novac-u-rukama

Kao dva važna koncepta za izgradnju finansijske sigurnosti, štednja i investiranje imaju sličnosti, ali i svoje specifične principe. Ukoliko želite da obezbedite finansijski “udobniju” budućnost, važno je da poznajete oba obrasca i procenite u kojim situacijama je pametnije štedeti, a kada uložiti. 

Koje su ključne razlike između štednje i ulaganja, zašto su vam potrebne obe strategije da biste ostvarili potpunu finansijsku sigurnost i kako da dođete do većih prihoda? Pročitajte koje su prednosti investiranja i koje benefite donosi ušteđevina. 

Koje su glavne razlike između štednje i investiranja?

Štednja je čin odlaganja i čuvanja novca za buduće troškove ili potrebe. Kada odlučite da uštedite novac, želite da vam gotovina bude dostupna relativno brzo, tako da je možete odmah upotrebiti za neku važnu kupovinu. Međutim, štednja može značiti i za neke dugoročne ciljeve. Ovo je naročito bitno ako želite da budete sigurni da ćete u budućnosti imati potreban novac u pravom trenutku.

Ulaganje je slično štednji jer odlažete novac za budućnost. Međutim, za razliku od štednje investiranje pruža mogućnost da se uz veći rizik ostvari i veći prihod. Imajte na umu da ulaganja mogu biti vrlo nestabilna i da čak možete izgubiti novac. Prema tome, kada ulažete neka to bude novac koji vam neće trebati odmah, posebno u roku od godinu ili dve. 

kasica-novčić-štednja
Foto: Pexels.com

Najveća razlika između štednje i investiranja jeste u stepenu preuzetog rizika. Štednja obično donosi niži prihod, ali praktično nema nikakvog rizika da novac izgubite. Nasuprot tome, ulaganje vam daje priliku da zaradite novac, odnosno  ostvarite veći prihod, ali preuzimate rizik gubitka.

Tipična ulaganja uključuju akcije, obveznice i zajedničke fondove. Investiranje u nekretnine takođe predstavlja dobar primer, naročito kada se stambeni i poslovni prostor kupuju za rentiranje. Ulaganje u nepokretnosti ne zahteva veliki početni kapital, a uvek postoji mogućnost da pozajmite od banke novac koji vam nedostaje. Uz povoljne kamatne stope možete da podignete kredit i kupite stan, a kasnije kroz izdavanje nekretnine povratite uloženo. 

Ako niste sigurni kolika vam je kreditna sposobnost, konsultujte se sa bankarskim stručnjacima ili iskoristite neku od praktičnih opcija kao što je stambeni kredit kalkulator. Kada znate cenu nekretnine, koja su vam raspoloživa sredstva za učešće i na koji period otplate želite da podignete kredit, kalkulator će izračunati celokupni iznos zaduženja i mesečnih rata. 

Ujedno ćete dobiti pregled svih pratećih troškova, plan otplate, pa čak i kalkulaciju prihoda od rentiranja stana. Tako možete da steknete uvid u to koliko bi novca ostajalo mesečno ako bi se nekretnina izdavala umesto da se u njoj živi, kao i da li bi se prihodima od izdavanja pokrivala rata kredita. Drugim rečima, unapred možete predvideti da li vam se ovo investiranje isplati.

Štednja – prednosti i nedostaci

Postoji mnogo razloga zbog čega bi trebalo da štedite i uštedite svoj teško zarađeni novac. Najpre, to je najsigurniji metod da novac izgubite i potrošite bez plana. Kada imate ušteđevinu, imate brz pristup finansijskim sredstvima onda kad vam je to potrebno – bilo da želite da kupite automobil, otputujete nekud ili popravite neki iznenadni kvar u kući.

Jedna od glavnih prednosti štednje jeste što štedni računi unapred mogu da pokažu koliko ćete zaraditi uz pomoć kamate. Ceo proces u principu nije komplikovan. Generalno postoje obaveze oko otvaranja računa, kao i minimalni troškovi oko održavanja. 

Sa druge strane, povraćaj novca je nizak – mnogo više biste mogli zaraditi ulaganjem (premda nema garancije da će investiranje uopšte doneti prihod).

Investiranje – prednosti i mane

Sasvim je izvesno da je štednja mnogo sigurnija od ulaganja. Međutim, samo štednjom bez invesiranja ne možete računati na veliko bogatstvo i veliki profit.

Ulaganje u akcije i obveznice, na primer, može doneti mnogo veći prihod od štednih računa bez obzira na visinu kamatnih stopa. Ujedno, posedovanje vlasničkih hartija od vrednosti na izvestan način garantuje ne samo povećanje kupovne moći, već i veću verovatnoću da lako pobedite inflaciju tokom dužeg vremenskog perioda.

digitron-račun-olovka

Ipak, uz sve ove benefite, nijedna investicija ne pruža potpunu garanciju povraćaja novca. Zapravo, što su veći rizik i šansa za veliku zaradu, postoji veća opasnost da uloženi novac izgubite, jer vrednost imovine varira.

Za razliku od štednje koja je poprilično jednostavna, investiranje ume da bude izuzetno složen proces. Zbog toga je pametno da potražite stručnu pomoć i poverite svoje finansije profesionalcima. 

Šta je na kraju bolje – štednja ili ulaganje?

Da li ćete štedeti ili uložiti – zavisi od okolnosti, ali i vašeg trenutnog finansijskog položaja. Ukoliko vam je potreban novac u roku od godinu ili dve ili želite da napravite mali fond za neke hitne slučajeve, onda je otvaranje štednog računa dobar potez. Sa druge strane, ako vam novac ne treba sledećih pet ili više godina i možete da podnesete neke (manje) gubitke u kapitalu, verovatno bi trebalo da uložite novac.

Primera radi, ako vas čeka plaćanje školarine za studije vašeg deteta za nekoliko meseci, štednja je put kojim treba da idete. Isto važi i za manje fondove – ako se iznenada, ne daj bože, razbolite, dobijete otkaz ili morate da zamenite automobil, nećete morati da se zadužujete, već jednostavno iskoristite novac koji ste već izdvojili u te i slične svrhe.

Prema tome, kad su u pitanju kratkoročni ciljevi – štedite. Ako vam je novac apsolutno potreban do određenog datuma, štedite umesto da ulažete. Sa uštedom ne postoji rizik da vam se stanje na računu smanji. S druge strane, loše procenjena  investicija može rezultirati gubitkom i umanjiti vaš budžet.

Kada je bolje uložiti nego štedeti?

Investiranje je koncept koji treba slediti kada želite da udarite dobre finansijske temelje i povećate svoju ušteđevinu. Međutim, veoma je važno da procenite koji je vaš nivo tolerancije na rizik, da li biste radije trgovali na berzi ili investirali u nepokretnu imovinu.

Ulaganje pruža mogućnost da ostvarite veći prihod ako imate dug vremenski period. Ipak, ako ne ide sve po planu, može odložiti vaš cilj. Ako je vrednost vaših investicija opala i imate izvesne gubitke, možda ćete morati da odložite ostvarenje svojih planova čak i na nekoliko godina. Odlaganje i čekanje povoljnog trenutka na tržištu kada će se povećati vrednost vaših investicija jedino je što možete učiniti u ovom slučaju.

Naravno, ukoliko to vaše finansije dopuštaju, možete kombinovati štednju i investiranje. Na kraju, sasvim je izvesno da će ova odluka varirati tokom godina kako se vaši prioriteti i ciljevi menjaju. Na vama je da odlučite da li je štednja ili ulaganje bolji izbor za postizanje vaših trenutnih i glavnih finansijskih ciljeva. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *