Svako ko se upustio u biznis verovatno će reći da osnivanje firme je nalik na brak, samo što ste u ovom slučaju venčani sa svojim poslom, a vaš partner ima matični broj i poreski identifikacioni broj. A kao u svakom braku i u ovom je najvažniji kum. On treba da je uvek tu za vas i da rešava sve dileme i nedoumice. Međutim, u ovom slučaju to su knjigovodstvene agencije.

Ponuda usluga svake knjigovodstvene agencije uglavnom je velika, a osim agencija koje imaju jednog zaposlenog postoje i veliki sistemi koji osim knjiženja nude i brojne druge dodatne usluge. Cenu određuje tip usluge koji odaberete, a u zavisnosti od toga kolika je agencija zavisi će i koliko će posao efikasno biti obavljen. Ukoliko tek započinjete svoj biznis, onda je najbolje da birate manje knjigovodstvene agencije, jer ćete tako ostvariti ličniji kontakt i agencija će sigurno biti fleksibilnija. Na drugoj strani veliki sistemi svakako ulivaju više poverenja, ali ne garantujemo da će vam posvetiti dovoljno pažnje. Knjigovodstvene agencije Beograd naravno pruža najveći izbor jer je i broj firmi najveći u glavnom gradu.

Zakon o računovodstvu dozvoljava vođenje poslovnih knjiga preduzećima ili preduzetnicima koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga. Tako se, na primer, ne može angažovati fizičko lice po ugovoru o delu za vođenje poslovnih knjiga. Zato se obratite stručnom i profesionalnom knjigovođi koji će posao obaviti kvalitetno, efikasno i brzo.

Usluge knjigovodstvene agencije

Pre angažovanja knjigovodstvene agencije proverite da li vam odgovaraju usluge koje neka agencija nudi. Važno je da angažovani knjigovođa razume koje poslove za vas treba da obavlja, jer pored knjiženja postoje i brojni drugi poslovi koje obavljaju knjigovodstvene agencije. Tu je obračun plata, zatim elektronsko bankarstvo i druge usluge, pa zato na vreme definišite koje su njihove obaveze, kako kasnije u budućnosti ne bi došlo do nekih nesporazuma oko obavljanja posla.

Ugovorom u pisanoj formi obavezno definišite spisak poslova koje ste dogovorili da obavlja knjigovođa kako biste izbegli neželjene situacije i određene nesporazume. Ukoliko se bavite IT industrijom, ugostiteljstvom, uvozom, izvozom, građevinarstvom ili nekom drugom delatnošću poželjno je da prilikom odabira knjigovodstvene agencije date prednosti oni koji već imaju klijente koji se bave istom delatnošću kao i vi. Razlogo tome jeste što su takve agencije onda usko upoznate ne samo sa procesom poslovanja, već i sa brojnim specifičnostima koje sa sobom nosi poreska, administrativna. Finansijska i administrativna stana posla.

Poreski sistem u Srbiji izuzetno je složen!

Treba imati na umu da je srpski poreski sistem izuzetno složen i da ga početnici u poslu uglavnom skromno poznaju. Dešava se i da oni koji se dugo bave biznisom ne znaju mnoge stvari u vezi sa poreskim sistemom i da se zato posebno oslanjaju na knjigovođe.

Kada se odlučite za knjigovodstvenu agenciju, odmah u startu tražite da se upoznate sa vašim poreskim obavezama. Proverite i da li vaš knjigovođa redovno prati izmene zakona i donošenje novih propisa i da li je kojim slučajem pretplaćen na neki stručni časpopis, da li pohađa seminare i kursece i da li se redovno informiše u vezi sa promenama koje se tiču delatnosti kojom se bavite. Jedino tako ćete biti mirni i imati potpuno poverenje u izabranog knjigovođu. Srećan rad!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *