Sigurno ste već čuli kolika je važnost hrskavice kada je u pitanju održavanje zdravlja naših zglobova. Ali, zašto? Šta je hrskavica? 

Ova vrsta vezivnog tkiva ključna je za različite funkcije. Prisutna u uhu, nosu, plućima, kičmi i kostima – veoma je fleksibilna. Pogotovo zglobna hrskavica koja trpi lagano trenje dok dozvoljava pokrete. Ukoliko je hrskavica u vašim zglobovima neoštećena – ona će štiti sam zglob. I u tome leži njena velika važnost.

Šta se događa kada je hrskavica zglobova nezdrava

Tokom godina, može se dogoditi da zglobna hrskavica usled povrede ili bolesti počinje svoju degeneraciju. Tada zglob trpi gubljenje svoje zaštite i delovi kostiju kreću da se otkrivaju. Svako preterano naprezanje tada može biti problem. 

Svakodnevni pokreti dok savijamo lakat, mrdamo glavu, koračimo, saginjemo se i slično, uključuju aktivaciju zglobova. Prema tome, ukoliko je hrskavica zdrava – taj pokret biće bezbolan i bez trenja. Nasuprot tome, svako oštećenje ukoliko je bez lečenja može dovesti do razvoja raznih bolesti. 

Koje su najčešće bolesti zglobova

Pre svega reč je o artritisu, okoštavanjima, prolapsu, tumorima i slično. Svaka od datih bolesti i poremećaja usled nedovoljne snabdevenosti krvlju može oštetiti kosti i izazivati intenzivan bol. Ograničeno kretanje tada biva sastavni deo svakodnevice. 

Ukoliko dođe do upale zglobova tada se javlja ukočenost, otok i blago crvenilo. Tečnost se izliva u zglobnu šupljinu i stvara deformitet. Osteoartritis može pogoditi bilo koji zglob u telu, pa je veoma važno truditi se da se funkcija zglobova održi. Ako trpite bol koja ne prestaje – posetite lekara. 

Lečenje je jedini način da se suzbije napredovanje bolesti i poveća kvalitet života.

Koji lek za zglobove i hrskavicu postoji 

Kada je u pitanju lek za zglobove i hrskavicu – trebate razmisliti o biljnim suplementima. Prema naučnim istraživanjima, mnoge biljke i dodaci mogu smanjiti progresiju bolesti, upalu, ukočenost i sam bol. Na primer, ginko, kopriva, zeleni čaj koji je snažan pritivupalni napitak, đumbir, kurkuma i tako dalje. Zahvaljujući đumbiru možete smanjite bolove, a kurkumi ukočenost. Pored ovih biljnih dodataka dostupni vam mogu biti i analgetici, razne kreme i inekcije. Bilo koji lek za zglobove i hrskavicu od ponuđenih da primenite, morate paziti na dnevnu dozu. Tramadol i slični analgetici mogu izazivati zavisnost, dok antiinflamatorni lekovi poput aspirina i ibuprofena mogu uticati na stomačne tegobe. 

Ukoliko vam je potreban lek za zglobove i hrskavicu možete primenjivati ratne masti koje u sebi sadrže mentol i kapsaicitin, tj jedinjenje ljute paprika. Zatim, po preporuci lekara – kortikosteroidne lekove koji se ubrizgavaju u mesto bola i smanjuju otok. Takođe, tu je i hijaluronska kiselina koja se može injektirati nekoliko puta u 5 nedelja. 

Pored toga što je važno primeniti lek za zglobove i hrskavicu kada postoji određeno oštećenje, veoma je bitno promeniti način života. 

Kako uz pomoć promene načina života da suzbijete simptome

Ako upravljate svojom telesnom težinom možete smanjiti pritisak na zglobove. Dobro je da u svoju svakodnevicu uključite telesno vežbanje jer vam ono može pomoći da budete fleksibilniji i imate jače mišiće koji će ponuditi dodatnu podršku. Dobro je primeniti toplu i hladnu terapiju, apukunkturu, masažu i zdraviju ishranu. A najbitnije – smanjiti stres. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *