Kandida predstavlja gljivice koje prirodno nastanjuju ljudski organizam. Nalaze se u donjem delu creva i kada se radi o njenom broju koji je u granicama normale onda pomažu u procesima koji se u crevima i odvijaju. Međutim, kada dođe do disbalansa, iz brojnih razloga, kandida započinje svoje razmnožavanje, nakon čega slabi zid tankog creva i na taj način onda dolazi u krvotok. Kada dospe u krvotok i pređe granične vrednosti koje su zdravom organizmu potrebne, nastaje niz simptoma i komplikacija koji mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Ono šta je veoma važno jeste da se kandida najpre ustanovi. Za to je potrebno otići kod svog lekara, uraditi potrebne analize, nakon čega se dolazi do prepisivanja odgovarajuće terapije. Univerzalni najbolji lek protiv kandide, možemo reći da ne postoji. Postoji medicinska procedura i terapija koja se uzima, a pored toga, ozbiljnu pomoć medikamentima pružaju i prirodni lekovi, koji nekada i samostalno mogu pomoći da se kandide rešite. Veoma je važno da kada se primete već prvi simptomi budete odgovorni i odete kod lekara, kako bi lečenje odmah započeli, što dovodi do bržeg rešavanja problema. Kandida predstavlja gljivicu koja je veoma uporna, koja se navraća i koja ne toleriše polovična lečenja.

Šta utiče na razmnožavanje kandide?

Vež svojim razmnožavanjem, kandida narušava imuni sistem. Iz tog razloga ona u najvećoj meri napada organizam dece, jer njihov imunitet nije potpuno izgrađen, trudnice, kao i starije osobe. Ali, kandida je čest pratilac drugih bolesti, kao što je dijabetes, neutrofilija, Adisonova bolest i druge. Uz to, krivac može biti i savremen način života. Kandida se čest prekomerno razmnožava kod osobe koje često konzumiraju brzu hranu, alkohol. Može se prekomerno razmnožiti usled uzimanja kontraceptivnih pilula, opijata, a redovan je pratilac i kod osoba koje uzimaju antibiotike, posebno ako terapija njima traje duže. 

Simptomi kandide

Često se kada se jave simptomi traži najbolji lek protiv kandide koji bi sprečio te simptome i njihovo javljanje ili njihovo pogoršanje. Međutim, mnogo važnije je lečiti uzrok, doći do toga šta je prouzrokovalo njeno razmnožavanje, dok su simptomi skoro uvek isti. Javljaju se malaksalost, umor, čak i onda kada ne postoji realno očekivanje za njega. Mogu se javiti bolovi u mišićima, glavobolje, anksiozna osećanja, slaba koncentracija. Tu su svakako i vaginalne i urinarne infekcije, kao i svrab na koži, osipi, gljivice na stopalima, noktima, prstima, kada se dogodi da sama koža bude inficirana kandidom. Simptomi poput zatvora ili česte dijareje, nadutosti, gasova, najčešći su i među prvima koji se javljaju.

Kako lečiti kandidu?

Najbolji lek protiv kandide najpre se krije u vama samima. Bitno je da promenite stil života, određene navike, a najpre navike u ishrani. Na početku je bitna detoksikacija organizma. Uzimajte dosta tečnosti, vode i čajeva koji vrše detoks, kao i povrća kuvanog na pari. Bitno je da ishrana bude obogaćena proteinima i vlaknima, a ugljeni hidrati i šećeri da se izbace, jer predstavljaju hranu za ovu gljivicu. 

Kada govorimo o tome koji je najbolji lek protiv kandide iz prirode, ima ih dosta. Od začina, preko povrća, posebno je važan beli luk kao snažan antibiotik, vitamin C, vitamini B grupe, te prebiotici i probiotici koji obnavljaju crevnu floru i vraćaju stanje u balans koji je potreban, a koji je razmnožavanje kandide narušilo. Ono šta može dodatno pomoći jesu ulje divljeg origana, ulje crnog kumina, ulje bosiljka, a sve ovo možete koristiti i samostalno i uz lekarsku terapiju, što se često i dogodi da je u stvari najbolji lek protiv kandide svojim udruženim dejstvima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *