Otpadne vode

Bilo da se razumemo u ekologiju ili ne, moramo da se složimo u jednom – a to je da su otpadne vode veliki problem savremenog doba. Značaj pravilnog i štedljivog korišćenja vode nikada nije bio više na snazi nego danas – jer voda je sigurno među najvažnijim resursima koji su neophodniza život.

Kada dođe leto, svi volimo da vidimo lepo i sređeno dvorište. Zgodno je da naše dvorište krasi kvalitetna i atraktivna ograda, ali treba da mislimo i o vodi koju koristimo za navodnjavanje svog travnjaka, bašte i dekorativnih biljaka. Zapamtite, otpadne vode se stvaraju u velikoj količini i mogu i te kako da nam budu korisne – a neće se same od sebe očistiti.

Građevinarstvo je danas toliko napredovalo i donosi nam rešenja za veliki broj modernih problema. S tim u vezi, ukoliko želite da se bavite ozbiljnim i profesionalnim prečišćavanjem otpadnih voda – ponekad i ova grana industrije mora biti uključena. A ponekad je dovoljno daposedujete namenski uređaj ili sistem uređaja koji će to obaviti na najbolji mogući način.

Šta je siva voda?

Siva voda uključuje iskorišćenu vodu iz tuševa, kade, sudopera, kuhinje, mašina za suđe i mašine za veš. Glavni sastojci sive vode su sapuni, šamponi, deterdženti, masti, pasta za zube, ostaci hrane, ulja za kuvanje, kosa itd. Po količini, siva voda je najveći sastojak ukupnog protoka otpadnih voda iz domaćinstava.

U tipičnom domaćinstvu, 50-80% otpadnih voda je siva voda, od čega pranje veša predstavlja čak 30% prosečne potrošnje vode u domaćinstvu. Ključna razlika između sive vode i kanalizacione (ili crne vode) je organski udeo. Kanalizacija ima mnogo veće organsko opterećenje u odnosu na sivu vodu.

Važnost ponovne upotrebe sive vode

Ukoliko se ispušta direktno u reke, jezera i druge vodene površine, siva voda može biti izvor zagađenja koje i te kako može uticati na morski život, zdravlje ljudi, ekologiju itd. Međutim, nakon odgovarajućeg tretmana, siva voda je pogodna za navodnjavanje travnjaka, bašta, ukrasnih biljaka, ispiranje toaleta, pranje veša itd. Ponovna upotreba sive vode za navodnjavanje i druge primene može pomoći u ponovnom povezivanju gradskih staništa sa prirodnim vodenim ciklusom, što će značajno doprineti održivom urbanom razvoju.

Ponovna upotreba sive vode može pomoći u zameni dragocene vode za piće tamo gde kvalitet vode za piće nije neophodan – kao što su industrijska upotreba vode, navodnjavanje, ispiranje toaleta i pranje veša. To će zauzvrat smanjiti potrošnju preko potrebne pijaće vode.

Za regione gde postoji deficit vodenih rezervi, recikliranje sive vode može biti od značaja za povećanje nacionalnih vodnih rezervi.

Glavne prednosti recikliranja sive vode mogu se sumirati kao:

 Smanjena ekstrakcija sveže vode iz reka i drugih vodenih izvora
 Nutrifikacija gornjeg sloja zemljišta
 Smanjena potrošnja energije i hemijskog zagađenja od tretmana
 Dopunjavanje podzemnih vodenih rezervi
 Povećana poljoprivredna produktivnost
 Poboljšani kvalitet površinske i podzemne vode.

Kako se siva voda ponovo koristi?

Postoje dva glavna sistema za recikliranje sive vode – centralizovani ili decentralizovani. U decentralizovanom sistemu, siva voda prikupljena iz jedne ili više prostorija tretira se unutar kuće. S druge strane, centralizovani sistem sakuplja i tretira sivu vodu iz nekoliko stanova ili kuća u postrojenju za preradu izvan kuće.

Sistemi za tretman ponovne upotrebe sive vode mogu biti jednostavni, jeftini uređaji ili složeni, skupi sistemi za prečišćavanje otpadnih voda. Primer jednostavnog sistema je da se siva voda usmeri direktno na aplikacije kao što su ispiranje toaleta i navodnjavanje vrta. Popularna metoda ponovne upotrebe sive vode je ispuštanje vode iz tuševa i veš mašina direktno za potrebe navodnjavanja.

Napredni sistemi za recikliranje sive vode sakupljaju, filtriraju i tretiraju sivu vodu za unutrašnju
upotrebu poput ispiranja toaleta ili pranja veša.

Zaštita javnog zdravlja je od najveće važnosti prilikom osmišljavanja bilo kog programa ponovne upotrebe sive vode. Zbog toga su pravilno tretiranje, rad i održavanje sistema za recikliranje sive vode od suštinskog značaja.

Kažu da će se u vrlo bliskoj budućnosti ratovi voditi zbog nedostatka pijaće vode – pa mislimo o tome na vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *