Bol je signal koji nam telo šalje kada nešto nije u redu sa nekim njegovim delom.

Niko ne voli kad ga nešto boli, kod ljudi je manji ili veći prag bola, pa ipak mnogi bi se složili da je bol jedna zapravo vrlo korisna stvar – simptom koji će nas naterati da odemo lekaru i ustanovimo šta tačno nije kako treba. Mnogo je teže, ali i opasnije kada bol nije tu da nas upozori – kada se dešava, ako je neka bolest u pitanju, da ona uznapreduje do stadijuma u kome je teže ili nemoguće izlečiti je.

Bol u karlici – podjednako čest i kod muškaraca i kod žena

Iako se bolovi koji se tiču donjeg dela stomaka i leđa pripisuju ženama, odnosno njihovim predmenstrualnim, menstrualnim ili čak postmenstrualnim tegobama, muškarci nisu izuzeti kada je ova problematika u pitanju. Kod muškaraca može ukazati na određena stanja urološke prirode. Međutim, nije svaka bol opasna, ali jeste dosadna i remeti kvalitet života, a posebno je problematično kada ne može da se definiše uzrok koji stvara bol u karlici.

Često to može biti znak nekih drugih oboljenja

Bol u predelu karlice može ukazivati na raznorazne zdravstvene tegobe. Pre svega tu su reproduktivne bolesti, kao što su razne upale nastale infekcijom, ili ciste i miomi, kao i vanmaterične trudnoće. Zatim, ukoliko je sa ginekološke strane sve u redu, pažnja se usmerava na urinarni trakt i povezivanja bolesti sa mokraćnim kanalima i bubrezima. Neka stanja koja se tiču gastrointestinalnih poremećaja manifestuju se bolovima u tom delu tela, i na kraju, ali ne i oni koje treba zanemariti jesu bolesti nervnog sistema. Bilo koja da je od navedenih skupina u pitanju, bolesti mogu biti i vrlo lako izlečive, pa je stoga bez veze da kvalitet života kvari nešto što se uspešno rešava terapija.

Šta je uzrok bola u karlici kod muškaraca

Kod muškaraca je možda ova bol nespecifičnija, jer se kod njih ne može pomešati sa menstrualnim bolovima kao kod žena. Ipak, on ne podrazumeva samo bol u donjem delu stomaka i leđa – tu pripada i bol u preponama, kao i u samim genitalijama. Kada je bol povezan sa urinarnim traktom, simptomima se pridružuje učestalo ili otežano mokrenje, pa čak i krvarenje, što je najčešće posledica bakteriološke infekcije. Zatim, bolest poznatija pod nazivom prostatitits, sa kojom muška populacija, naročito starija, muku muči. Generalno, poblemi sa prostatom su česti i njihova simptomatika je prilično jasna – bol prilikom gotovo svake aktivnosti u vezi sa polnim organom (mokrenje, seksualni odnos, odnosno ejakulacija), kao i postojanje bola u samom penisu i testisima.

Polne bolesti kao podjednak uzročnik i kod muškaraca i kod žena

Polno prenosive bolesti koje su uzrokovane jako upornim bakterijama, a pogađaju oba pola istovremeno, često mogu da se ispolje kroz bol u karlici. S druge strane, karakteristišu ih drugi simpromi kao što je iscedak čudne boje i mirisa iz polnih organa. Neke od tih infekcija se dugo i teško leče, a njihovo nelečenje može dovesti i do steriliteta, pa je razumljivo zašto nijedan od navedenih simptoma ne treba shvatati olako. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *