zdravi-zubi

Zubni most  čine  zamenski zubi  ili zubi po meri koji ispunjavaju prostor gde nedostaje jedan ili više zuba. Most vraa vaš zagriz i pomaže u održavanju  prirodnog oblika vašeg lica.

Vaš stomatolog može preporučiti koji tip mosta je najbolji za vas na osnovu vaših specifičnih potreba. Da li je u pitanju estetika ili je problem vezan i za određenu bolest desni svakako je odlično rešenje ukoliko imate stomatoloških problema. U tekstu ćemo proći korake vezane za izradu mosta i naravno pomenuti situacije kada je zubni most odlično ili jedino stomatološko rešenje.

Potreba za zubnim mostom

Zub koji nedostaje je ozbiljna stvar, ne samo sa estetskog već i sa funkcionalnog aspekta. Zubi su napravljeni da rade zajedno. Kada izgubite zub, obližnji zubi mogu se nagnuti na naredni zub. Vaši zubi u suprotnoj vilici takođe mogu da se pomeraju gore ili dole u ​​desni. Ovo može da utiče na vaš ugriz i da se oseti veći pritisak na zube i zglobove vilice, što može prouzrokovati bol i ošteenje. Iskrivljene zube je teže održavati. To ih dovodi u veu opasnost od karijesa i bolesti desni. Kada nedostaje zub, kost se može smanjiti. Ako se to dogodi, može doći i do promene načina na koji  vilica podržava usne i obraze. Vremenom to može da učini da vaše lice izgleda starije. Parodontopatija je stanje zuba koje zahteva ugradnju mosta kako bi se zubi i desni zaštitili. To stanje podrazumeva da se vaši zubi blago klate. Kada imate zub koji nedostaje ili nedostaju zubi, to može uticati na vas na više načina. Zubni most može rešiti većinu tih problema, uključujui vraanje osmeha, vraanje sposobnosti za pravilno žvakanje, vraanje govora i izgovora, održavanje oblika vašeg lica, prilagođavajui vaš zagriz da pravilno raspodeli silu kada žvaćete i spreči izmeštanje preostalih zuba iz ispravnog položaja.

Kako se postavlja fiksni most

Fiksni most znači da vaš stomatolog koristi postojee prirodne zube sa obe strane vašeg zuba koji nedostaje (ili više njih) kako bi održao most na mestu. Za postavljanje mosta neophodno je više poseta stomatološkoj ordinaciji. Postupak započinje dijagnostikom, nastavlja se izradom samog mosta, zatim ide proba i na kraju i njegovo postavljanje.

Prilikom prve posete vaš stomatolog vrši proveru stanja zuba koji su koji se nalaze pored mesta gde nedostaje zub. Most e se vezati za te zube.  Vaš stomatolog zatim pravi otisak  ili sliku vaših zuba. Te informacije se šalju u zubotehničku laboratoriju gde laboratorijski tehničari prate instrukcije vašeg stomatologa i prave most. Vaš stomatolog e postaviti privremeni most kako bi zaštitio vaše pripremljene zube dok čekate stalni most. Kada je stalni most spreman, stomatolog podešava i cementira most do pripremljenih zuba. Ova vrsta mosta je trajna i ne može se izvaditi iz usta bez pomoi stomatologa.

Tradicionalni zubni most

Tradicionalni zubni most sastoji se od lažnog zuba ili zuba koji se drže na mestu od zubnih krunica koje su cementirane na svaki od zuba koji pravi upor. Tradicionalni most je najpopularniji tip zubnog mosta i može se koristiti kada imate prirodne zube sa obe strane jazova koje stvara vaš zub koji nedostaje.

Konzolni zubni most

Iako sličan tradicionalnom mostu, pontik (lažni zub)  u konzolnom zubnom mostu drži se na mestu zubnom krunom koja je cementirana samo na jedan zub. Za konzolni most, potreban vam je samo jedan prirodni zub pored zuba koji nedostaje.

Koliko košta zubni most?

Postoji mnogo promenljivih koje mogu uticati na cenu, uključujui: broj zuba potrebnih za popunjavanje praznine, korišeni materijali, kao što je kompozitna smola, cirkonijum ili legura metala prekrivena smolom. Takođe na cenu bitno utiče i složenost procesa i težina same ugradnje zubnog mosta. Takođe na cenu utiču i dodatni tretmani za druge stomatološke probleme, kao što su bolesti desni. Troškovi takođe zavise od tipa mosta koji odaberete.  Zubni most čine krunice. Njihov broj u zubnom mostu određuju cenu zubnog mosta. Uglavnom se cena definiše po ceni jedne krunice, nakon toga se pomnoži sa brojem krunica koje su upotrebljene za izgradnju zubnog mosta. Okvirna cena individualne metalo-keramičke krunice se kreće od 11000 dinara, a za nemetalne krunice se cena kreće od 17000 do 22000 dinara.

Most za zube sa implantom

Zubni implanti se mogu koristiti za podupiranje mosta. Implantati se hirurški postavljaju u vilicu. Kosti e držati implantate na mestu. Ključna prednost implantata je što im nije potrebna podrška iz okolnih zuba. Kandidati za zubne implante treba da budu u dobrom opštem zdravlju i da imaju dovoljno kosti da podrže implantant. Implantati se mogu postaviti u jednom danu ili mogu zahtevati višestruke posete u zavisnosti od plana lečenja vašeg stomatologa. Kao što ime implicira, mostovi na implantatima koriste zubne implantate za razliku od krunica ili okvira. Tipično, jedan  implantat se hirurški postavi za svaki nedostajui zub, a ti implantati drže most na poziciji. Ako jedan implantat za svaki nedostajui zub nije mogu, most može imati pontik koji je postavljen  između dve krunice koje su implantirane. Smatra se najsnažnijim i najstabilnijim sistemom, implantom  obično podrazumeva dve operacije:jedna za ugradnju implantata u vilicu i druga operacija za postavljanje mosta. Potrebno je nekoliko meseci da se postupak u potpunosti završi. 

Koji materijali se koriste na mostu?

Mostovi su napravljeni od metala, keramike, ili kombinacije ova dva. Vaš stomatolog e sa vama razgovarati o materijalima koji su najbolji za vas i vaša usta.

Održavanje mosta

Most može da propadne ako su zubi ošteeni zubnim bolestima. Pratite ove savete za dobro oralno zdravlje: očistite zube dva puta dnevno i čistite zube koncem ili upotrebljavajte drugo sredstvo za čišenje između zuba svaki dan. Čišenje između zuba pomaže da se ukloni plak, lepljivi film bakterija koji se uvek formira na zubima. Uvek čistite između zuba i ispod mosta. Koristite interdentalne četkice.  Vaš stomatolog e vam pomoi da odlučite koji je najbolji preparat pogodan za vaš most. Takođe, redovno poseujte stomatologa radi pregleda i profesionalnog čišenja. Hranite se zdravo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *