Freelance poslovi

Česta dilema kod radno sposobnih ljudi je koji tip posla obavljati. Neko je više orijentisan na kancalarijske poslove, osmočasovno radno vreme i sedenje za računarom, ali za sigurnu platu, penziono i zdravstveno osiguranje.

Drugi će reći da to nije za njih i bave se freelance poslovima – nemaju fiksno radno vreme i mogu raditi od kuće, ali mesečna primanja nikad nisu sigurna, ne teče im radni staž i nemaju kolege koje im mogu pomoći u rešavanju nekog problema.

Da li je možda zlatna sredina pokretanje sopstvenog biznisa? Otvaranje firme nakon freelance poslova je način da legalizujete svoje poslovanje, postanete “sam svoj gazda” i dođete do prilike da imate zaposlene sa kojima ćete obavljati poslovne zadatke i deliti iskustva. 

Da li otvoriti firmu ili nastaviti sa freelance varijantom?

Ne postoji zvaničan odgovor na ovo pitanje. Možete raditi kao fizičko lice, ostvarivati zaradu preko platformi kao što su Upwork, Freelancer, AirBNB, Booking.com, Stan na dan i slično i plaćati porez na svoje prihode. Sa druge strane možete svojim klijentima iz zemlje i inostranstva olakšati plaćanje, jer ćete otvoriti svoju firmu.

Najbolje bi bilo da se posavetujete sa knjigovođom. Međutim, ako nekog lično ne poznajete, i tu postoji šansa da vas pogrešno posavetuje. Kako odabrati knjigovođu koji će vam dati prave savete za otvaranje firme nakon freelance poslova ili vas usmeriti kako da legalno nastavite poslovanje kao fizičko lice?

Knjigovodstvena agencija

Birajte osobu od poverenja, sa dobrim preporukama i višegodišnjim iskustvom, osobu koja u svom portfoliju ima dobrostojeće firme i bar neku koja obavlja slične poslove koje ćete i vi. Ukoliko vas knjigovođa posavetuje da otvorite firmu, u tom slučaju moraćete da ispoštujete određenu proceduru.

Šta je potrebno za otvaranje firme nakon freelance poslova?

Ukoliko je vaš freelance posao veb-dizajn (izrada sajta, adiministracija sajta), digitalni marketing, grafički dizajn, programiranje i slično, lako možete otvoriti start-up firmu. Najpre smislite kako će se vasa firma zvati. 

Ime vaše firme mora biti jedinstveno, zato proverite na sajtu APR-a da li je neko privredno društvo već registrovano pod istim ili sličnim nazivom. Vizuelni identitet je jako važan, pa obratite pažnju na izgled sajta, logo, profile na društvenim mrežama, uklapanje boja i fontova i slično. 

Nakon toga, izaberite šifru delatnosti. Nominalna ili vodeća delatnost predstavlja izbor najvažnije delatnosti koju će vaša firma obavljati. 

Registracija privrednih subjekata se vrši u Agenciji za privredne registre – APR, a od dokumentacije je potrebno priložiti jedinstvenu registracionu prijavu, propisanu dokumentaciju (u originalu, overenoj fotokopiji ili overenom prepisu) i dokaz o uplati naknade za osnivanje. Nakon registracije iz APR-a dobijate registracioni ili matični broj, poreski identifikacioni broj – PIB, prijavu za PDV i obrazac M-A odnosno potvrdu o podnetoj prijavi na obavezno socijalno osiguranje osnivača.

Ostaje vam još da otvorite račun u banci i podnesete poresku prijavu. Svaka banka će vam reći šta je od dokumentacije obavezno za otvaranje računa. Poresku prijavu podnosite u filijali Poreske uprave u opštini u kojoj je sedište vaše firme.

Samostalno voditi knjige ili angažovati knjigovodstvenu agenciju?

U zavisnosti od vrste posla, u početku možete sami da se bavite takozvanim vođenjem knjiga, odnosno knjiženjem poslovne dokumentacije. Sa povećanjem obima posla i povećanjem broja dokumenata za knjiženje, postaćete sve više zauzeti birokratijom.

Knjigovodja

Posao vođenja knjiga postaje sve složeniji i može čak i da prevaziđe nivo vašeg znanja i isto tako može doći do previda. Zato, iako vam možda deluje jeftinije i sigurnije, samostalno vođenje poslovnih knjiga može biti mač sa dve oštrice.

Nije dovoljno samo da završite kurs knjigovodstva već i da dobro poznajete zakone, njihovu primenu i promene u pravnoj regulativi. U planiranju finansija, kada se odlučite za otvaranje fime nakon freelance poslova, uvek vam može pomoći knjigovodstvena agencija. Iako se danas poslovi poprilično odvijaju onlajn, agenciju za knjigovodstvene usluge je najbolje potražiti u svom gradu. 

Ukoliko otvarate firmu u Beogradu, ukucajte u Gugl pretrazi pojam „knjigovodstvene usluge Beograd“. Dobićete listu samostalnih knjigovođa i knjigovodstvenih agencije koje su registrovane na teritoriji prestonice Srbije. Pogledajte recenzije, status u APR-u, sajt agencije i slično. Za svaku knjigovodstvenu agenciju od ključnog je značaja da ima bar jednog izuzetno dobrog i pouzdanog knjigovođu. 

Bilo da se bavite freelance poslovima kao fizičko lice ili želite da otvorite firmu, pomoć knjigovostvene agencije ili samostalnog knjigovođe je neophodna. Ništa ne prepuštajte slučaju, budite sigurni i usredsredite se na ključnu delatnost kojom se bavite. Neko drugi će birokratiju odraditi za vas. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *