Origano datira još od Grka i Rimljana. Ima antigljivično, antibakterijsko, antiparazitno, antivirusno i antioksidativno dejstvo. U ovom tekstu detaljno ćemo se pozabaviti time kako da odaberete i da pametno koristite origano ulje.

Koja je razlika između ulja origana i esencijalnog ulja origana?

Glavna razlika između ulja origana i esencijalnog ulja sastoji se u tome da je ulje origana već razblaženo sa drugim uljem. Za razliku od njega, esencijalno ulje origana je čisto origano ulje i ono se dalje može razblažiti sa drugim uljem ili vodom u difuzoru, a zatim može da se koristi za tretmane aromaterapije i slično.

 

Koliko je origano ulje efikasno?

Postoji preko 40 vrsta origana, a samo 2 vrste potvrđeno su efikasne za lečenje: Origanum vulgare ili Thimus capitatus. Uverite se da origano ulje za koje se odlučite spada, odnosno potiče iz jedne od ove dve sorte! I cveće i lišće se destiluju kako bi se stvorilo ulje.

Postoje 2 glavna jedinjenja u origanu određuju njegovu efikasnost:

Carvacrol, koji je odgovoran za potenciju ulja kao antibakterijskog sredstva. I 

timol, koji je anti-gljivična komponenta. Ova fitokemikalija čak pomaže u jačanju imunološkog sistema, istovremeno štiteći telo i promovišući zarastanje.

 

Tretmani i upotreba

Origano ulje se bori protiv infekcija gljivama i kvascima (poput kandide) – kao i protiv kolitisa, karcinoma, upale, astme i respiratornih infekcija i alergija. Takođe uravnotežuje hormone. Ovo može da olakša proces menopauze ili da pomogne u regulisanju menstrualnih perioda.

Lokalno je preporučeno da se origano ulje koristi za gljivice na noktima nogu ili za uklanjanje bradavica i mladeža. Za ove svrhe preporučuje se odnos origanovog ulja u odnosu na ulje nosač 1: 1 i da se nanosi pamučnim brisačem.

Origano nije preporučljivo za otvorene rane.

Međutim, izvrsno se bori protiv virusa gripa, prehlade, pa čak i ešerihije coli (od trovanja hranom). Da biste smanjili trajanje prehlade ili sprečili njen početak kada se pojave prvi simptomi, koristite esencijalno origano ulje origana na pari. Udisanje pare će ubiti hladne virusne klice.

Pomaže u zarastanju herpesa, afte, zubobolje i grla (za te namene koristi se razblaženo u vodi).

 

Za šta origana ulje nije preporučljivo?

Mala deca i bebe ne bi smela da koriste ulje origana – kao ni trudnice ili dojilje. Origano ulje  može da podstakne cirkulaciju krvi, što može da bude rizik za pojavu menstruacije ili može da pogorša sluznicu materice.

Ovaj povećani rizik od krvarenja takođe treba da bude faktor rizika i za druge tegobe i situacije. Na primer, oni koji bi trebalo da budu operisani morali bi da prekinu doziranje origano ulja 2 nedelje pre zakazanog postupka, a oni sa poremećajima krvarenja mogu da budu u povećanom riziku.

Takođe, origano ulje može da utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i može da utiče na osobe koje imaju dijabetes.

Origano može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji reaguju na bosiljak, nanu, lavandu i slično.

 

Doziranje i trajanje

Do 4 kapi, 4 puta dnevno, mogu se razblažiti u vodi i uzimati oralno ne više od 10 dana zaredom. Zašto samo 10 dana? Prekomerna upotreba može da ubije korisne crevne bakterije ili da postane toksična za jetru.

Kada lokalno koristite esencijalno ulje origana, savetuje se 1 upotreba u razmeri 1:3, odnosno jedan deo ulja origana na 3 dela ulja sa kojim se meša (može se mešati sa maslinovim, ricinusovim ili uljem kokosovog oraha).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *