Teme u vezi sa potrošnjom električne energije, vrstama energenata i njihovom isplativošću danas su u samom vrhu popularnosti i interesovanja celokupne javnosti. Kako je grejna sezona već u toku, najveći broj domaćinstava obezbedio je grejna tela i resurse, ali je bavljenje efikasnošću, cenovnim faktorima i najboljim rešenjima i dalje veoma aktuelno i zastupljeno.

Peći na pelet danas se savetuju kao rešenje koje je isplativo, efikasno i jednostavno za korišćenje, a radi se o tehnološkom otkriću koje je novije generacije i posebno osvaja tržište tokom poslednje decenije. Sa druge strane, potpuno različiti, ali jednako kvalitetni i poznati po tradiciji, šporeti na drva obezbeđuju vrhunsku toplotu uz arome najboljih jela.

Dobre strane peći koja pruža toplotu uz sagorevanje peleta

Peći na pelet kao osnovnu prednost imaju visok stepen efikasnosti rada i iskorišćenosti energenta u odnosu na drvo. Proces sagorevanja podrazumeva prethodno sipanje peleta u dozer, kao i opciju programiranja automatskog uključivanja i isključivanja same peći. Dizajn je oblikovan na način da se savršeno uklapa u svaki enterijer i podseća na kamin, stvarajući ambijent mira i privatnosti.

Najbolje peći na pelet na tržištu imaju moć da zagreju veliku kvadraturu, ali ventilatori zavise od električne energije, zbog čega se sa prestankom struje automaski isključuju. Vrlo su inovativno rešenje koje čini sistem grejanja jednostavnim i proces doziranja sasvim prostim, uz automatksa podešavanja, bez truda i umora.

Šporeti na pogon drveta su od davnih vremena odličan izvor toplote

I dok peći na pelet mogu biti sjajan deo spavaće sobe ili dnevnog boravka, šporeti na drva su decenijama poznati kao otkriće koje je spojilo lepo i korisno – toplotu i pripremu ukusnih obroka bez korišćenja struje. Naime, šporeti na drva predstavljaju vrstu grejnog tela koja se sastoji iz ložišta, odvoda dima, velike rerne i površinskog dela za pripremu obroka.

To je izuzetna prednost, jer daje kuvanje, prženje i pečenje bez potrošnje električne energije, već koristi isključivo pogon vatre putem sagorevanja drveta. Takođe, značajna prednost ogleda se i u tome što ukoliko dođe do prekida struje, šporeti na drva i dalje će imati punu funkciju i potpuno su nezavisni.

Kombinacija peći i šporeta za maksimum prednosti od svakog rešenja

Da bi se postigao maksimum toplote i komfora u ambijentu doma, mogu se kombinovati i vrlo različita rešenja za grejanje. Tako, peći na pelet mogu se odabrati za dnevni boravak i jednostavno dobijanje temperature bez dugih i složenih procedura, kao i prostor spavaće sobe.

Sa druge strane, dok će peći na pelet biti deo kvadrature u koju ne dopire drugi izvor toplote, šporeti na drva kao klasično rešenje može se postaviti u prostor kuhinje sa odvodom za dim, odakle će se efikasno širiti viša temperatura ka ostatku enterijera. Ukoliko su kuhinja i dnevni boravak spojeni, nema potrebe za drugim grejnim telom ukoliko se postave šporeti na drva.

Peći na pelet i šporeti na drva predstavljaju veoma različito, ali korisno i praktično rešenje za svaku kuću, bez obzira na kvadraturu, karakteristike i dizajn. Posmatrajući odvojeno, oba izvora toplote imaju svoje dobre strane i benefite koje pružaju korisnicima, ali i zajedničkim delovanjem stvaraju potpuno topao i ušuškan ambijent za uživanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *