Pucanje i lom zuba je jedna od čestih situacija kada se u potpunosti gubi funkcija zuba, a ako se situacija ne leči uslediće vađenje.

Ipak, postoji protetičko rešenje koje daje odlične rezultate i to najviše kada je zub oštećen, delimično slomljen, napuknuo ili treba da drži veliku plombu. Navlake za zube su jedini dobar izbor i pravo rešenje ogromnog problema.

Navlake za zube vraćaju stabilnost i funkciju zubu

Ako ste se našli u situaciji da vam je zub napukao, morate što pre posetiti stomatologa, pre nego što se odlomi, pokvari ili počne da boli. Što ranije treba započeti sa procedurom pri čemu se postavljaju navlake za zube, na jedan ili više njih. 

Veštačke krunice (navlake) su dobar izbor i ako je zub dosta zahvaćen karijesom i neće biti stabilan sa velikom plombom, ali i ako je izgubio jedan svoj deo, slomljen je ili okrnjen.

Vrlo lako stomatolog priprema zub skidajući zubnu masu do odgovarajućeg kočića na koji se fiksira krunica. Za samo nekoliko poseta se rešava problem na 10 godina, a možda i duže.

Koje navlake izabrati?

Danas na tržištu postoje savremene krunice bez metalne osnove, i one stare sa metalnom osnovom.

Iako je prva varijanta skuplja, češće se primenjuje jer se skida manje zuba, a krunica odlično stoji, zub je belji i verno imitira ostale zube u nizu.

Odluka o vrsti će biti vaša, ali će stomatolog dati preporuku i objasniti zašto predlaže konkretan model.

Kontrolišite zube na vreme

Kada postavite veštačku krunicu dobijate savršenu repliku prirodne krune i moći ćete da se ponašate isto kao i prema zdravom zubu.

I nega nije ništa komplikovanija pa je dovoljna kvalitetna četkica, pasta i interdentalna četkica da bi pravilno očistili i prirodne i veštačke zube.

Ono u čemu postoji razlika je u tome što ćete morati da idete na redovnije kontrole stomatologa koji će na vreme uvideti promene i spasiti veštački zub, ali i vilicu.

Naime, nepravilnom higijenom može doći do razvoja paradontopatije, ali i naprsnuća navlake za zube pa je važno na vreme uvideti probleme i lako ih sanirati dok su u početku.

Keramičke krunice mogu da traju 10 godina, mada su mnogi pacijenti svedoci da se pravilnim održavanjem i negom trajnost može i znatno produžiti, a da zub nastavi da odlično funkcioniše.

Šta kada zub mora da se vadi?

Veštački zub ima svojih prednosti, ali i ograničenja. Ako nema dovoljno zdravog zuba kruna se ne može postaviti pa ovo nije dobro rešenje.

U slučaju da je indikovano vađenje zuba, stomatolog će da ponudi i druga protetička sredstva, a jedan od njih su i implantati. Zubni implanti imaju veštačku krunu kao i navlake, ali se kod njih postavlja i veštački koren koji je drži. 

Stomatolog će doneti najbolju odluku dali ste kandidat za jednu od ovih procedura i da li se zub može spasiti na neki način. Navlake su jedan od odličnih načina koji mnogima rešava problem.

Onda kada to nije rešenje zubar će ponuditi i alternativu tako da je sasvim sigurno da niko ne mora da živi sa nedostatkom zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *