Mikoplazma spada u tzv. tihe ili nevidljive polno prenosive infekcije. U velikom broju slučajeva ne izaziva nikakve simptome ali to nije slučaj i sa posledicama. Ukoliko se infekcija ne leči, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uključujući i probleme sa plodnošću.

Prema dostupnim podacima, na svakih 100 polno aktivnih osoba dolazi jedna zaražena ovom infekcijom. Međutim, ono što zabrinjava je podatak da se broj zaraženih odnosno otkrivenih infekcija svake godine povećava.

Zbog ove tendencije, pokrenuta je inicijativa da se testovi na mikoplazmu uvrste u redovno testiranje u okviru sistematskih pregleda. Posebno što se problemi sa plodnošću godinama intenziviraju a dugotrajne infekcije mikoplazmom svakako posredno utiču i na zdravlje reproduktivnih organa.

Šta je mikoplazma?

Mikoplazma je sićušna bakterija koja se ne može videti pod mikroskopom tako da njeno otkrivanje uključuje posebnu vrstu testiranja. Ova vrsta bakterija otkrivena je tek 80-ih godina prošlog veka i za sada je identifikovano preko 200 vrsta mikoplazmi. Međutim, nisu sve mikoplazma bakterije opasne po zdravlje čoveka. Izdvojeno je 4 vrsta mikoplazma bakterija koje izazivaju zdravstvene probleme i to su:

Mikoplazma genitalium
Ureaplazma urealyticum
Ureaplazma parvum
Mikoplazma hominis

Za mikoplazma infekcije je karakteristično da u većini slučajeva ne ispoljavaju simptome pa je stepen izloženosti infekciji kod seksualno aktivnih osoba izuzetno visok. Zaražena osoba može prenositi infekciju bez svesti o tome duži vremenski period.

Pored toga što simptomi često izostaju, problem je što kada se ispolje mogu biti zamenjeni (usled sličnosti simptoma) sa nekom drugom infekcijom ili zdravstvenom tegobom. U nastavka pročitajte koji su simptomi mikoplazma infekcije u odnosu na njene vrste i kako da ih prepoznate.

Mikoplazma genitalium

Mikoplazma genitalium kod žena dijagnostikuju se uzimanjem brisa vagine, grlića materice ili
uretre. Simptomi se mogu ispoljiti kao:

bol tokom seksualnih odnosa
krvarenje iz vagine nakon odnosa
pojačan iscedak iz vagine

Kod muškaraca, infekcija mikoplazmom genitalium potvrđuje se na osnovu testiranja uzroka urina ili sperme. Simptomi mogu biti:

oticanje uretre (uretritis)
peckanje prilikom mokrenja
iscedak iz penisa

Ureaplazma

Ureaplazma urealyticum i Ureaplazma parvum takođe spadaju u porodicu mikoplazma bakterija. Kod žena, ureaplazma infekcija može imati za posledicu bakterijsku vaginozu a simptomi se ispoljavaju kao:

• vodeni iscedak iz vagine,
• bol prilikom seksualnih odnosa,
• neprijatan vaginalni miris

Kod muškaraca ureaplazma najčešće ima za posledicu upale uretre i izaziva sledeće simptome.

bol tokom mokrenja,
bol u stomaku,
osećaj peckanja,
nevoljno otpuštanje mokraće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *