Origano je opštepoznati sastojak italijanske kuhinje. Ova cvetna biljka, poreklom iz Evrope, aromatizuje danas mnoga jela. Svoju popularnost stekla je još u drevnoj Grčkoj gde se koristila pre svega u medicinske svrhe. Stari zapisi uče nas da ova miomirisna biljka ekstrahovanjem daje ulje koje je prepuno antioksidansa i drugih jedinjenja koji dokazano imaju zdravstvene benefite. 

Kako koristiti ulje origana

Ulje origana dolazi u vidu tečnosti ili kapsula. Dostupno je u gotovo svakoj prodavnici zdrave hrane ili apoteci. A možete ga naručiti i online putem. Zavisno od proizvođača varira i doza lekovitih materija. Pri lokalnoj primeni važno je razblažiti svega jednu do dve kapljice ulja sa maslinovim uljem, a potom nanositi na kožu. 

U umerenim količinama, ulje origana ne može da šteti, ali može ometati dejstvo pojedinih lekova. Lako dostupno – a pritom puno benefita. Evo nekih od njih:

Ulje origana u borbi protiv bakterija kože i creva

Interesantno je da ulje origana sadrži fenole, timole i terpenoide koji su i više nego korisni u borbi protiv različitih bakterija, parazita i toksina. I upravo ova jedinjenja mogu pomoći u podizanju imunog sistema i suzbijanju dosadnih bakterija koje se pojavljuju u koži ili u tankom i debelom crevu. Zahvaljujući visokom nivou svojih lekovitih svojstava, ulje origana odlično je sredstvo protiv stafilokoka, E. Koli i sličnih sojeva bakterija koje se brzo i prekomerno razmnožavaju. Čak i kada su u pitanju hronične bakterijske poteškoće poput Sibo sindroma, ulje origana može pomoći. Uspešno će sprečiti dijareju i nadimanje koje uzrokuju crevni paraziti, ali i tegobe izazvane propuštanjem creva. 

Ulje origana kao moćan agens u borbi protiv kandide

Prekomerni rast gljivica bilo u crevima, usnoj duplji, vagini, na nogama ili nekom drugom mestu – dovodi do najrazličitijih nelagodnosti. Zahvaljujući timolu, ulje origana je efikasan lek protiv većine gljivičnih infekcija, a posebno onih iz roda Kandide

Ulje origana kao snažan antioksidans

Poznato je da stres dovodi do brže smrti ćelija i može imati ulogu u određenim bolestima poput artritisa, kancera, srčanih problema i slično. Ulje origana snažno je sredstvo koje štiti telo od slobodnih radikala sprečavajući starenje. Prema istraživanjima – otkriveno je da ono sadrži u sebi čak i do 30 puta veću dozu antioksidanata nego kantarion, majčina dušica, jabuka ili borovnica. To ga čini fantastičnim alatom u borbi protiv kancera pluća i dojke. 

Ulje origana umanjuje upalne procese i leči rane

Poznata su i antiinflamatorna svojstva ulja origana. Pojedine studije prikazuju obećavajuće rezultate kada su u pitanju upalni procesi kod kojih je vidna otečenost. Razblaženo ulje origana nanešeno na kožu može pomoći u tome da rane brže zarastu i budu zaštićene infekcija. 

Ulje origana smanjuje bolove i deluje poput antibiotika

U okviru naučnih istraživanja otkriveno je da ulje origana može ublažiti bolove i doneti telesno olakšanje. Poput antibiotika efikasno je kod najrazličitijih infekcija urinarnog i respiratornog trakta, ali i trovanja. 

Pomaže prilikom mršavljenja

Ako biste voleli da izgubite na težini, ulje origana vam svakako može pomoći u tome. Caka je u razgrađivanju masnog tkiva i smanjenju holesterola. Prema studijama uzimanje ovog ulja nakon obroka pouzdano doprinosi zdravijem načinu života. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *