Kardiološki pregled važan je za održavanje kompletnog zdravlja, a posebno u slučaju pojave određenih tegoba i problema, koje mogu imati veze sa srcem i sistemom krvotoka. Ultrazvuk srca predstavlja bitan metod provere funkcija srčanog mišića, na osnovu stvaranja slike talasima koji se direktno očitavaju na grudnom košu, ili samom srcu uz upotrebu savremenih sondi, doplera i druge srodne opreme.

Ultrazvuk srca obuhvata brojne metode i tehnike, kao krucijalan element bezbolnog uspostavljanja dijagnoze pacijenata. Na osnovu ultrazvučnog pregleda kardiolog može da proveri kakvo je stanje sa srcem, da li postoje određena oštećenja i zapušenja krvnih sudova, zatim da prati nivo snage kontrakcija i zalizaka, putem dobijenih jasnih slika očitavanjem ultrazvučnih talasa.

Ultrazvuk je važan element preventive i kontrole zdravlja ljudi

Pravilan rad srca, vitalne funkcije i opšte dobro stanje ljudi pokazatelji su da ne postoje nikakve kardiovaskularne smetnje, zapušenja niti druge tegobe. Sa prvim osećajem preskakanja prilikom rada srčanog mišića, gubitka vazduha i otežanog disanja uz intenzivnu malaksalost, potrebno je zakazati kardiološki pregled, na osnovu kojeg iskusni lekar obično preporučuje ultrazvuk srca. 

U pitanju je praćenje rada srča na osnovu ultrazvučnih talasa, koji upotrebom doplera ili sonde formiraju slike spremne za očitavanje, putem grudnog koša ili direktno sa srca. Pruža brojne informacije o stanju sistema krvotoka i pre svega izgledu srca, postojanju oštećenja zalizaka, tkiva, urođenih tegoba i slično. Kada se realizuje ultrazvuk srca i dobije detaljan uvid u izgled, pravilnost rada i oštećenja mišića, planira se raspored terapije, potrebno lečenje, zbrinjavanje i slično. U pitanju je pouzdan način praćenja rada srca, na potpuno bezbolan i jednostavan način, koji ne zahteva duže od 15 do 20 minuta snimanja stanja.

Savremene metode za najpouzdanije rezultate ultrazvučnog pregleda i snimka

Ultrazvuk srca može se vršiti na nekoliko načina, u zavisnosti od tačne pozicije snimanja mišića, kao i opreme koja se koristi. Najčešće, u pitanju je standardna procedura koja podrazumeva upotrebu sonde koja se postavlja na prethodno prekriven gelom grudni koš, a zatim se talasi ispisuju na papiru, radi očitavanja stanja. Ova metoda je poznata kao transtorakalna ehokardiografija, i često se realizuje kao priprema za operativne zahvate, praćenje dejstva određenih terapija i drugih lečenja i slično. Invanzivna, nešto neprijatnija i složenija metoda koja se realizuje uz lokalnu anesteziju, jeste transezofagealna ehokardiografija koja podrazumeva spuštanje sonde do jednjaka i snimanje direktno srčanog mišića. 

Ultrazvuk srca uz dopler predstavlja tehniku uz pomoć koje se prate tokovi, brzina i način kretanja krvi u predelu srčanog mišića, a orijentisana je pre svega na krvne sudove. Još jedna inovativna neinvanzivna tehnika jeste ehokardiogram u stanju mirovanja i stresa, odnosno praćenje rada srca pod naporom kao što je kretanje na traci, vežbanje ili okretanje pedala bicikla, kao i prilikom odmora, odnosno bez ikakvog napora. Svaku od tehnika ultrazvučnog praćenja talasa predlaže iskusni lekar, u skladu sa prethodnim kardiološkim pregledom i uspostavljanjem primarnog stanja pacijenta.

Inovativni spektar metoda koje ima pregled poznat kao ultrazvuk srca namenjen je svima i mogu se realizovati prema potrebi. Traju kratko, a pružaju ogroman broj prednosti za blagovremeno praćenje rada srca, a savetuju se kao i važna preventiva zdravlju ljudi. O značaju koji ima ultrazvučni pregled srca pokazuje i činjenica da je često obavezan pre raznovrsnih hirurških zahvata, kao deo sistematskih pregleda i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *