zove spekulum da otvori vaginu. Lekar zatim koristi bris ili četku da nežno ukloni ćelije sa vašeg grlića materice. U glavnom medicinska sestra ili tehničar, stavlja ćelije u posudu napunjenu tečnošću i šalje posudu u laboratoriju na testiranje. Ako laboratorija otkrije abnormalne ćelije, obavestiće vas i razgovarati sa vama o preporukama za praćenje. Imajte na umu da abnormalni rezultat Papa testa ne znači nužno da imate rak.

Savet plus

Ukoliko je potrebno van pomenutog reda uraditi test, lekar će vas na to uputiti. Za proveru zdravlja reproduktivnih organa kod žena, Papa je od presudnog značaja, pa imajte to u vidu. Možete se testirati i u državnim i u privatnim klinikama. Važno je samo da brinete o svom zdravlju!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *