Da bi frizeri u salonu mogli da obavljaju svoj posao profesionalno i svojim mušterijama pružili maksimalni užitak uslugom, neophodna im je određena oprema za sve procese koji spadaju u frizerski domen. Najpre, ono što bi svaki salon trebao imati jeste nameštaj gd klijenti mogu sačekati svoj red, jer je u frizerskim salonima neretko gužva.

Nameštaj u vidu sofe, dvoseda ili troseda, fotelja i stola je bazična oprema svakog salona u koji dolaze klijenti, pa tako i frizerskog. Ova oprema za frizerski salon ne spada u opremu potrebnu za rad, već u opremu koja se podrazumeva da svaki salon ima radi potpunog ugođaja za klijente. Ipak, oprema potrebna za rad je neophodna iz logičnog razloga – bez nje frizer ne bi mogao da pruži frizerske usluge. U nastavku teksta govorićemo o tome koja je to oprema potrebna da bi frizerski salon bio kompletno spreman za klijente.

 

Stolica i ogledalo

Krećemo od osnova, zato navodimo stolicu i ogledalo kao osnovnu opremu bez koje pružanje frizerskih usluga ne bi bilo na visokom nivou. Udobna stolica sa mogućnošću okretanja, pomeranja i podešavanja visine je imperativ za svaki dobar frizerski salon. Da bi klijent bio potpuno pristupačan frizeru koji mora precizno uraditi frizuru, salon bi trebalo da ima fleksibilnu stolicu koja omogućava mehaničke promene poput visine, ali i pomeranje. Ogledalo ispred klijenta je važno i za frizera i za klijenta. Klijent tokom procesa friziranja pomoću ogledala može da prati rad frizera, dok frizer pomoću ogledala prati klijenta i da li radi prema njegovim instrukcijama i zamislima.

 

Šamponjera 

Podesiva šamponjera sa ispravnim sistemom za dovod i odvod vode je druga najvažnija oprema za frizerski salon. S obzirom na to da je pranje kose jedan od najučestalije traženih frizerskih usluga i preduslov za mnoge frizure, frizerski salon mora imati potpuno funkcionalnu šamponjeru. Udobnost je pravilo koje važi i ovde, jer bi klijentu trebalo obezbediti maksimalni užitak tokom trajanja tretmana. Budući da je klijent u pomalo nezgodnom položaju prilikom pranja kose, šamponjera bi trebala da ima udoban naslon za vrat, kao i jastuke za kičmu za ublažavanje nezbodnog položaja. 

 

Pomoćna polica za alat

Dok frizira, frizeru bi alat trebao da bude dostupan i na dohvat ruke. Na primer, prilikom feniranja frizer uglavnom u nekom trenutku mora spustiti fen kako bi podelio kosu. Polica koja se nalazi u neposrednoj blizini služi da frizer brzo da obavlja svoj posao bez nepotrebnog gubljenja vremena. Takođe, na polici bi trebao da se nalazi sav alat potreban za rad frizera, kao što su: makaze, češljevi, fen, mašinice, šnale, gumice, farbe za kosu, preparati za negu kose i postojanost frizure, i ostalo.

 

Hauba za kosu i pomoćna stolica 

Hauba je još jedan element svojstven samo frizerskim salonima koji je potreban za pravljenje raznih frizura. Profesionalne haube sa raznim nivoima snage koje imaju frizerski saloni služe za brzo sušenje kose i pospešivanje određenih hemijskih tretmana. Za haube se najčešće vezuje pomalo zaboravljena frizura mini-val, ali se koristi i prilikom drugih tretmana, kao što su farbanje  i blanširanje. Ispod haube bi trebalo da bude pomoćna, udobna stolica  specifično za tu namenu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *