Postoji dilema kada su u pitanju lečenja mnogih stanja – da li se lečiti u svom mestu ili pomoć potražiti u nekoj od okolnih republika ako će na taj način da se dobije adekvatnije tretman.

Jedna od intervencija za koju se mnogi raspituju je operacija katarakte jer je gubitak vida ogroman hendikep. Naravno da ćemo birati bolje stručnjake koji će intervenciju na očima uraditi pravilno, ali da li ima razlike u znanju koje poseduje oftalmolog u Beogradu ili nekom drugom gradu i drugoj republici?

Šta je katarakta i kako se leči?

Katarakta je poznata i kao „siva mrena“ i do nje dolazi usled zamućenja očnog sočiva (crnog dela oka – zenice). Progresija je neminovna i kada se jednom pojavi kapi i standardno lečenje sve manje pomažu. Onda kada vid postane zamućen i konstantno ometa normalno funkcionisanje pri dnevnim aktivnostima, tada se preporučuje operacija katarakte. 

Ako pretražite opcije „oftalmolog Banja Luka“, „oftalmolog Beograd“ ili bilo koji drugi grad širom regiona, videćete da su preporučene terapijske procedure iste, a cena slična.

Ultrazvučnim postupkom se iz oka odstranjuje zamućeno sočivo i ugrađuje se veštačko koje ima za cilj da trajno poboljša vid.

Oporavak nije preterano složen i lakši je što je katarakta u manjem procentu opteretila oko jer se vremenom prirodno sočivo menja i postaje tvrđe pa ga je teže ukloniti. Da bi se kod zapuštenih stanja izveo postupak pravilno potrebno je iskoristiti veću snagu ultra zvuka što oštećuje i rožnjaču pa je onda i oporavak duži.

Uslovi na klinici

Pored pitanja da li je ista stručnost oftalmologa u Beogradu, Zagrebu ili oftalmologa Banja Luke, svakom pacijentu je važno da li postoje dobri uslovi na klinici na kojoj će se vršiti intervencija i da li se radi na najsavremenijim aparatima.

I u ovoj oblasti se ceo region može pohvaliti dobrim i stručnim timom koji se usavršava na najsavremenijim seminarima i kongresima, ali i radi na uređajima koji su poslednja reč tehnike!

Ako se istraže uslovi videćete da je kod operacija katarakte Banja Luka kao manji grad jednako opremljen i nudi kvalitet kao što je to u nekim drugim gradovima iz okruženja. Intervencije se izvode na najsavremenijim ultrazvučnim aparatima i koriste se kvalitetna sočiva, nema razlike u odnosu na druge delove i mesta širom Balkana, bilo da je reč o Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji ili Hrvatskoj.

Balkan je na mapi zdravstvenog turizma jer nudi kvalitetno izvođene intervencije koje su višestruko jeftinije nego u inostranstvu. Zato ne treba da iznenadi zašto u pretrazi „oftalmolog Banja Luka“, „oftalmolog Beograd“…učestvuje i jako puno stranaca koji postavljaju pitanja i traže informacije. Za 1.000 do 2.500 eura se trajno rešava problem sa kataraktom uz najsavremenije procedure

Iako je vid samo jedno od 5 čula, možda je i najpotrebnije pri svakodnevnom funkcionisanju. Katarakta je progresivna bolest zbog koje u početku nemamo „oštru sliku“, ali ona postepeno prelazi u povremeno slepilo i gubitak vida. Birajte odgovornu kliniku i lekara i bićete zadovoljni rezultatima operacije.

Ne treba čekati previše na izvođenje intervencije. Onda kada gubitak oštrine počinje da smeta treba se obratiti doktoru. Nema potrebe da se ide iz svoje države jer bilo da je vaše odrediše kod operacije katarakte Banja Luka, Novi Sad, Skoplje… imate stručne ljude u svim tim mestima koji će vam poboljšati vid.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *