KAMILICA za ublažavanje stresa

Čaj od kamilice pomaže pri ublažavanju stresa zahvaljujući umirujućem efektu. Visoka koncentracija antihistaminika čini kamilicu sjajnim sredstvom za borbu protiv alegija, pa se zato preporučuje pacijentima sa alergijskom astmom.

3-4 kašičice sušenih cvetova kamilice sipajte u 250ml vode i pustite da smeša proključa. Sklonite sud sa strane i ostavite napitak da odstoji 5 minuta, a zatim ga procedite. Zasladite kvalitetnim medom i pijte dobijen čaj dok je još topao. Piti 2-3 doze dnevno.

VALERIJANA smanjuje psihološki stres

Lekoviti koren ove biljke smanjuje psihološki stres koji kod osoba sa astmom stvara komplikacije. Dejstvo valerijane umiruje nervni sistem, koja funkcioniše kao potpuno prirodni sedativ. Tokom uzimanja valerijane ne konzumirajte alkohol.

15-20 kapi valerijane pijte zajedno sa kockom šećera ili kašikom vode. Ovo je maksimalna dnevna doza koju treba da uzmete uveče, otprilike 2 sata pre odlaska u krevet. 

LAVANDA оpušta organizam

Aromaterapija uljem lavande deluje opuštajuće na ljudski organizam i u potpunosti eliminiše efekte stresa. Naučno je dokazano da ova biljka umiruje i pojedine simptome astme. Lavanda pomaže i u borbi protiv anksioznosti, depresije i nesanice.

Nanesite na čelo par kapi esencijalnog ulja na bazi lavande i masirajte površinu kružnim pokretima nekoliko minuta. Za to vreme, udišite prijatan miris ulja. Ponavljati svaki dan po jedanput.

MATIČNJAK 

Odličan je za svaki poremećaj zdravstvenog stanja uzrokovan hroničnim stresom, a preporučuje se i pacijentima sa astmom. Bogat je vitaminom C, beta karotenom, nerolom i citralom.

Kašičicu suvih listova matičnjaka prelijte sa 200ml prokuvane vode koja je prethodno proključala. Sačekajte nekoliko minuta i procedite čaj. Dodajte par kapi limuna i pijte napitak dok je još topao. Piti jednu šolju čaja dnevno.

KURKUMA smanjuje stres

Kurkumin, aktivni sastojak začina kurkume, je zaslužan za njeno lekovito dejstvo i mogućnost da smanji uticaj stresa na ljudski organizam. Istraživanja pokazuju neverovatne pozitivne efekte kurkumina kod pacijenata koji su pretrpeli oštećenja na mozgu zbog hroničnog stresa. Ovaj začin bez ikakvih problema mogu koristiti i asmatičari.

Napravite limunadu sa kurkumom tako što ćete u čašu vode dodati sok od pola limuna, ¼ kašičice kurkume u prahu i kašičicu meda. Pre konzumiranja, sve sastojke dobro promešati da se potpuno sjedine. Ovo lekovito piće možete uzimati svaki dan.

TEHNIKE ZA UBLAŽAVANJE STRESA

Joga je veoma popularan metod za oslobađanje stresa koji mogu primeniti i pacijenti oboleli od astme. Postoji nekoliko stilova joge i ona se može prilagoditi osobama svih uzrasta. Uvećava se svest o telu i kontroliše disanje. Mnogi su nakon joga vežbi uočili redukciju stresa, anksioznosti i depresije. Osim pozitivnih efekata na nervni sistem, joga pomaže i svakome ko ima kardiovaskularne probleme.

Buteyko tehnika disanja je odlična za tretiranje astme i drugih respiratornih problema, kao i borbu protiv stresa. Predstavlja uvežban način disanja koji poboljšava respiratorne funkcije kod asmatičara i ublažava postojeće simptome. Treniraju se disanje kroz nos, zadržavanje daha i izdisaj. Tokom sprovođenja vežbi proverava se puls i prave tačno određene pauze. Pacijenti koji su primenjivali ovu tehniku primetili su da imaju lakšu kontolu nad oboljenjem i svojom psihom.

Meditacija će Vas naučiti da uspostavite kontrolu nad svojim umom i telom. Samo nekoliko minuta vežbi dnevno će Vam dosta pomoći da se lakše borite sa stresom i izbegnete komplikacije astme. Sve što Vam treba su tišina, fokus i pozitivne misli. Zaboravite na sve brige i stvari koje čine da se osećate loše da bi svaka vežba imala pozitivni efekat na Vaš organizam. Možete posećivati časove meditacije ili učiti ovu tehniku online (npr. putem YouTube video tutorijala ili specijalizovane mobilne aplikacije).

Masaža podstiče telo na opuštanje i na taj način ga oslobađa od stresa. Snižava visok krvni pritisak, opušta mišiće i pomaže asmatičarima da se reše opasnog okidača za iznenadne napade i pogoršanje celokupnog zdravlja. Masaža je u potpunosti bezbedna ukoliko je izvodi licencirani masažer. Kontaktirajte upravo takvu jednu stručnu osobu i zakažite termin. Objasnite joj razlog dolaska i upoznajte je sa svojim problemom.

DODATNI SAVETI

  • Identifikujte izvore stresa radi jednostavnije borbe protiv ove pojave. 

Od velike je pomoći ukoliko Već poznajete situacije koje kod Vas izazivaju štetan stres. Probajte na sve načine da ih zaobiđete ili da se suočite sa njima putem tehnika koje smo ranije naveli.

  • Neka se Vaša ishrana zasniva na namirnicama koje su bogate neophodnim nutrijentima.

Na ovaj način će se održati i normalna telesna težina. Rafinisani šećeri i prazne kalorije će uticati na gubitak energije i dodatno oslabiti imunitet.

  • Obezbedite svom organizmu dovoljno sna. 

Poznato je da nedostatak spavanja pogoršava astmu i remeti izvršavanje svakodnevnih obaveza. Obavezno odvojite makar 8 sati sna dnevno, u zamračenoj, tihoj i provetrenoj prostoriji.

  • Smeh je lekovit i zato se smejte što više. 

Humor deluje terapeutski jer izaziva hemijske reakcije zbog kojih se telo lakše oporavlja od stresa. Oslobodićete se tenzije i fizički i psihički.

  • Potražite podršku od strane bliskih osoba. 

Upoznajte ih sa svojim problemom i zamolite ih za emocionalnu pomoć. Oni će svakako to prihvatiti i biti uz Vas kadgod Vam to bude neophodno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *