Ekspertski ultrazvuk u trudnoći predstavlja proceduru skeniranja rasta i razvoja fetusa. Uglavnom se obavlja sredinom trudnoće, tačnije između 20. i 24. nedelje trudnoće. Može se obaviti i ranije ukoliko izabrani lekar smatra da je to potrebno. Tokom skeniranja, tehničar ili lekar koji obavlja pregled, proverava da li se beba pravilno razvija i gde leži posteljica.

Ekspertski ultrazvuk tokom sredine trudnoće je pregled koji mame jedva čekaju jer je to prva prilika da ugledaju bebino lice, ruke i druge delove tela na monitoru skenera. Ukoliko žele mogu saznati i pol deteta, naravno, ukoliko se beba tokom pregleda nalazi u položaju koji omogućava indentifikaciju genitalija odnosno pola.

Sa medicinske tačke gledišta, ekspertski ultrazvuk je izuzetno važan jer se pomoću njega mogu otkriti anomalije ploda i druge komplikacije koje mogu otežati trudnoću. Zapravo, postoje najmanje tri ekspertska ultrazvuka koja se obavljaju u trudnoću, po jedan u svakom trimestru ali je skener u periodu između 20. i 24. nedelje najznačajniji.

Ekspertski ultrazvuk u prvom trimestru

Prvi ekspertski ultrazvuk obavlja se u periodu između 6. i 8. nedelje trudnoće. Najčešće se obavlja ukoliko postoje određena visokorizična stanja trudnoće ako što su krvarenje, bol u stomaku ili istorija urođenih mana ili pobačaja.

U šestoj nedelji trudnoće moguće je videti otkucaje bebinog srca. Na prvom ultrazvučnom pregledu lekar može videti da li je u pitanju višeplodna trudnoća, da li postoje izvesne anomalije kao što je vanmaterična trudnoća, odrediće starost fetusa i predvideti datum porođaja.

Ekspertski ultrazvuk u drugom trimestru

Ekspertski ultrazvuk u drugom trimestru obuhvata skeniranje mozga, lica, srca, kičme i drugih vitalnih organa fetusa kako bi se utvrdilo da li se trudnoća odvija bez problema.

Skeniranjem mozga lekar utvrđuje kako se bebin mozak pravilno razvija i da li postoje ciste koje mogu uticati na zdravlje bebe. Pregledom lica, isključuje se postojanje nekih urođenih defekata, kao što je rascep usne.

Lekar će pažljivo pregledati i bebino srce kako bi proverio da li se nalazi u pravilnom položaju, da li se vide sve četiri komore srca, da li je puls normalan i mišići pravilno rade.

Skeniranjem kičme proverava se da li su sve kosti u pravilnom položaju, da li je kičma
prekrivena kožom sa zadnje strane, kao i da li postoji rascep kičmenog stuba tzv. Spina bifida ili druge anomalije.

Takođe, vrši se i pregled bebinog stomaka, trbušnog zida, bubrega, ruku i nogu, šake i stopala, placente i pupčane vrpce. Pored, skeniranja anomalije, lekar će premeriti pojedine delove tela bebe, kao što su obim glave i stomaka, obim i dužina butne kosti i drugo.

Ekspertski ultrazvuk u trećem trimestru

Ekspertski ultrazvuk u trećem trimestru obavlja se između 32. i 35. nedelje trudnoće. Na ovom ultrazvuku kontroliše se rast bebe i njene težine, količina plodove vode, stanja placente i druga stanja od značaja za svaku pojedinačnu trudnoću.

Ukoliko vam lekar nije zakazao ekspertski ultrazvuk u trećem trimestru nema razloga za brigu. Možete biti sigurni da se vaša trudnoća odvija bez problema. Ukoliko ipak želite ultrazvučni pregled u ovom periodu trudnoće, porazgovarajte o tome sa svojim lekarom.

Treći ekspertski ultrazvuk se uglavnom zakazuje ukoliko se trudnoća smatra visoko rizičnom usled sanja kao što su visok krvni pritisak, nizak nivo plodove vode, krvarenje, postojanje prevremenih kontrakcija, ako je grlić materice prekriven placentom ili je trudnica starija od 35 godina.

Treba imati u vidu da je ekspertski ultrazvuk bezbedan za bebu i trudnicu. Međutim, treba voditi računa da se obavlja u akreditovanoj medicinskoj ustanovi od strane obučenih stručnjaka kako bi rezultati pregleda bili verodostojni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *